Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Economics of the Euro-Crisis

Dyson Kenneth

13 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 75:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 923
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Στην ομιλία του, που έκλεισε και τις εργασίες του Συμποσίου, ο Kenneth Dyson, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας, τόνισε, καταρχήν, ότι η εσωστρέφεια στον πολιτικό διάλογο μιας χώρας είναι δείγμα δυσλειτουργίας του πολιτικού της συστήματος και ότι  η μετάθεση ευθυνών και η ανακύκλωση στερεοτύπων δεν βοηθούν στην έξοδο από την παρούσα κρίση. Δεν φταίει ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία για την κρίση. Χρειάζεται η οικοδόμηση ισχυρών θεσμών, όπως η τραπεζική ένωση, αλλά και των μηχανισμών εκείνων που θα προστατεύουν τους «αθώους» από τις καταχρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας.
 
Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.

Dyson Kenneth Καθηγητής, Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας

Ο Kenneth Dyson είναι από το 2003 Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας. Έχει διατελέσει καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Bradford, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Konstanz και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Γερμανίας. Είναι -μεταξύ άλλων- μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ιδρυτικό μέλος του Standing Conference of Heads of European Studies. Ο Kenneth Dyson έχει συγγράψει πλήθος συγγραμμάτων στα επιστημονικά αντικείμενα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της συγκροτικής πολιτικής οικονομίας και των Γερμανικών σπουδών. Το 2010 δημοσίευσε το δίτομο έργο του για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση “European Economic Governance and Policies: Commentary on Key Documents” και επιμελήθηκε το συλλογικό έργο “Which Europe? The Politics of Differentiated Integration.

Σχετικές ομιλίες