Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία ΙΙ: «Πώς θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ελληνική Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις;»

Spelman Mark, Μάνος Αλέξανδρος, Παπαλεξόπουλος Δημήτρης, Shekhar Bhanu, Στασινόπουλος Μιχαήλ, Στεφανίδης Δημήτρης, Μανδραβέλης Πάσχος

12 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 661
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις εναρκτήριες ομιλίες και 7 συνεδρίες από το το Συνέδριο με θέμα: «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας- Ο δρόμος για την Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11 & 12 Μαΐου 2017), με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος Οδικός Χάρτης και οι προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας, την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο, καθώς και δέσμη προτάσεων  πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Spelman Mark Forum System Lead for the Future of the Digital Economy and Society Initiative, World Economic Forum
Ο Mark Spelman είναι επιχειρηματικός ηγέτης διεθνούς κλάσης που εργάστηκε στο Accenture για 26 χρόνια. Έχει μεγάλη εμπειρία σε επιχειρηματικές και ψηφιακές στρατηγικές, λειτουργικά μοντέλα και διαχείριση αλλαγών. Όσο ήταν στο Accenture διετέλεσε Global Head of Strategy, Global Managing Director for Thought Leadership και Εκτελεστικός Διευθυντής του Accenture Institute for High Performance. Σήμερα, εργάζεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ηγούμενος της Πρωτοβουλίας για το μέλλον της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας και να προεδρεύοντας της ομάδας εμπειρογνωμόνων ΕΕ-Κίνας για τις στρατηγικές για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Μέσω της εργασίας αυτής στοχεύει στην εμπλοκή κορυφαίων στοχαστών και φορέων λήψης αποφάσεων των κυβερνήσεων, τωνεπιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την ψηφιακή αναστάτωση (digital disruption), την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου. Ήταν Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες. Οι σημερινοί μη εκτελεστικοί του ρόλοι περιλαμβάνουν το Chatham House, το The Future Cities Catapult στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας Numbers For Good και την προεδρία του Leap, μιας φιλανθρωπίας που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας στους νέους να κατανοήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες των συγκρούσεων. Έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και MBA από το INSEAD της Γαλλίας.

Μάνος Αλέξανδρος Διευθύνων Σύμβουλος, INTRASOFT International

Ο Αλέξανδρος Μάνος έχει πάνω από 15 έτη εμπειρίας ως επικεφαλής εταιρειών σε διεθνές επίπεδο με έμφαση στην ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών αιχμής.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο Α. Μάνος κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου εταιρειών INTRASOFT International. Η INTRASOFT International είναι ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός όμιλος παροχής λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής με έδρα το Λουξεμβούργο, που απασχολεί περισσότερους από 1.700 υψηλά ειδικευμένους επαγγελματίες. Η INTRASOFT International διαθέτει υποκαταστήματα, θυγατρικές εταιρείες και γραφεία σε 14 χώρες. Περισσότεροι από 500 οργανισμοί σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες και λύσεις της εταιρείας.

Προγενέστερα, ο Α. Μάνος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Econais, Inc., καινοτόμο start-up στην αναδυόμενη αγορά του Internet of Things.

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Telecom, από το 2006 έως το 2012, ηγούταν του διεθνή αυτού προμηθευτή συστημάτων τηλεπικοινωνιών, με πωλήσεις περί τα 350 εκ. δολάρια ετησίως, ο οποίος απασχολούσε πάνω από 2.000 επαγγελματίες στις χώρες τις Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στις χώρες ΚΑΚ, στην Ασία και στις ΗΠΑ.

Ο Α. Μάνος κατέχει πτυχίο B.Sc. in Electrical Engineering & πτυχίο BA in Business Economics από το Πανεπιστήμιο Brown, και μεταπτυχιακό δίπλωμα M.Sc. in Electrical Engineering & Computer Science από το Massachusetts Institute of Technology. Είναι μέλος σε επιστημονικές, μηχανολογικές και οικονομικές ενώσεις και alumni του YGL του World Economic Forum.

Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος Titan Cement Group

Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (ERT). Έχει εργασθεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός (Dipl. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard (ΜΒΑ, 1987).

