Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ - Ετζέ Τεμελκουράν

Temelkuran Ece, Χαρτουλάρη Μικέλα, Μπέκος Γρηγόρης

16 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 84:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 764
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Temelkuran Ece
Χαρτουλάρη Μικέλα
Μπέκος Γρηγόρης

Γλώσσα
Αγγλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση), Ελληνική

Ημερομηνία
16/06/2017

Διάρκεια
84:06

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις Λόγου στο Café του ΙΑΝΟΥ

Χώρος
IANOS

Διοργάνωση
IANOS

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Τουρκία, τουρκική κοινωνία, κοσμικό κράτος, θρησκευτικός συντηρητισμός

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ" η Τουρκάλα συγγραφέας Ετζέ Τεμελκουράν ήρθε στην Αθήνα σε μία βραδιά γνωριμίας με το κοινό με αφορμή το βιβλίο της "Τουρκία- Παραφροσύνη και μελαγχολία" των εκδόσεων Καστανιώτη.

Με τη συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος - κριτικός βιβλίου, Μικέλα Χαρτουλάρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος, υπεύθυνος ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.
 

"Τουρκία- Παραφροσύνη και μελαγχολία"

Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Mε το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να προσομοιάζει με απολυταρχία. Οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και οι διαμαρτυρίες καταπνίγονται. Παρόλο που τυπικά είναι ένα κοσμικό κράτος, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η επιρροή του θρησκευτικού συντηρητισμού. Η Τουρκία, ευρισκόμενη ανέκαθεν σε μια άβολη θέση μεταξύ της εκκοσμικευμένης Δύσης και της ισλαμικής Ανατολής, έχει εμπλακεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συγκρούσεις γειτονικών χωρών, την Αραβική Άνοιξη, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους. Στο αφήγημά της η Ετζέ Τεμελκουράν αποτυπώνει την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους και περιγράφει την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αναδεικνύει μια μακρά παράδοση καταπίεσης και αυταρχισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική ιστορία, από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συνεπακόλουθη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια συναρπαστική, σύνθετη ματιά πάνω στην πολιτική αβεβαιότητα της γειτονικής χώρας, που βιώνει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κραδασμούς, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Temelkuran Ece συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτική αρθρογράφος

Η Ece Temelkuran (Ετζέ Τεμελκουράν), συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτική αρθρογράφος, ανήκει στις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της σημερινής Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1973 στη Σμύρνη. Το 1995 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και το 1993 άρχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Έκτοτε έχει εκδώσει έρευνες και βιβλία για ζητήματα που παραμένουν ακανθώδη στην πατρίδα της, όπως είναι το Κουρδικό ή το Αρμενικό, τα δικαιώματα των γυναικών και η ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι και το Pen for Peace Award. Κείμενά της δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα (The Guardian, Le Monde diplomatique, New Left Review κ.ά.), ενώ δίνει συχνά διαλέξεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Οι ήχοι της μπανάνας. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, Η μαγική πνοή των γυναικών, κυκλοφόρησε το 2013 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία – έχει ξεπεράσει τα 120.000 αντίτυπα στην Τουρκία και μεταφράζεται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες. Το πλέον πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Εποχή, εκδόθηκε το 2015.

Χαρτουλάρη Μικέλα Δημοσιογράφος

Η Μικέλα Χαρτουλάρη δημιούργησε και εμψύχωσε επί 12 χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 το «Βιβλιοδρόμιο», το παρεμβατικό ένθετο για το βιβλίο της εφημερίδας Τα Νέα, το οποίο γνώρισε την ακμή του στα χρόνια της διεύθυνσης του Παντελή Καψή. Παράλληλα κρατούσε μια στήλη γνώμης για τη λογοτεχνική ζωή και τους νέους τίτλους σε ελληνικές ή ξένες εκδόσεις, ενώ υπέγραφε και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος.

Απόφοιτη της Νομικής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Τύπου που υπαγόταν διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ (Paris II), ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της από το πολιτικό περιοδικό Αντί και συνέχισε στα Νέα όπου εργάστηκε 29 χρόνια αρχικά ως ρεπόρτερ στον τομέα του πολιτισμού (γράμματα, κινηματογράφος, αρχαιολογία, Υπουργείο Πολιτισμού) και για έξι χρόνια ως υπεύθυνη των σελίδων πολιτισμού. Από το 2006 συνεργάζεται από κοινού με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στην τηλεοπτική σειρά της ΕΤ 1 «Οι κεραίες της εποχής μας», που βασίζεται σε συνεντεύξεις εκλεκτών προσωπικοτήτων από τον διεθνή χώρο των γραμμάτων.

Είναι η αρχισυντάκτρια του online περιοδικού ΧΡΟΝΟΣ.

Μπέκος Γρηγόρης Δημοσιογράφος - Κριτικός λογοτεχνίας

Ο Γρηγόρης Μπέκος γεννήθηκε το 1987 στο Αγρίνιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2010 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", καλύπτοντας θέματα που αφορούν το βιβλίο και τις ιδέες. Το 2015 ανέλαβε ως υπεύθυνος τη σειρά ξένης (μεταφρασμένης) λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Σχετικές ομιλίες