Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οταν οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο

Γεωργίου Γιώργος

20 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2458
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τους Φοίνικες  της Κύπρου,  μέσα  από τα ευρήματα των ανασκαφών  που διενεργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στο  Κίτιον, παρουσίασε σε ομιλία  του ο δρ Γιώργος Α. Γεωργίου του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο των σεμιναρίων του Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
 

Κάτω από τη σύγχρονη  πόλη της Λάρνακας βρίσκονται τα  κατάλοιπα του αρχαίου Κιτίου, που υπήρξε κατά την 1η π.Χ. χιλιετία μία  από τις σημαντικότερες πόλεις της  νήσου, οφείλοντας μεγάλο μέρος της οικονομικής και πολιτικής της δύναμης στο κοσμοπολίτικο λιμάνι της. Εκεί ακριβώς  που  εγκαταστάθηκαν και οι Φοίνικες στον 9ο π.Χ. αιώνα για να  ιδρύσουν, δίπλα στους γηγενείς πληθυσμούς (ήδη από την Εποχή του Χαλκού) την δική  τους  κοινότητα. 

Γρήγορα  μάλιστα  οι Φοίνικες του Κιτίου εξελίχθηκαν σε έναν ισχυρό παράγοντα, που κατόρθωσε να κερδίσει τον πολιτικό έλεγχο αυτής της πόλης-βασιλείου. Οι ανασκαφές λοιπόν, που διενήργησε ο ο δρ Γεωργίου στο Κίτιον ρίχνουν νέο φως στην ιστορία αυτής της κοινότητας κατά την Κυπρο-Κλασική περίοδο (5ος-4ος π.Χ. αιώνας).


Γεωργίου Γιώργος Αρχαιολογικός Λειτουργός Α΄, Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Δρ. Γιώργος Γεωργίου είναι Αρχαιολογικός Λειτουργός Α' στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2007 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα διδακτορικής διατριβής την Τοπογραφία της Ανθρώπινης Εγκατάστασης στην Κύπρο κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού. Έχει διευθύνει ανασκαφές στην Κύπρο σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους διαφόρων περιόδων. Ωστόσο, το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο και στις κυπριακές πόλεις-βασίλεια. Τα καθήκοντά του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων περιλαμβάνουν διαχείριση μνημείων και μουσείων, έρευνα πεδίου, αρχαιολογική μελέτη και καταγραφή, καθώς και διοργάνωση εκθέσεων με κυπριακές αρχαιότητες, τόσο σε κυπριακά, όσο και σε ξένα μουσεία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε βιβλίο του για το νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο χωριό Ψεματισμένος, ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για τις ανασκαφές του στη Λευκωσία, στο Κίτιο και αλλού.

Σχετικές ομιλίες