Shekhar Bhanu Chief Digital Officer, Middle East & Africa, GE Power
Ο Bhanu Shekhar είναι Chief Digital Officer & head of digital στη GE Power στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επιτηρεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι υπεύθυνος για το λογισμικό και τα αναλυτικά στοιχεία που καθοδηγούν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε περισσότερες από 30 χώρες στην περιοχή. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε πολλές επιχειρήσεις της GE, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής ισχύος και της παραγωγής ενέργειας. Έχει περισσότερα από 14 χρόνια εμπειρίας στη GE, ξεκινώντας από τους κινητήρες αεροσκαφών το 2002, που λειτουργούν σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ευρώπης και της Ασίας και του Ειρηνικού. Παλαιότερα, υπήρξε ο παγκόσμιος επιχειρηματικός ηγέτης στον τομέα της ποιότητας της ενέργειας , παρέχοντας λύσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για σιδηροδρομικά δίκτυα και συστήματα διαχείρισης και ελέγχου ισχύος για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Όντας βετεράνος στην τεχνολογία Digital & IOT, έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλούς ψηφιακούς μετασχηματισμούς για βιομηχανικά συγκροτήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι επικεφαλής των μεγαλύτερων έργων βελτίωσης αποδοτικότητας και αξιοπιστίας σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τερματικούς σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έχει πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Mysore. Έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.
Στασινόπουλος Μιχαήλ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1985. Πήρε Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το London School of Economics το 1989 και το μεταπτυχιακό του στα Ναυτιλιακά, στο Διεθνές Εμπόριο και στα Χρηματο-οικονομικά από το City University of London.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO SA/NV. Συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕB και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στεφανίδης Δημήτρης Διευθύνων Σύμβουλος & Διευθυντής Εργοστασίου, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Ο Δημήτρης Στεφανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ) τον Ιανουάριο του 2009. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στέλεχος της ΑτΕ από το 1984, αρχικά ανέλαβε καθήκοντα Μηχανικού στην Παραγωγή Αλουμινίου στο τμήμα Ηλεκτρόλυσης και από το 1988 μέχρι το 1992 ανέλαβε τη θέση Προϊσταμένου Σειρών ΑΒ Ηλεκτρόλυσης.

Μετά από μία απόσπαση την περίοδο 1992-1994 στο εργοστάσιο του Ομίλου Pechiney, Saint Jean de Maurienne, επέστρεψε στην ΑτΕ όπου κατείχε τις θέσεις Προϊσταμένου Ηλεκτρόλυσης (1994-1998) και στη συνέχεια Προϊσταμένου Χυτηρίου (1998-2002).

Από το 2002 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Συνεχούς Προόδου και στη συνέχεια Τεχνικός Διευθυντής του εργοστασίου της ALCAN στο Tomago της Αυστραλίας. Έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή Εργοστασίου της ΑτΕ από τον Ιούλιο του 2005.

Μανδραβέλης Πάσχος Δημοσιογράφος, Καθημερινή

O Πάσχος Mανδραβέλης γεννήθηκε το 1963 στην Kοζάνη. Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τα ΜΜΕ (Media Studies) στη «Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών» (New School for Social Research) της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Δημοσιογραφεί σε αθηναϊκές πολιτικές εφημερίδες από το 1982. Σήμερα είναι από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της «Καθημερινής», ενώ εμφανίζεται συχνά και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Είναι μέλος της Eλληνικής Eταιρείας Oικονομολόγων, της Ένωσης Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Electronic Frontier Foundation (EFF), και της American Association for the Advancement of Science.

Βιβλία:
Ο πρώτος μου υπολογιστής (Εκδόσεις Καστανιώτη), Η ιστορία των υπολογιστών (Εκδόσεις Καστανιώτη),  Η δικτατορία στον κυβερνοχώρο - Μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του David Brown (Εκδόσεις Καστανιώτη), Είπαν. Το λεξικό του έξυπνου λόγου (Έκδόσεις Καστανιώτη), Ασκήσεις φιλελευθερισμού (Εκδόσεις Δαρδανός), Υπό το μηδέν. Τέσσερα σχόλια για την κρίση (Εκδόσεις Ωκεανίδα), Η βία (Εκδόσεις Πόλις).

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα» 69:20

Μαϊ 12, 2017

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα»

Garcia Moran Francisco Δρυμιώτης Ανδρέας Θεοδωράκης Γρηγόρης Σπινέλλης Διομήδης Τζωρτζάκης Παντελής Σαράφογλου Μαρία

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας 01:34:42

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας

Μασουράκης Μιχάλης Βλάχος Γιώργος Σιγάλα Μαριάννα Χρήστου Ευάγγελος Μπρας Ιωάννης Γράτσος Γεώργιος Διακουλάκη Δανάη Στάθης Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική