






















Βασιλάκη Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/05/2025
Διάρκεια
00:55:11
Εκδήλωση
Οι Κρητικές εικόνες και οι ιστορίες τους
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
κρητικές εικόνες, κρητικοί ζωγράφοι, Κρήτη, βενετοκρατία, 15ος αιώνας, 16ος αιώνας, 17ος αιώνας
Τις ιστορίες των Κρητικών εικόνων προσπαθούν να αφηγηθούν οι διαλέξεις της Μαρίας Βασιλάκη, ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.
Τί είδους ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν οι Κρητικές εικόνες;
Ας αφήσουμε τις ίδιες τις εικόνες να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους. Να μιλήσουν για τις συνθήκες της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα. Να αναδείξουν το έργο σπουδαίων Κρητικών ζωγράφων, όπως ο Άγγελος Ακοτάντος, ο Ανδρέας Ρίτζος, ο Ανδρέας Παβίας, ο Νικόλαος Τζαφούρης, ο Θεοφάνης, ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος κ.ά. Να μας οδηγήσουν στα αρχεία της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, όπου θ’ αναζητήσουμε πληροφορίες για την καθημερινή ζωή αυτών των ζωγράφων, τα συμβόλαια παραγγελιών που δέχονταν για την εκτέλεση εικόνων, σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε την ίδια την προσωπικότητα αυτών των επώνυμων ζωγράφων.
Στην αναζήτησή μας αυτή θα εστιάσουμε στην τεχνική των Κρητικών εικόνων στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε γιατί οι Κρητικές εικόνες (15ος-17ος αι.) απέκτησαν αυτή τη φήμη, η οποία ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια του βενετοκρατούμενου νησιού, απλώθηκε στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, καθώς και στα μεγάλα μοναστικά κέντρα του Αγίου Όρους και του Σινά, κι έφτασε στις αγορές όχι μόνο των Ιταλικών πόλεων, αλλά και εκείνων της υπόλοιπης Ευρώπης.