Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Political risk in a Pandemic World

Piccoli Wolfango

11 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:47:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 95
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Piccoli Wolfango

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
11/07/2020

Διάρκεια
01:47:10

Εκδήλωση
Olympia Summer Academy 2020 "The Butterfly Effect: Systemic Risks in the 21st Century"

Χώρος
Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο
European International Studies Association

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Olympia Summer Academy, πολιτικό ρίσκο, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, 21ος αιώνας, συστημικός κίνδυνος

Το Blod, όπως τα τελευταία 6 χρόνια έτσι και φέτος, δημοσιεύει τρεις ομιλίες-μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Olympia Summer Academy η οποία έλαβε χώρα από τις 8 ως τις 11 Ιουλίου 2020, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης τα οποία δημοσιεύει το Blod, είναι:

1. Energy politics and security risks (Ομιλητής: Κωνσταντίνος Φίλης, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων)

2. China as a ‘Threat’: From the ‘Yellow Peril’ to Covid-19 (Ομιλητής: Κωνσταντίνος Τσιμώνης, King’s College London)

3. Political risk in a Pandemic World (Ομιλητής: Wolfango Piccoli, Teneo Intelligence)

Η φετινή διοργάνωση απευθυνόταν σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας και προπτυχιακούς φοιτητές και επικεντρώθηκε στις διεθνείς σχέσεις στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι ευρέως γνωστό ότι υποδηλώνει την ευαίσθητη εξάρτηση απομακρυσμένων και μη συνδεδεμένων συστημάτων. Ο 21ος αιώνας εγκαινίασε μια εποχή πρωτοφανούς παγκόσμιας διασύνδεσης -που, όπως δείχνει η πανδημία, επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Με διδάσκοντες που απαρτίζουν μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, ο στόχος της φετινής Ακαδημίας είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η παγκόσμια διασύνδεση και οι συστημικοί κίνδυνοι που δημιουργεί, μπορούν να αναλυθούν σε γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και σε περιβάλλον ασφαλείας.

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy - OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων.

Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία, από το 2015 ως το 2019 στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου και το 2020 στην Αθήνα η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.

Piccoli Wolfango Πρόεδρος - Διευθυντής Ερευνών, Teneo Intelligence

Ο Wolfango Piccoli είναι Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών της Teneo Intelligence, της οποίας προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος. Υπό αυτήν την ιδιότητα συντόνιζε την ομάδα που ασχολείται με την Τουρκία, ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των θεμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνέβαλε στην ανάλυση ρίσκου των πολιτικών άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συν-συγγράψει το βιβλίο "Turkey at the Crossroads", το οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας. Έχει διαμείνει αρκετά χρόνια στην Τουρκία και μιλάει ιταλικά και τουρκικά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας, όπου δίδασκε μαθήματα σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και πληροφόρηση.

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική