Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

China as a 'Threat': From the 'Yellow Peril' to Covid-19

Τσιμώνης Κωνσταντίνος

9 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:58:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 98
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod, όπως τα τελευταία 6 χρόνια έτσι και φέτος, δημοσιεύει τρεις ομιλίες-μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Olympia Summer Academy η οποία έλαβε χώρα από τις 8 ως τις 11 Ιουλίου 2020, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης τα οποία δημοσιεύει το Blod, είναι:

1. Energy politics and security risks (Ομιλητής: Κωνσταντίνος Φίλης, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων)

2. China as a ‘Threat’: From the ‘Yellow Peril’ to Covid-19 (Ομιλητής: Κωνσταντίνος Τσιμώνης, King’s College London)

3. Political risk in a Pandemic World (Ομιλητής: Wolfango Piccoli, Teneo Intelligence)

Η φετινή διοργάνωση απευθυνόταν σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας και προπτυχιακούς φοιτητές και επικεντρώθηκε στις διεθνείς σχέσεις στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι ευρέως γνωστό ότι υποδηλώνει την ευαίσθητη εξάρτηση απομακρυσμένων και μη συνδεδεμένων συστημάτων. Ο 21ος αιώνας εγκαινίασε μια εποχή πρωτοφανούς παγκόσμιας διασύνδεσης -που, όπως δείχνει η πανδημία, επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Με διδάσκοντες που απαρτίζουν μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, ο στόχος της φετινής Ακαδημίας είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η παγκόσμια διασύνδεση και οι συστημικοί κίνδυνοι που δημιουργεί, μπορούν να αναλυθούν σε γεωπολιτικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και σε περιβάλλον ασφαλείας.

Η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας (Olympia Summer Academy - OSA) αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό θεσμό στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων.

Την ανοδική πορεία της Ακαδημίας ήρθε να επιστεγάσει και η σύναψη συνεργασίας με την European International Studies Association (EISA), τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στις διεθνείς σπουδές στην Ευρώπη. Φορέας της διοργάνωσης είναι το «Δίκτυο Ναυαρίνο», μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Κάθε Ιούλιο, από το 2002 ως το 2014 στην Αρχαία Ολυμπία, από το 2015 ως το 2019 στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου και το 2020 στην Αθήνα η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και συμμετέχουν μέχρι 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Mε επίκεντρο τη μελέτη της πολιτικής βίας στις διάφορες εκφάνσεις της (εμφύλιες συγκρούσεις, εθνο-θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία κ.ο.κ.), η Ακαδημία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων στην πατρίδα μας, μέσα από τη συνάντηση Ελλήνων επιστημόνων με ξένους, διεθνώς καταξιωμένους, συναδέλφους τους.

Τσιμώνης Κωνσταντίνος Lecturer in Chinese Society, King’s College London

Ο Κωνσταντίνος Τσιμώνης είναι Λέκτορας στο Lau China Institute του King's College London. Είναι κάτοχος διδακτορικού από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, όπου έχει διδάξει συγκριτική πολιτική και πολιτική της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας.

Τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, στα Journal of Youth Studies, Modern China και the Chinese Journal of International Politics. Η μονογραφία του με τίτλο "The Chinese Communist Youth League: Juniority and Responsibility in a Party Youth Organisation" θα δημοσιευθεί από το Amsterdam University Press. Εργάζεται επί του παρόντος σε ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από τη Βρετανική Ακαδημία για τον «Βαλκανικό Διάδρομο» της Κίνας.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία