Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η γέννηση της διεθνούς αντιμετώπισης των προσφυγικών κρίσεων

Διβάνη Λένα

12 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1300
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πρόκειται για μια αναδρομή στις απαρχές των πρώτων μεγάλων προσφυγικών κυμάτων μετά από πολέμους που συντάραξαν την ανθρωπότητα: Τον Ρωσικό Εμφύλιο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς έβαλε τις βάσεις για την προσφυγική προστασία ο πρώτος διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε τότε; Ο φλογερός Νορβηγός Φ. Νάνσεν, πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, σώζει   Ρώσους, Αρμένιους, Τούρκους και κυρίως ‘Ελληνες Μικρασιάτες την ίδια στιγμή που η μικροπολιτική έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές τους στη μητέρα-πατρίδα όπου κατέφυγαν.

Διβάνη Λένα Συγγραφέας - τ. Καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας. Ήταν Καθηγήτρια στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδασκε ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα σε προπτυχιακό επίπεδο και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων σε μεταπτυχιακό.

Υπήρξε Visiting Reaserch Fellow στο πανεπιστήμιο Harvard, Visiting Professor στο King’s College του Λονδίνου, επισκέπτρια-ερευνήτρια στο αρχειακό κέντρο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη και υπότροφος του Greek Institute στο Cambridge της Μασσαχουσέτης.

Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων.

Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.

Συνεργάστηκε με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μειονοτήτων.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

• Ελλάδα και μειονότητες, το διεθνές σύστημα προστασίας υπό την Κοινωνία των Εθνών, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα, 1995 (επανέκδοση Καστανιώτης, 1999)

• Δωδεκάνησος, Η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1996 (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη διευθύντρια του Ιστορικού του Αρχείου κ. Φ. Κωνσταντοπούλου)

• Η πολιτική των ελληνικών εξορίστων κυβερνήσεων, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 1992

• Διεθνείς κρίσεις και παρέμβαση της διεθνούς οργανώσεως, Περσικός κόλπος και τέως Γιουγκοσλαβία, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 1994 (επιμέλεια)

• Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, 1830-1847, ασκήσεις πατριδογνωσίας, εκδόσεις Καστανιώτη, 2000

• Η ύπουλος θωπεία: Ελλάδα και ξένοι 1821-1940, εκδ. Καστανιώτη, 2015

Δημοσίευσε επίσης σειρά άρθρων για ζητήματα εθνικισμού, μειονοτήτων και εδαφικών ανταγωνισμών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων «Γιατί δε μιλάς για μένα» και κατέκτησε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη ΜΑΡΑ ΡΑΛΛΗ. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και παιδικά βιβλία μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και διασκευασμένα για την τηλεόραση.

Εμφανίστηκε στο θέατρο το 2002 με το έργο «Η ωραία θυμωμένη», δύο χρονιές στη βραχεία λίστα για βραβείο κοινού νεοελληνικού έργου.

Ακολούθησαν «η πεντανόστιμη», το «οικογενειακό δίκαιο», και το «μεταβατικό στάδιο» που ανέβηκε στο αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το 2009.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.

Αρθρογράφησε στα ΝΕΑ, ELLE, Psychologie και Protagon.gr

Σχετικές ομιλίες