Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια" - μια συζήτηση με αφετηρία μια ταινία

Κουλούρη Χριστίνα, Κάραμποτ Φίλιππος

12 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1546
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κουλούρη Χριστίνα
Κάραμποτ Φίλιππος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/02/2015

Διάρκεια
39:05

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια


Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών· ένα γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή από την οποία άρχισε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914-18, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» - που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά - και απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια – και ιδιαίτερα των αμάχων - την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας) και τον ιστορικό Φίλιππο Κάραμποτ που διδάσκει στο King’s College του Λονδίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Anemon Productions, το Goethe-Institut και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.  
 
Η ανάρτηση στο Blod περιλαμβάνει ενδεικτικές σκηνές της ταινίας και ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή.


Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας και διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας για τη Μελέτη της Ιστορικής Κουλτούρας (ΕΜΙΚ) στο Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ). Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Το 2010 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE) και το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton (1 Σεπτ. – 15 Δεκεμβρίου). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Πελοποννήσου. Έχει μετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη, την Ασία και τις Η.Π.Α., είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών καθώς και της επιστημονικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια, τη συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης, τη δημόσια ιστορία και την ιστορική κουλτούρα καθώς και την ιστορία του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει επιμεληθεί στην έκδοση στα αγγλικά έξι τόμων βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Το 1994 βραβεύτηκε με το βραβείο Νίκου Σβορώνου για το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο. Συμμετείχε, ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, στην πανευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα εργασίας του προγράμματος «Μάθηση και διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα» του Συμβουλίου της Ευρώπης (1996-2000). Από τον Ιούνιο 1999 ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Ιστορικής Εκπαίδευσης του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Θεσσαλονίκη). Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέταση σχολικών εγχειριδίων Ελλάδας-Τουρκίας του Υπουργείου Παιδείας (2001-2004). Υπήρξε επίσης πρόεδρος της θεματικής επιτροπής για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στην Εθνική Επιτροπή ΕΣΠΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (2008-2009). Συνεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από το 1999, υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη για την ταξινόμηση, ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση του Ιστορικού και του Φωτογραφικού Αρχείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Κάραμποτ Φίλιππος Ιστορικός, King’s College London

BA in History, American College of Greece. MA in Balkan History, School of Slavonic and East European Studies, University of London. PhD in History, King’s College London, University of London. Δίδαξε νεότερη ελληνική και βαλκανική ιστορία στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College London σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και επέβλεψε πάνω από δεκαπέντε διδακτορικές διατριβές με αντικείμενο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αι.

Σχετικές ομιλίες