Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία ΙΙ: Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα;

Ξηρογιάννης Γιώργος, Μυτιληναίος Ευάγγελος, Αθανασίου Ηρώ, Στασινόπουλος Μιχαήλ, Babinet Olaf, Χατζηνικολάου Νίκος

24 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1188
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας.

Ο ΣΕΒ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και συμμετέχοντας ενεργά, διοργάνωσε Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα “Η Ελλάδα πέρα από  την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές”.

Το Συνέδριο, εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.

Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.

Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.

Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Στο συνέδριο πήραν μέρος  ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει την εισηγητική ομιλία και τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της 2ης Συνεδρίας της εκδήλωσης:

Συνεδρία ΙΙ: "Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα;"

Προς αναζήτηση 100 δισ. ευρώ άμεσων επενδύσεων. Ποιός είναι ο ρόλος της βιομηχανίας και της μεταποίησης για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό;

Άρση αντικινήτρων; Θέσπιση κινήτρων; Ή και τα δύο; Ποιά είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό ειδικά σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές επενδύσεις;

Προϊόντα αξίας μέσα από συμπράξεις μεγάλων, μεσαίων και μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε παραγωγικές αλυσίδες;

Εισαγωγή: Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής, Τομέας Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΣΕΒ

Συμμετέχοντες

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος,
ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS Α.Ε.
Μιχάλης Στασινόπουλος, ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
Olaf Babinet, Global Location Strategy Leader, Deloitte

Συντονισμός: Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης "REAL NEWS" & Πρόεδρος "REAL FM".

Ξηρογιάννης Γιώργος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης είναι σήμερα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται τα κρίσιμα θέματα της βιομηχανικής πολιτικής, των αναπτυξιακών στρατηγικών, των επενδύσεων, της καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας, της εξωστρέφειας, της περιφερειακής ανάπτυξης και του διασυνοριακού εμπορίου.

Από το 2017, διατελεί Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & Επενδύσεων της BusinessEurope, με αρμοδιότητες σε θέματα διεθνών εμπορικών συμφωνιών και προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο παρελθόν διατέλεσε Ανώτερος Διευθυντής (Senior Manager) στην PricewaterhouseCoopers, έχοντας την ευθύνη των υπηρεσιών Strategy & Operations καθώς και του κλάδου Government & Public Sector. Διεύθυνε σειρά σημαντικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, στις τηλεπικοινωνίες, στην κεντρική και ευρύτερη δημόσια διοίκηση.

Επίσης διδάσκει στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Στο παρελθόν δίδαξε στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Διαθέτει σημαντικό επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης είναι Διδάκτωρ (Ph.D.) τεχνητής νοημοσύνης του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, Edinburgh, Βρετανία, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην τεχνητή νοημοσύνη από το Bristol University, Βρετανία και πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μυτιληναίος Ευάγγελος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Ο Ευάγγελος  Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Όμιλος Επιχειρήσεων, ενός από τους κορυφαίους Βιομηχανικούς Ομίλους στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το London School of Economics. Το 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με έτος ίδρυσης το 1908 εκπροσωπούσε κατασκευαστές προϊόντων μετάλλου και χάλυβα.

Το 1990 ίδρυσε τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ο οποίος σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό Όμιλο στον τομέα της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας και των Μεταλλείων, αλλά και των Έργων EPC, με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους.

Το 1998 ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ Α.Ε. και την μετέτρεψε σε έναν διεθνώς καταξιωμένο ανάδοχο έργων EPC και σε έναν όμιλο βιομηχανικής παραγωγής, με ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων EPC σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2005, ο Όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιον της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Όμιλος Μυτιληναίος εισήλθε στον τομέα της Ενέργειας και, σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με ναυαρχίδα την Protergia, η οποία, από το 2014, δραστηριοποιείται δυναμικά και στην λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το 2010, ο Όμιλος ένωσε τις δυνάμεις του με τη MOTOR OIL, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου. Από κοινού ίδρυσαν την M&M Gas Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

Αθανασίου Ηρώ Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Όμιλος Unilever, Ελλάδα & Κύπρος

