Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία V: Γιατί το μέγεθος και η οργάνωση μετράνε;

Σταθάκης Γιώργος, Χατζηδάκης Κωστής, Φέσσας Θεόδωρος, Drzeniek Hanouz Margareta, Beyrer Markus J., Καρζής Φοίβος

24 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 72:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 805
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας.
 
Ο ΣΕΒ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και συμμετέχοντας ενεργά, διοργάνωσε Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα “Η Ελλάδα πέρα από  την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές

Το Συνέδριο, εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.
 
Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.  

Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.

Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. 

Στο συνέδριο πήραν μέρος  ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.


Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της 5ης Συνεδρίας της εκδήλωσης:
 
Συνεδρία V: "Γιατί το μέγεθος και η οργάνωση μετράνε;"
                            
Οι επιπτώσεις της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέγεθος και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
 
Αρκούν οι μικρές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία;
 
Πού θα βρεθούν οι πόροι του κράτους; Το μέγεθος των επιχειρήσεων και η σχέση τους με τις εισφορές και τους φόρους.
 
Συμμετέχοντες
 
Γεώργιος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β' Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ.
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, ΣΕΒ
Margareta Drzeniek, Head of Global Competitiveness & Risks Team, WEF
Markus J. Beyrer, Director General, BUSINESSEUROPE
 
Συντονισμός: Φοίβος Καρζής, Δημοσιογράφος

Σταθάκης Γιώργος τ. Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Γιώργος Σταθάκης σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Μ. Βρετανία απ’ όπου έλαβε Διδακτορικό Τίτλο στην Οικονομία. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Harvard και του Κέντρου Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης.

Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε κυρίως στη οικονομική ιστορία και στη θεωρία της οικονομίας. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα βιβλία: Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ. Η ιστορία της Αμερικανικής Βοήθειας στην Ελλάδα (Βιβλιόραμα, Αθήνα 2004), Ατελέσφορος Εκσυγχρονισμός. Κριτικά σημειώματα από την «Αυγή» και τον «Πολίτη» (Βιβλιόραμα, Αθήνα 2007). Βιβλία του έχουν επίσης εκδοθεί στα αγγλικά: Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives (Routledge, Λονδίνο 2006) και The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe (Ashgate, Aldershot 2003). Από το 1988 είναι καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου το διάστημα 2000-2004 ανέλαβε Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ενώ από το 2011 έως το 2012 διετέλεσε Αντιπρύτανης.

Με την πολιτική ασχολήθηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στις εθνικές εκλογές του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στις εθνικές εκλογές του 2015, επανεξελέγη βουλευτής Χανίων και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ορίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Χατζηδάκης Κωστής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ιστότοπος του Κωστή Χατζηδάκη

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Drzeniek Hanouz Margareta Head of the Global Competitiveness & Risks Team, WEF

Η Margareta Drzeniek Hanouz είναι επικεφαλής του Global Competitiveness and Risks και μέλος της εκτελεστικές επιτροπής του World Economic Forum, και διευθύνει τις έρευνες του Οργανισμού πάνω σε θέματα εθνικής ανταγωνιστικότητας,παγκόσμιων κινδύνων και συναφών θεμάτων. Πριν ενταχθεί στην ομάδα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, η δρ Hanouz ήταν υπεύθυνη του προγράμματος οικονομικών της ετήσιας συνόδου στο Νταβός. Είναι κάτοχος Διπλώματος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Münster και κατέχει διδακτορικό τίτλο στα Διεθνή Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, στη Γερμανία.

Beyrer Markus J. Director General, BUSINESSEUROPE

Ο Markus J. Beyrer είναι Γενικός Διευθυντής της BUSINESSEUROPE από τα τέλη του 2012. Προηγουμένως κατείχε τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της αυστριακής Industry Holding ÖIAG, του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας των Αυστριακών Βιομηχανιών, του Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου και του επικεφαλής Οικονομικού Σύμβουλου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ Wolfgang Schüssel.

Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Ο Markus J. Beyrer σπούδασε Δίκαιο και Εμπορικές Επιστήμες στη Βιέννη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Δούναβη στο Krems (Αυστρία) και στο Graduate School of Business στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Καρζής Φοίβος Δημοσιογράφος

Ο Φοίβος Καρζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται από το 1985 σε οικονομικές (Κέρδος, Ναυτεμπορική, Κεφάλαιο) και πολιτικές εφημερίδες (Πρώτη, 24 Ώρες, Εξόρμηση, Έθνος της Κυριακής, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής), στον περιοδικό τύπο (Οικονομικός Ταχυδρόμος), σε ραδιοφωνικούς (Flash 96, City 99,5, Αθήνα 984) και τηλεοπτικούς (Star, ΕΡΤ) σταθμούς, ενώ έχει ασχοληθεί και με την διαδικτυακή δημοσιογραφία. Διατέλεσε εκπρόσωπος της προεδρίας του Eurogroup/ECOFIN, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003.  Έχει σπουδάσει βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στην Αθήνα και γλωσσολογία στην Αγγλία. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Επένδυση και είναι σύμβουλος επικοινωνίας στη Eurobank.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) 01:29:57

Φεβ 23, 2023

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Δεσύπρη Αθηνά Brandt Jakhelln Lajla Βέττας Νίκος Danchev Svetoslav Borchgrevink Aage Najmowicz Alexandrina Clarke Jennifer

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική