Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα»

Garcia Moran Francisco, Δρυμιώτης Ανδρέας, Θεοδωράκης Γρηγόρης, Σπινέλλης Διομήδης, Τζωρτζάκης Παντελής, Σαράφογλου Μαρία

12 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 677
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις εναρκτήριες ομιλίες και 7 συνεδρίες από το το Συνέδριο με θέμα: «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας- Ο δρόμος για την Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11 & 12 Μαΐου 2017), με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος Οδικός Χάρτης και οι προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας, την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο, καθώς και δέσμη προτάσεων  πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Garcia Moran Francisco Chief IT Advisor - ex IT Director General, European Commission

Ο Francisco García Morán είναι Chief IT Advisor στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη θέση που κατέχει, συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη για τις ψηφιακές πολιτικές, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαλειτουργικότητα, τη διακυβέρνηση, διαχείρηση και ασφάλεια των υπηρεσιών ΤΠ. Εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1986 και διορίστηκε Γενικός Διευθυντής  Πληροφορικής, βοηθώντας στη δημιουργία του DG Informatics το 2005.

Είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (European Network and Information Security Agency  - ENISA), μέλος της ομάδας HLEG της Παγκόσμιας Τράπεζας (High Level E Transformation Group), Εξωτερικό μέλος της IT Architecture Committee της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Μέλος του IT Advisory Board της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επέβλεπε το CERT-EU από την 1η Οκτωβρίου 2012 μέχρι να μεταφερθεί στην τρέχουσα θέση του. Κατά τη διάρκεια του Ακαδημαϊκού Έτους 2014-2015 ήταν Visiting Scholar στο UC Berkeley όπου διεξήγαγε έρευνα για το "Το Μέλλον των Ψηφιακών Δημόσιων Υπηρεσιών".

Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Αξίας Πολίτη από τον Βασιλιά της Ισπανίας για την επιτυχή επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δημόσια διοίκηση.

Δρυμιώτης Ανδρέας Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1940. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο "Ελένειο" και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι την τετάρτη τάξη του εξαταξίου γυμνασίου. Τις υπόλοιπες δύο τάξεις ουσιαστικά τις τελείωσε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας, όπου κρατήθηκε "χωρίς δίκη" για είκοσι μήνες συνολικά.

Το 1959 ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1964 και το 1965 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση. Επέστρεψε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1966 και από την 1η Ιανουαρίου 1967 άρχισε να εργάζεται στο Γραφείο Δοξιάδη. Στη συνέχεια και μέχρι το 1984, εργάστηκε ως στέλεχος και ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη. Το 1984 μαζί με την Alpha Bank και την εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρίας από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην εταιρεία Unisystems και στην συνέχεια, 2007-2009, ανέλαβε Πρόεδρος στην εταιρία SingularLogic Integrator. Την περίοδο 1/2/2010- 4/11/2011 ήταν Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Το διάστημα 2007 – 2008 αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο Τύπο κάθε 15 ημέρες και από τον Ιούλιο 2012 γράφει εβδομαδιαία άρθρα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσιών Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) κ.ά.

Ένα από τα κυριότερα έργα του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009.

Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανάσιος Μπότσης” για την συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 1996 και το 2004 με τομέα ευθύνης την Πληροφορική της Διοργάνωσης.

Θεοδωράκης Γρηγόρης Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Αποφοίτησε από την ΙΔ΄ εκπαιδευτική σειρά της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης το 2003 και έκτοτε είναι μόνιμος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Πριν την εισαγωγή του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εργάστηκε επί τριετία ως Μαθηματικός.

Έχει υπηρετήσει στη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης και στη Διεύθυνση Διοίκησης. Ως Προϊστάμενος υπηρέτησε στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης Επενδυτικών Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και ως Προϊστάμενος Διεύθυνσης στις Διευθύνσεις Εθνικών Κληροδοτημάτων και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Το Φεβρουάριο του 2015 αποσπάστηκε στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένου του Γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης. Από το Δεκέμβριο του 2016 υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σπινέλλης Διομήδης Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Το 2013 δούλεψε στη Google ως senior software engineer, ενώ το 2009-2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού, στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και στις νεφοϋπολογιστικές υποδομές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 8000 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα από το 1988. Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE. Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London.

Ιστότοπος του Διομήδη Σπινέλλη

Τζωρτζάκης Παντελής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, INNOGROWTH, πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην επιστήμη των Υπολογιστών στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης.

Είναι ο ιδρυτής της Forthnet ΑΕ, του μεγαλύτερου φορέα εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αρχής γενομένης από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. (FORTH), το 1987, ανέλαβε τη μετατροπή της ερευνητικής δραστηριότητας σε εταιρία προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας από την ίδρυσή της το 1995, μέχρι το 2011.

Την περίοδο 2008-2011 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της δορυφορικής πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA. Από το 2006 έως το 2009, διετέλεσε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της NETIA SA, της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην Πολωνία. Από το 2007 έως το 2011 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος).

Το 2011, διορίστηκε ως ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού στον τομέα Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, υπηρέτησε ως Υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Την περίοδο Σεπτέμβριος 2012-Μάιος 2013 υπήρξε συντονιστής των δράσεων για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και των δημοσίων συμβάσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το 2013 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην Quest Συμμετοχών ΑΕ, καθώς και τη Θέση του Προέδρου των θυγατρικών της. Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Quest, και έχει τη δική του εταιρία, που προσφέρει επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σαράφογλου Μαρία Δημοσιογράφος

Η Μαρία Σαράφογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και κατάγεται από τη Χίο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διεθνή δημοσιογραφία από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

Έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στην ΕΡΤ Ψηφιακή και στο Mega Channel ως παρουσιάστρια εκπομπών και ειδήσεων.

Σήμερα είναι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σχετικές ομιλίες

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας 01:34:42

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας

Μασουράκης Μιχάλης Βλάχος Γιώργος Σιγάλα Μαριάννα Χρήστου Ευάγγελος Μπρας Ιωάννης Γράτσος Γεώργιος Διακουλάκη Δανάη Στάθης Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική