Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Re-thinking Security in the 21st century (συζήτηση)

English Richard, Lerman Eran, Özel Soli, Γκόφας Ανδρέας

9 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:32:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 92
Ομιλητές
English Richard
Lerman Eran
Özel Soli
Γκόφας Ανδρέας

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
09/07/2019

Διάρκεια
00:32:31

Εκδήλωση
Olympia Summer Academy 2019

Χώρος
Εκθεσιακός και Πολιτιστικός χώρος Alpha Bank Ναυπλίου, Park Hotel Nafplio

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο
European International Studies Association

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Olympia Summer Academy, ασφάλεια, 21ος αιώνας

Το Blod, όπως τα τελευταία 6 χρόνια έτσι και φέτος, βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και τρεις ομιλίες-μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Olympia Summer Academy η οποία έλαβε χώρα από τις 7 ως τις 16 Ιουλίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο.

Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης τα οποία κάλυψε το Blod, είναι:

1. International Markets, Organizations, and Populism (ομιλητής: Orfeo Fioretos, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Temple University, Philadelphia)

2. International Markets, Organizations, and Populism (ομιλητής: Πέτρος Σέκερης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Montpellier Business School, Montpellier, Γαλλία)

3. The Ideological Origins of Islamist Totalitarian Violence (ομιλητής: Eran Lerman, Αντιπρόεδρος του Jerusalem Institute for Strategy and Security)

4. Re-thinking Security in the 21st century (συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και στην οποία συμμετέχουν οι καθηγητές, Richard English, Eran Lerman, Soli Özel και Ανδρέας Γκόφας)

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy - OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που μετράει 13 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.

Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και το St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία, και το 2015 ως και το 2019 στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.

English Richard Pro-Vice-Chancellor & Professor of Politics, Queen’s University Belfast - Distinguished Professorial Fellow, George J. Mitchell Institute for Global Peace, Security and Justice

Ο Richard English είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Queen's University Belfast, όπου είναι επίσης διακεκριμένος Professional Fellow στο Ινστιτούτο του Γερουσιαστή George J. Mitchell για την Παγκόσμια Ειρήνη, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου, της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας, επίτιμος συνεργάτης του Keble College, Oxford και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Ο English έχει δώσει διαλέξεις σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Το 2018 του απονεμήθηκε ο τίτλος Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) για υπηρεσίες στην κατανόηση της σύγχρονης τρομοκρατίας και της πολιτικής ιστορίας.

Lerman Eran Vice President, Jerusalem Institute for Strategy and Security

Ο Eran Lerman ήταν αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και διεθνών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Κατείχε ανώτερες θέσεις στο Τμήμα Πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για πάνω από 20 χρόνια. Έχει επίσης υπηρετήσει επί οκτώ χρόνια ως διευθυντής του γραφείου Ισραήλ και Μέσης Ανατολής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. Διδάσκει στο πρόγραμμα σπουδών της Μέσης Ανατολής στο Shalem College στην Ιερουσαλήμ, στα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στο Εθνικό Κολέγιο Άμυνας. Κατέχει Ph.D. από το London School of Economics και MPA από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Özel Soli Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Kadir Has

Ο Soli Özel είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και αρθρογράφος στην καθημερινή εφημερίδα Habertürk. Διετέλεσε Tom και Andi Bernstein Fellow στο Schell Center του Yale Law School, προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στο UC Santa Cruz, στο Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS), στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Hebrew University. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του EU Institute of Strategic Studies και ήταν Fisher Family Fellow του "Future of Diplomacy Program" στο Belfer Center του Harvard Kennedy School.

Είναι πτυχιούχος στα οικονομικά από το Benningon College (1981) και κάτοχος μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS-1983).

Το έργο του έχει δημοσιευθεί στα: Internationale Politik, Journal of Democracy, Foreign Policy, International Security, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, The Guardian, Bitterlemons-International.

Γκόφας Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

O Ανδρέας Γκόφας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Επιστημολογίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επίτιμος Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου του Sheffield και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Θερινής Ακαδημίας Ολυμπίας. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Royal Society of Edinburgh Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews, Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο του Yale, Marie Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Visiting Fellow στο London School of Economics, Postdoctoral Fellow στο Institut Barcelona d’Estudis Internacional, και Teaching Fellow στο Birmingham. Μεταξύ 2013-5, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ανώτατο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) στη Φλωρεντία, ενώ το 2014-5 διετέλεσε Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής της θεωρίας Διεθνών Σχέσεων με τη Φιλοσοφία, Ιστοριογραφία και Κοινωνιολογία της επιστήμης, αλλά και στη μελέτη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Έχει συνεπιμεληθεί το The Role of Ideas in Political Analysis (Routledge, 2010), το Oxford Handbook of Terrorism, όπως και το SAGE Handbook of the History, Philosophy, and Sociology of International Relations. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιθεωρήσεις όπως στο Journal of Conflict Resolution, Defence and Peace Economics, Democracy and Security, και στην Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης.

Σχετικές ομιλίες