Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τρέχουσες Προκλήσεις για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα

Θεοδωρουλάκης Μενέλαος, Πλουμπίδης Δημήτριος

13 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1027
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), στις 13 Οκτωβρίου 2015, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο "Θεραπεύοντας την Ψύχωση με αξιοπρέπεια".

Στην ημερίδα έγινε αναφορά στην παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγειας 2015 με θέμα "Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία". Επαγγελματίες Ψυχικής υγειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φροντιστές και λήπτες υπηρεσιών καταθέτουν τις θέσεις τους για το φετινό θέμα ("Dignity in Mental Health") όπως ορίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγειας (WFMH).

Στο πλαίσιο της συνεδρίας Τρέχουσες Προκλήσεις για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν οι εξής διαλέξεις:

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Τρέχουσες Εξελίξεις και προκλήσεις για την Εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Δημήτριος Πλουμπίδης, Τρέχουσες συνθήκες ψυχιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα

Θεοδωρουλάκης Μενέλαος Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής - Πρόεδρος Δ.Σ., Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας Αργώ - Πρόεδρος Δ.Σ., ΠΕΨΑΕΕ

Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης είναι κοινωνικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας ως πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Κοινωνική Πολιτική. Εξειδικεύεται επιστημονικά στα αντικείμενα: Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Προστασία, Πρόνοια, Κοινωνική Ένταξη, Ισότητα, Κοινωνική Οικονομία, Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, Επαγγελματική Αποκατάσταση ευάλωτων ομάδων, Σχεδιασμός και αξιολόγηση προγραμμάτων. Από το 1998 είναι ερευνητής και σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής σε διάφορους φορείς και προγράμματα όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, την ΠΕΨΑΕΕ, την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την ΠΟΚοιΣΠΕ κ.α. και εκπαιδευτής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι επίσης εμπειρογνώμονας του European Social Policy Network τα τελευταία 6 χρόνια σε θέματα κοινωνικής προστασίας. Είναι μέλος της Ομάδας Έργου της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία». Επίσης έχει εργαστεί ως σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σύμβουλος απασχόλησης στον χώρο της ψυχικής υγείας τόσο ως έμμισθο στέλεχος αλλά και ως εθελοντής και έχει διατελέσει εθελοντικά πρόεδρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αργώ (2005-2014), μέλος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (2004-2014), ταμίας του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ Ευ ζήν (2005-έως σήμερα), πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (Νοέμβριος 2014-έως σήμερα), πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αργώ (Φεβρουάριος 2015 έως σήμερα), μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής (2017 έως σήμερα). Έχει εμπειρία και στη Δημόσια Διοίκηση ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και στην Διοίκηση του ΕΦΚΑ (Απρίλιος 2015 έως Σεπτέμβριος 2019). Έχει τέλος συμμετάσχει στην συγγραφή συλλογικών βιβλίων και άρθρων και έχει δημοσιεύσει και ατομικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά.

Πλουμπίδης Δημήτριος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και Ιουλίας Παπαχρήστου.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1972 κι έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 1980 στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας στη Γαλλία όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ.

Εκλέχτηκε λέκτορας της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015.

Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της ψυχιατρικής στην κοινότητα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινή Βύρωνα- Καισαριανής, της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες.

Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τον Μάιο 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ιστολόγιο του Δημήτρη Πλουμπίδη

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία