Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέος απολυταρχισμός στα Βαλκάνια: Κρίση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ή κρίση της ευρωπαϊκής προοπτικής; (Συζήτηση)

Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Mujanovic Jasmin, Bozhinovski Vladimir, Milosevic Milena, Τριανταφύλλου Γιώργος, Τίκα Βέρα, Ράπτης Κώστας

2 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 757
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα  "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.

Νέος απολυταρχισμός στα Βαλκάνια: Κρίση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ή κρίση της ευρωπαϊκής προοπτικής

Ο νέος απολυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Κινήματα διαμαρτυρίας των νέων δοκιμάζουν τις πολιτικές ηγεσίες στα αστικά κέντρα, αλλά διεφθαρμένοι ισχυροί ηγέτες εξακολουθούν να κερδίζουν την «καρδιά και τον νου» του αγροτικού πληθυσμού και εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που είναι δυσαρεστημένα με τις ριζοσπαστικές πολιτικο-οικονομικές αλλαγές των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων. Η επικράτηση ηγετών απολυταρχικών τάσεων εξακολουθεί να υποβαθμίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προκαλεί κοινωνική πόλωση. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό το αδιέξοδο στα Βαλκάνια; Καταδεικνύει τους περιορισμούς των δημοκρατικών μεταβάσεων και τη γενική κρίση της Δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης; Ή μήπως συνιστά το ορατό αποτέλεσμα αποτυχημένων πολιτικών της Ε.Ε. όσο και της έλλειψης ενδιαφέροντος για τα βαλκανικά προβλήματα; Οι ομιλητές θα μας ενημερώσουν για την κατάσταση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και θα μας δώσουν μία γενική εικόνα για την κατάσταση της δημοκρατίας στην περιοχή.
 

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).

Mujanovic Jasmin Σύμβουλος, Friedrich Ebert Stiftung – Dialogue Southeast Europe (FES SOE)
Bozhinovski Vladimir Επίκουρος Καθηγητής, Cyril and Methodius University, Skopje

Ο Vladimir Bozhinovski είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Cyril and Methodius University των Σκοπίων.

Milosevic Milena Υποψήφια Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Researcher, Institut Alternativa, Podgorica

Η Milena Milosevic είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο Institut Alternativa της Podgorica.

Τριανταφύλλου Γιώργος Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος

Ερευνητής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνής Ασφάλεια, Συγκρούσεις στα Βαλκάνια, Διεθνείς Οργανισμοί και Ειρηνευτικές Αποστολές, Ανοικοδομήση Ειρήνης, Μετανάστευση και Ασφάλεια, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου έχει διδακτορικό (Ph.D.) στην Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ειδίκευση στην παροχή ασφάλειας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ανοικοδόμησης ειρήνης στα Βαλκάνια. Κατέχει ακόμα μεταπτυχιακό (MA) στην Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και πτυχίο (BA) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πριν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Νοτιαναλατολικής Ευρώπης, εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στο Πρόγραμμα Δυτικών Βαλκανίων, και στο Πρόγραμμα Ανοικοδόμησης Ειρήνης, του Ιδρύματος Rockefeller Brothers Fund, στη Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν, έχει διδάξει Διεθνή Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, και Εισαγωγή στη Διεθνή Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται ενεργά με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, δουλεύοντας για την ελληνική οργάνωση “ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη”. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, και λίγα Σέρβικα.

Τίκα Βέρα Υποψήφια Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών & Βοηθός ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Βέρα Τίκα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα πολιτικά συστήματα τριών βαλκανικών χωρών στη μετα-κομμουνιστική περίοδο, της Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και Ερευνήτρια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ευρύ φάσμα των διαδικασιών Εκδημοκρατισμού στα Βαλκάνια, την Άκρα Δεξιά, τον Λαϊκισμό, την συγκριτική πολιτική, τον Ευρωσκεπτικισμό, τα Κοινωνικά κινήματα, τα πολιτικά κόμματα και την Παγκοσμιοποίηση. Έχει μεταπτυχιακό (ΜΑ) από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, και πτυχίο Κοινωνικής Πολιτικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργασθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα με έμφαση στα θέματα του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, ανάπτυξης της συγκριτικής έρευνας και της δευτερογενούς ανάλυσης (Socialdatanet). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μιλάει Αλβανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και λίγα Βουλγαρικά.

Ράπτης Κώστας Δημοσιογράφος, Αθήνα 9.84

Ο Κώστας Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε γλωσσολογία στα φιλολογικά τμήματα του Καποδιστριακού (προπτυχιακές σπουδές) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (μεταπτυχιακές σπουδές). Έχει εργασθεί ως ερευνητής και λεξικογράφος. Από το έτος 2000 δημοσιογραφεί και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Είναι συντάκτης διεθνών θεμάτων στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84", την εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το capital.gr. Έχει μεταφράσει για τις εκδόσεις "Άγρα" τα βιβλία "New Left Review: Η ελληνική έκδοση", "Δημοκρατία χωρίς δεσμά" της Angela Davis και "Οι διαιρέσεις της Κύπρου" του Perry Anderson.

Σχετικές ομιλίες