Bodossaki Lectures on Demand

Μουσείο και Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Το παράδειγμα του Μουσείου Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης

Κανταρτζή Ευαγγελία, Στοφόρος Κώστας

12 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 825
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών / Association  Europeènne des Enseignants (Α.Ε.D.E.) ιδρύθηκε το 1956 στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους  των Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων :

Βασικός σκοπός της  ίδρυσής της ήταν ο συντονισμός των εκπαιδευτικών φορέων όλων των βαθμίδων προς ενίσχυση και επίτευξη του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Το  2016, εξήντα χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 28 κράτη – μέλη  αντιμετωπίζοντας παράλληλα πλήθος απρόσμενων προβλημάτων, που απειλούν την ίδια την ύπαρξή της.

H  A.E.D.E.  όμως ενισχύεται διαρκώς με νέα μέλη από τις νέες χώρες – μέλη της Ε.Ε. και δεν εγκαταλείπει  τον σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Έτσι το Διεθνές της Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση, το Επετειακό Συνέδριο να διεξαχθεί στην Αθήνα, στο λίκνο της Φιλοσοφίας, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Προς τούτο ανέθεσε  στην Αντιπρόεδρό του, κα Λήδα Νταβαρίνου, τη διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016, με θέμα:

« Η Παιδεία και  ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στον 21ο αιώνα: το Μέλλον της Ευρώπης».

Κανταρτζή Ευαγγελία Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Θεσ/νικης, Συγγραφέας, Αρθρογράφος, Δ/ντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Η Ευαγγελία Κανταρτζή είναι Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Φιλοσοφική Σχολή (ΦΠΨ) ΑΠΘ

Μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

Διδακτορικό στα Παιδαγωγικά από το Institute of Education , University of Hull

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Διδακτική εμπειρία ως φιλόλογος και δασκάλα σε δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ως στέλεχος εκπαιδευτικής διοίκησης από το 2003. Διδασκαλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως διδάσκουσα του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και ως διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Επιμορφωτική εμπειρία περίπου 1000 ωρών ως διδάσκουσα και ως σχολική σύμβουλος. Συμμετοχή στο πρόγραμμα εξομοίωσης του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης, σε επιμορφωτικά προγράμματα των ΠΕΚ, του ΟΕΠΕΚ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης, επιμορφώτρια και προωθήτρια του Αναλυτικού Προγράμματος της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας του Νέου Σχολείου.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓO

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 56 δημοσιεύσεις. Μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις σε συνέδρια με πρακτικά, αρθρογραφία στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συμμετοχή σε επιτροπές όπως Επιτροπή Στήριξης (Τ.Ε.Σ.) για το Πρόγραμμα «Ευέλικτη Ζώνη», Επιτροπή Επιμόρφωσης για την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σε Βασικές Δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), Αξιολογήτρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχολικών βιβλίων (Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος, Οργάνωση και Διοίκηση), λογισμικών (Γεωγραφία Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) και επιμορφωτικού υλικού με τίτλο «Επιμόρφωση και αξιολόγηση στο χώρο της Εκπαίδευσης» για την πράξη «Επιμόρφωση στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης».

Μέλος σε επιστημονικά σωματεία και παιδαγωγικές εταιρείες.

Στοφόρος Κώστας Δημοσιογράφος, συγγραφέας
Ο Κώστας Στοφόρος γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παρακολούθησε σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία, για τη Διατροφή και για την Εκπαίδευση Ενηλίκων . Από το 1986 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, τηλεόραση και εφημερίδες. Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α. Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου. Έχει συγγράψει βιβλία λογοτεχνικά για μικρούς και μεγάλους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά συγγραφικά έργα.

Ιστολόγιο του Κώστα Στοφόρου

Σχετικές ομιλίες