Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Germany after the federal election

Zolleis Udo

12 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1160
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Στην ομιλία του, κατά τη πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Udo Zolleis, ακτινογράφησε τα αποτελέσματα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, προσφέροντας μια ενδελεχή ανάλυση τόσο των απόψεων των Γερμανών ψηφοφόρων, όσο και της ιστορικής εξέλιξης της ψήφου τους μεταπολεμικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι α) η αφοσίωση των ψηφοφόρων στα κόμματα βαίνει μειούμενη ενώ η προσωπικότητα των υποψηφίων παίζει αυξανόμενο ρόλο και β) το γερμανικό κομματικό σύστημα έχει μετατραπεί από ένα σύστημα των δυόμισι κομμάτων σε ένα σύστημα δυο παρατάξεων, αριστεράς-δεξιάς, με την αριστερά διασπασμένη στα τρία (SPD, Die Grünen, Die Linke).          
 
 
Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.

Zolleis Udo Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls Tubingen

Ο Udo Zolleis γεννήθηκε το 1974 στο Μόναχο. Από το 2010 διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls Tubingen. Ειδικεύεται σε θέματα εκλογών και πολιτικών παρατάξεων, στη συγκριτική μελέτη των πολιτικών συστημάτων, σε ζητήματα πολιτικής διακυβέρνησης και πολιτικού συντονισμού, καθώς, τέλος, και στην πολιτική επικοινωνία και το marketing. Στο παρελθόν διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Βορειο-Αμερικανικών Σπουδών (ZENS) στο Πανεπιστήμιο Georg-August του Gottingen, καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Eberhard Karls στο Tubingen. Το θέμα της διατριβής του ήταν: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU): Η αλλαγή του Χριστιανο-δημοκρατικού μοντέλου».

Σχετικές ομιλίες