Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τολμώντας να θυμηθούμε το 1915 - Αποσιωπημένες μνήμες και επίσημη ιστορία στην Τουρκία

Aktar Ayhan, Μάρκαρης Πέτρος, Κουλούρη Χριστίνα

26 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1527
Ομιλητές
Aktar Ayhan
Μάρκαρης Πέτρος
Κουλούρη Χριστίνα

Γλώσσα
Ελληνική, Τουρκική και Γερμανική (με παράλληλη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
26/06/2015

Διάρκεια
52:00

Εκδήλωση
Τολμώντας να θυμηθούμε το 1915 - Αποσιωπημένες μνήμες και επίσημη ιστορία στην Τουρκία (συζήτηση)

Χώρος
Goethe-Institut Athen (Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών)

Διοργάνωση
Goethe-Institut Athen

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
ιστορική μνήμη, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Τουρκία, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, μάχη της Καλλίπολης, αρμενική γενοκτονία

Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων του Goethe-Institut σχετικά με τη μνήμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τίτλο «Το τόλμημα της μνήμης» και «Καταγεγραμμένη μνήμη», διοργανώθηκε συζήτηση με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και τον Τούρκο καθηγητή κοινωνιολογίας Ayhan Aktar, με συντονίστρια την καθηγήτρια ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη. Θέμα της συζήτησης ήταν η ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και κρατική μνήμη στην Τουρκία σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρμενική γενοκτονία.

Εκατό χρόνια μετά τον λεγόμενο «Μεγάλο Πόλεμο», τη μάχη της Καλλίπολης, τις σφαγές και τους εκτοπισμούς, επιχειρείται ένας αναστοχασμός γύρω από τη λειτουργία της τραυματικής μνήμης. Με κύριο αίτημα το «τόλμημα» και το «χρέος» της μνήμης, λογοκριμένες και αυτολογοκριμένες αναμνήσεις αναδύονται μέσα από την προσωπική μαρτυρία και την επιστημονική ανάλυση.

Η συζήτηση προσπάθησε να αναδείξει την αποσιώπηση της μνήμης μειονοτικών πληθυσμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία συνδέεται με τη δημιουργία «ομοιογενών» εθνών-κρατών μέσω δραματικών γεγονότων που σφράγισαν τις συλλογικές μνήμες και ταυτότητες.
 

Aktar Ayhan Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης

O Ayhan Aktar γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στο Kent University. Το 1980 άρχισε να εργάζεται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, ως βοηθός του καθηγητή Mübeccel Kıray, ενώ ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1989, η οποία εκδόθηκε το 1990 με τον τίτλο "Ο καπιταλισμός και η υπανάπτυξη της βιοτεχνία στην Τουρκία". Διετέλεσε Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου και δίδαξε ως προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Από το 2010 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί ο συλλογικός τόμος με τίτλο Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στον οποίο συμμετέχει με κείμενό του.

Μάρκαρης Πέτρος Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.

Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1990-1993), Θράκης (1993-2003), Πελοποννήσου (2003-2010), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2018-2020) και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Tokyo, Reading -UK, Paris 1, Regensburg). Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians). Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το τελευταίο της βιβλίο Φουστανέλες και Χλαμύδες. Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα, 1821-1930 (Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2020) βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναγνώστη και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Διατέλεσε εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ιστορικής εκπαίδευσης (1997-2001), μέλος της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014-2017) και μέλος των Επιτροπών Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2012-2013 και 2016-2019). Το 2013-2017 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σχετικές ομιλίες