Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια" - μια συζήτηση με αφετηρία μια ταινία

Κουλούρη Χριστίνα, Κάραμποτ Φίλιππος

12 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1599
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κουλούρη Χριστίνα
Κάραμποτ Φίλιππος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/02/2015

Διάρκεια
39:05

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια


Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών· ένα γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή από την οποία άρχισε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914-18, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» - που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά - και απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια – και ιδιαίτερα των αμάχων - την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας) και τον ιστορικό Φίλιππο Κάραμποτ που διδάσκει στο King’s College του Λονδίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Anemon Productions, το Goethe-Institut και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.  
 
Η ανάρτηση στο Blod περιλαμβάνει ενδεικτικές σκηνές της ταινίας και ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή.


Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας και Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians).

Έχει μετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη, την Ασία και τις Η.Π.Α., είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών καθώς και της επιστημονικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, αξιολογήτρια διεθνών επιστημονικών προγραμμάτων (Αυστρία, Κύπρος, Ρουμανία), κριτής για υποτροφίες (ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ), κριτής για δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά ιδρύματα (École Française d’Athènes, Netherlands Institute of Athens) και εκδοτικούς οίκους (Palgrave Macmillan, Brill). Έχει μετάσχει ως ιστορικός-σύμβουλος σε ιστορικά ντοκιμαντέρ και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Τόποι Μνήμης» για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος-20ός αιώνας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (2018-2020).

Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια, τη συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης, τη δημόσια ιστορία και την ιστορική κουλτούρα καθώς και την ιστορία του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση στα αγγλικά έξι τόμων βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας σε όλες τις βαλκανικές χώρες, που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και σε άλλες δέκα γλώσσες. To βιβλίο της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2020, βραβεύτηκε με τα βραβεία «Αναγνώστη» 2021 στην κατηγορία «Δοκίμιο – Φιλολογική μελέτη» και βραβείο/ Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2021.

Κάραμποτ Φίλιππος Ιστορικός, King’s College London

BA in History, American College of Greece. MA in Balkan History, School of Slavonic and East European Studies, University of London. PhD in History, King’s College London, University of London. Δίδαξε νεότερη ελληνική και βαλκανική ιστορία στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College London σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και επέβλεψε πάνω από δεκαπέντε διδακτορικές διατριβές με αντικείμενο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αι.

Σχετικές ομιλίες