Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζωγραφίζοντας εικόνες στον καιρό της Αναγέννησης: οι κρητικοί ζωγράφοι ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Βενετία

Δρανδάκη Αναστασία

17 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 936
Ομιλητές
Δρανδάκη Αναστασία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/09/2020

Διάρκεια
00:59:11

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Αναγέννηση, εικόνα, κρητικοί ζωγράφοι, Βυζάντιο, Βενετία, κρητικές εικόνες, 15ος αιώνας, 16ος αιώνας

Οι εικόνες των κρητικών εργαστηρίων του 15ου και 16ου αιώνα έχαιραν διεθνούς φήμης τον καιρό της δημιουργίας τους και αποτέλεσαν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα για μουσεία και συλλέκτες που άρχισαν τότε να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη βυζαντινή ζωγραφική. Ήδη από τον 14ο αιώνα, η βενετοκρατούμενη Κρήτη αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό μετεγκατάστασης Κωνσταντινουπολιτών ζωγράφων, που μεταλαμπάδευσαν στο νησί τις αξίες της παλαιολόγειας ζωγραφικής σε ένα περιβάλλον που διατηρούσε συγχρόνως στενές επαφές με την ιταλική –βενετσιάνικη πρωτίστως– καλλιτεχνική παραγωγή. Δημιουργώντας εικόνες για τη μεικτή κοινωνία του νησιού, τα κρητικά εργαστήρια είχαν συγχρόνως πρόσβαση στη διεθνή αγορά, χάρη στην εμπορική δραστηριότητα των Βενετών. Στην ομιλία εξετάζονται οι σύνθετοι κοινωνικοί και ιστορικοί παράγοντες, αλλά και οι καλλιτεχνικές παράμετροι που διαμόρφωσαν το αναγνωρίσιμο εικαστικό ιδίωμα των κρητικών εικόνων και τη μοναδική ικανότητα των κρητικών καλλιτεχνών να κινούνται με άνεση ανάμεσα στην βυζαντινή παρακαταθήκη και τις σύγχρονες ιταλικές ζωγραφικές αναζητήσεις.

Δρανδάκη Αναστασία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ - Επιστημονική Σύμβουλος, Μουσείο Μπενάκη

Η Αναστασία Δρανδάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Από το 1991 έως το 2017 ήταν υπεύθυνη της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, με το οποίο συνεργάζεται σήμερα ως επιστημονική σύμβουλος. Το 2013-2014 ήταν Μέλος του Institute for Advanced Study στο Princeton. Έχει οργανώσει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε την επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων πάνω σε ποικίλες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Στις εκθέσεις που επιμελήθηκε περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ: «The Origins of El Greco», Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη (2009-2010) και «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» που παρουσιάστηκε στην National Gallery of Art, Washington DC, στην J.P. Getty Villa στο LA και στο Art Institute of Chicago (2013-2015). Στην Αθήνα: «Προσκύνημα στο Σινά. Θησαυροί από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης», Μουσείο Μπενάκη (2004)• «Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ού αιώνα: η δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη» (2015)• «Διαδρομές εικόνων 17ος -19ος αιώνας», Μουσείο Μπενάκη (2022-23). Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική, την υστερορωμαϊκή και βυζαντινή μεταλλοτεχνία, τις συλλογές και την ιστορία της Μονής Σινά, την ιστορία των βυζαντινών συλλογών στην Ελλάδα. Η τελευταία μονογραφία της, με τίτλο «Late Antique Metalware. The production of copper-alloy vessels between the 4th and 8 th centuries: The Benaki Museum collection and related material», εκδόθηκε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Brepols, στη σειρά Bibliothèque de l’antiquité tardive. Από το 2019 συμμετέχει, ως υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου Μπενάκη, στο πενταετές ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ERC RICONTRANS. Από το 2021 είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ).

Σχετικές ομιλίες