Η Ηρώ Αθανασίου είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου της Unilever στην Ελλάδα και Κύπρο από την 1η Δεκεμβρίου 2013, και είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της εταιρείας από την ίδρυσή της. Αποφοίτησε από το PIERCE το 1977 και στη συνέχεια σπούδασε Marketing & Management στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση. Κατέχει MSC στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Διαχείριση Προσωπικού από το London School of Economics and Political Science. Ως μέλος της Unilever έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς στο Marketing, τις Πωλήσεις και τις Εξαγωγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μετέχοντας σε διάφορους κλαδικούς Συνδέσμους, η κα Αθανασίου είναι Aνεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μέλος Δ.Σ. του Ελληνο-Oλλανδικού Συνδέσμου (ΗΕDA), μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), καθώς και ενεργό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing (EIM), του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Manager και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), του Τομέα Ηγεσίας (ΤΗΓΕ), και της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Στασινόπουλος Μιχαήλ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1985. Πήρε Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το London School of Economics το 1989 και το μεταπτυχιακό του στα Ναυτιλιακά, στο Διεθνές Εμπόριο και στα Χρηματο-οικονομικά από το City University of London.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO SA/NV. Συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕB και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνο-Ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Babinet Olaf Global Location Strategy Leader, Deloitte

Ο Olaf Babinet εντάχθηκε στην Deloitte Consulting πριν από 16 χρόνια, με το ρόλο να διαχειριστεί την παγκόσμια στρατηγική της θέση. Έχει 18 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με τη στρατηγική τοποθεσία εγκατάστασης ή / και τις ενέργειες αναδιάρθρωσης. Κατά την πολυετή διάρκεια πολλών της σταδιοδρομίας του, έχει αναπτύξει επαγγελματικές σχέσεις με εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων.

Το πεδίο των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 χώρες μεταξύ των οποίων: ‘Ολες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία , Ιρλανδία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Ηνωμένες Πολιτείες.

Χατζηνικολάου Νίκος Εκδότης "REAL NEWS" & Πρόεδρος REAL FM

Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στις 9/10/1962 στην Αλεξανδρούπολη Έβρου. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1983 ως εκπαιδευτικός συντάκτης στη «Μεσημβρινή». Μετά τη βράβευσή του απο το ίδρυμα Μπότση, το 1984, «μπαίνει» στο πολιτικό ρεπορτάζ. Συνεργάζεται με την «Ακρόπολη της Κυριακής», το «Εθνος» και τα περιοδικά «Ένα» και «Status».

Έχει εργασθεί και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΘΗΝΑ 9.84 -μετέχοντας στην ιδρυτική επιτροπή του σταθμού- ΕΡΑ, SKY 100.4, PLANET και STATUS FM.

Το 1989 ξεκίνησε η συνεργασία του με το MEGA, παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και την εβδομαδιαία εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Από το  1998 έως το 2003 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του καναλιού.

Από το 2003 έως το 2007 βρίσκεται στον Alpha, αρχικά ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων & Ενημέρωσης και Αντιπρόεδρος και τον τελευταίο χρόνο, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του σταθμού, παρουσιάζοντας συγχρόνως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τις δύο εβδομαδιαίες εκπομπές «Πρόσωπα» και «Αντιγνωμίες».

Από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2011, συνεργάζεται με το Alter, παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και την εβδομαδιαία εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο».

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ίδρυσε μαζί με τον Ανδρέα Κουρή τον όμιλο REAL GROUP, στον οποίο ανήκουν: οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Real FM 97,8» της Αθήνας, «REAL FM 107,1» της Θεσσαλονίκης και «Ellinikos FM 93,2», οι εβδομαδιαίες εφημερίδες «REAL NEWS» και «ΑΓΟΡΑ», τις οποίες εκδίδει και διευθύνει ο ίδιος, το ενημερωτικό portal «Real.gr» και το αθλητικό portal “Pamesports.gr”.Το 2012 δημιούργησε το προσωπικό του site-blog «Enikos.gr» και το οικονομικό blog «Enikonomia.gr».

Από τον Σεπτέμβριο του 2013, συνεργάζεται με το Star Channel.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) 01:29:57

Φεβ 23, 2023

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Δεσύπρη Αθηνά Brandt Jakhelln Lajla Βέττας Νίκος Danchev Svetoslav Borchgrevink Aage Najmowicz Alexandrina Clarke Jennifer

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική