Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψυχαναλυτικό Πρίσμα: Συνδέσεις του κοινωνικού προτάγματος με το ψυχαναλυτικό ήθος

Λαζαράτου Τέση

6 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:14:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 157

H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, συνδιοργάνωσαν το 4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος - Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα II του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

To Forum αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου, πάνω στα θέματα ψυχικής υγείας της χώρας. Είναι ένα επιστημονικό μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και βασίζεται στην επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν το έργο του, ένα έργο στραμμένο πάντα στο αύριο.

Ο τίτλος του φετινού Forum ήταν «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επιστροφή στο Μέλλον» και στόχος ήταν η ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, 40 χρόνια μετά την συγκρότηση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.

Βασική θέση των διοργανωτών του Forum είναι ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η επανανοηματοδότηση της ημιτελούς ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η επιστροφή στο μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ο φετινός τίτλος της διοργάνωσης, διαμηνύει την επιτακτική ανάγκη της επανασύνδεσης με το αρχικό της όραμα. Για ένα μέλλον, παραφράζοντας τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενδέχεται να μη μπορούν να αλλάξουν την διάγνωση, αλλά θα αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων που προστρέχουν.

Η επιστροφή στο μέλλον διαμορφώνεται στην διάρκεια των εργασιών του Forum, μέσα από το λόγο και την προσέγγιση τόσο των νέων επαγγελματιών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ψυχικής υγείας μετά το 2000, όσο και των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της δεκαετίας του 1980 - 1990 που έθεσαν τις ιδεολογικές, πολιτικές, επιστημονικές και κοινωνικές βάσεις για το αίτημα του πλήρους κλεισίματος των ψυχιατρείων και της ανάπτυξης δικτύων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Παράλληλα και μέσα από τον απολογισμό της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, γιορτάστηκαν τα γενέθλια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, με αφιερώματα και δράσεις, με αναμνήσεις κι όνειρα, με χιούμορ και συγκίνηση: 40 χρόνια γεμάτα προσφορά στον άνθρωπο, στον τόπο και στην κοινότητα.

Στο κλείσιμο του Forum, σαν νοητή συνέχεια του Ψυχαναλυτικού Σεμιναρίου μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε, έγινε λόγος για το πάντα επίκαιρο Ψυχαναλυτικό Πρίσμα. Το Σεμινάριο που επί δεκαετίες γαλούχησε γενιές ειδικών με τις βασικές αρχές της Ψυχαναλυτικής θεωρίας και Κλινικής, προσκάλεσε παλιούς και νέοι συνομιλητές, έγκριτους αντιπροσώπους του ψυχαναλυτικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις που έχουν υπηρετήσει τον δημόσιο φορέα, είτε κλινικά είτε εκπαιδευτικά για να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις προοπτικές της ψυχαναλυτικής σκέψης στην κοινότητα, στην δημόσια περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Λαζαράτου Τέση Ψυχοθεραπεύτρια - Επόπτρια στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Αττικής

Η Τέση Λαζαράτου είναι Ψυχοθεραπεύτρια και Επόπτρια στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Αττικής. Ήταν υπεύθυνη επί 12ετία του Ψυχαναλυτικού Σεμιναρίου ΕΚΨ&ΨΥ και ΙΨΥΠΕ.

Σχετικές ομιλίες

Η ουσία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης: Κριτική παρουσίαση και διάλογος για τις προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές 03:03:19

Δεκ 08, 2023

Η ουσία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης: Κριτική παρουσίαση και διάλογος για τις προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές

Κουλούρη Χριστίνα Κορδούτης Παναγιώτης Βαρτζόπουλος Δημήτρης Φραγκούλη - Σακελλαροπούλου Αθηνά Θεοδωρουλάκης Μενέλαος Διακάκης Παναγιώτης Τσόπελας Χρήστος Σαμακουρή Μαρία Μητροσύλη Μαρία Σουμάκη Τζένη Τσαλαμανιός Μάνος Στυλιανίδης Στέλιος

Γλώσσα: Ελληνική