Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τολμώντας να θυμηθούμε το 1915 - Αποσιωπημένες μνήμες και επίσημη ιστορία στην Τουρκία

Aktar Ayhan, Μάρκαρης Πέτρος, Κουλούρη Χριστίνα

26 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1470
Ομιλητές
Aktar Ayhan
Μάρκαρης Πέτρος
Κουλούρη Χριστίνα

Γλώσσα
Ελληνική, Τουρκική και Γερμανική (με παράλληλη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
26/06/2015

Διάρκεια
52:00

Εκδήλωση
Τολμώντας να θυμηθούμε το 1915 - Αποσιωπημένες μνήμες και επίσημη ιστορία στην Τουρκία (συζήτηση)

Χώρος
Goethe-Institut Athen (Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών)

Διοργάνωση
Goethe-Institut Athen

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
ιστορική μνήμη, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Τουρκία, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, μάχη της Καλλίπολης, αρμενική γενοκτονία

Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων του Goethe-Institut σχετικά με τη μνήμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τίτλο «Το τόλμημα της μνήμης» και «Καταγεγραμμένη μνήμη», διοργανώθηκε συζήτηση με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και τον Τούρκο καθηγητή κοινωνιολογίας Ayhan Aktar, με συντονίστρια την καθηγήτρια ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη. Θέμα της συζήτησης ήταν η ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και κρατική μνήμη στην Τουρκία σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρμενική γενοκτονία.

Εκατό χρόνια μετά τον λεγόμενο «Μεγάλο Πόλεμο», τη μάχη της Καλλίπολης, τις σφαγές και τους εκτοπισμούς, επιχειρείται ένας αναστοχασμός γύρω από τη λειτουργία της τραυματικής μνήμης. Με κύριο αίτημα το «τόλμημα» και το «χρέος» της μνήμης, λογοκριμένες και αυτολογοκριμένες αναμνήσεις αναδύονται μέσα από την προσωπική μαρτυρία και την επιστημονική ανάλυση.

Η συζήτηση προσπάθησε να αναδείξει την αποσιώπηση της μνήμης μειονοτικών πληθυσμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία συνδέεται με τη δημιουργία «ομοιογενών» εθνών-κρατών μέσω δραματικών γεγονότων που σφράγισαν τις συλλογικές μνήμες και ταυτότητες.
 

Aktar Ayhan Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης

O Ayhan Aktar γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στο Kent University. Το 1980 άρχισε να εργάζεται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, ως βοηθός του καθηγητή Mübeccel Kıray, ενώ ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1989, η οποία εκδόθηκε το 1990 με τον τίτλο "Ο καπιταλισμός και η υπανάπτυξη της βιοτεχνία στην Τουρκία". Διετέλεσε Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου και δίδαξε ως προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Από το 2010 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί ο συλλογικός τόμος με τίτλο Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στον οποίο συμμετέχει με κείμενό του.

Μάρκαρης Πέτρος Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.

Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας και Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians).

Έχει μετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη, την Ασία και τις Η.Π.Α., είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών καθώς και της επιστημονικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, αξιολογήτρια διεθνών επιστημονικών προγραμμάτων (Αυστρία, Κύπρος, Ρουμανία), κριτής για υποτροφίες (ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ), κριτής για δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά ιδρύματα (École Française d’Athènes, Netherlands Institute of Athens) και εκδοτικούς οίκους (Palgrave Macmillan, Brill). Έχει μετάσχει ως ιστορικός-σύμβουλος σε ιστορικά ντοκιμαντέρ και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Τόποι Μνήμης» για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος-20ός αιώνας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (2018-2020).

Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια, τη συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης, τη δημόσια ιστορία και την ιστορική κουλτούρα καθώς και την ιστορία του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση στα αγγλικά έξι τόμων βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας σε όλες τις βαλκανικές χώρες, που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και σε άλλες δέκα γλώσσες. To βιβλίο της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2020, βραβεύτηκε με τα βραβεία «Αναγνώστη» 2021 στην κατηγορία «Δοκίμιο – Φιλολογική μελέτη» και βραβείο/ Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2021.

Σχετικές ομιλίες