Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το πρόγραμμα ‘Σκόπια 2014’ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Debate)

Αμυγδάλου Καλλιόπη, Κυριακίδης Ευάγγελος, Taleski Dane, Demjaha Agon, Τέλλογλου Τάσος

2 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 821
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα  "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.

Το πρόγραμμα ‘Σκόπια 2014’ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» είναι το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Το έργο, που έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, επιδίωξε επίμονα τον λεγόμενο «εξαρχαϊσμό», δηλαδή την κατασκευή αναρίθμητων νέων αστικών τοπόσημων και ορατών «συνδέσεων» μεταξύ της σύγχρονης ΠΓΔΜ και του διεκδικούμενου πρόσφατου ή μακρινού ιστορικού παρελθόντος.

Η ομιλήτρια, ερευνήτρια της πολιτικής του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εκθέτει εικόνες από το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» και αναλύει τις ιδεολογικές και ιστορικές συμπαραδηλώσεις των νέων μνημείων. Οι σχολιαστές, ειδικοί μελετητές της κληρονομιάς και της πολιτικής, από την Αθήνα, τα Σκόπια και το Τέτοβο, αναλύουν τις διαφορετικές πολιτικές και εθνικές οπτικές ενός προγράμματος αστικής ανοικοδόμησης με αμφιλεγόμενες ιδεολογικές αναφορές.

Αμυγδάλου Καλλιόπη Κύρια Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Καλλιόπη Αμυγδάλου είναι ιστορικός αρχιτεκτονικής και επικεφαλής του προγράμματος ERC Starting Grant HOMEACROSS στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Μεταξύ 2017-2019 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, υπότροφος του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie (IF), εκπονώντας το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο REPLICIAS. Ερευνά ζητήματα χώρου, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δίδαξε για δύο χρόνια ως λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Izmir Institute of Technology στην Τουρκία (2015-2017). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στη Bartlett School of Architecture (University College London) το 2014 σχετικά με τις πολιτικές εκσυγχρονισμού και τη διαχείριση τη πολιτισμικής κληρονομιάς στη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις πολιτισμικές σπουδές (M.Sc. in Culture and Society) από το London School of Economics (2010) και απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2009). Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Τουρκικά, και Γαλλικά. Οι διδακτορικές τις σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης (2011-2014) και το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2010-2011). Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν το ‘Déjà Vu at the Archive: Photography, National Narratives, and the Multiple Histories of the Smyrna Fire’, International Journal of Islamic Architecture, Τόμ.9, Αρ.2, σελ. 315-336 και The Future as a Project: Doxiadis in Skopje (συνεπιμ. με τους Κώστα Τσιαμπάο και Χρήστο Κρητικό), Αθήνα: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, 2018. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιεύσεις της Καλλιόπης Αμυγδάλου, επισκεφτείτε το προφίλ της στο Academia.edu.

Κυριακίδης Ευάγγελος Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας, University of Kent - Διευθυντής, Initiative for Heritage Conservacy

Ο Ευάγγελος Κυριακίδης είναι επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας, με ειδίκευση στη μινωική αρχαιολογία. Είναι διευθυντής του Initiative for Heritage Conservancy, το οποίο ίδρυσε το 2008. Είναι συντάκτης της σειράς IHC για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι θεμελιωτής και υπεύθυνος για τη διδασκαλία και την έρευνα στο νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για τη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Κεντ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Ευάγγελος Κυριακίδης διεξάγει αρχαιολογικές ανασκαφές και εθνογραφική έρευνα στην Κρήτη για τα τελευταία 14 χρόνια σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα του νησιού. Σπούδασε στο UCL και το Saint John's college Cambridge. Έχει διδάξει σε πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Durham, UCL, Cambridge, Oxford, UCLA, UPenn, Stanford, και πολλά άλλα.

Taleski Dane Εκτελεστικός Διευθυντής, Institute for Social Democracy 'Progress', Σκόπια

Ο Dane Taleski είναι ​​κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και μεταπτυχιακού τίτλου στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Έχει εργαστεί ως βοηθός διδασκαλίας και ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Τμήμα στα Σκόπια (2005-2008) και ως βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen (2006-2007), στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας - Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) και στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG).

Ήταν εκτελεστικός διευθυντής του think tank των Σκοπίων «Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία» (2002-2004).

Demjaha Agon Επίκουρος Καθηγητής, Tetovo State University & South East European University, Tetovo/Skopje - πρ. Πρέσβης της ΠΓΔΜ στη Σουηδία
Τέλλογλου Τάσος Δημοσιογράφος
Ο Tάσος Τέλλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε στη Nομική Σχολή Αθηνών. Δούλεψε στην εφημερίδα "Πρώτη" ώς το 1989. Από το 1990 ώς το 1997 ήταν ανταποκριτής της "Καθημερινής" στη Γερμανία και από το 1993 ώς το 2000 ανταποκριτής στη Γερμανία και στα Bαλκάνια για το Mega Channel. Υπήρξε συνεργάτης του "Βήματος". Σήμερα, εργάζεται για την Καθημερινή, το ΣΚΑΙ και το inside story. Την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Δημοσιογραφικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς, στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα», για την έρευνα του για το σκάνδαλο Siemens.

Σχετικές ομιλίες