Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιμπέριος και Μαργαρώνα

Holton David, Beaton Roderick, Γιαβής Κώστας, Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος, Ζουμπουλάκης Σταύρος

21 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:18:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 622
Ομιλητές
Holton David
Beaton Roderick
Γιαβής Κώστας
Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος
Ζουμπουλάκης Σταύρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
21/02/2020

Διάρκεια
01:18:58

Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 8»

Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διοργάνωση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Ιμπέριος και Μαργαρώνα, έμμετρη μυθιστορία, 16ος αιώνας, τυπογραφία, λαϊκό παραμύθι, Μεσαίωνας, νέα ελληνική γλώσσα, νεωτερικότητα

Με ένα προσφιλές ανάγνωσμα των αρχών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που γνώρισε πολλαπλές εκδόσεις από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του «Λόγος 8» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Πρόκειται για την έμμετρη μυθιστορία «Iμπέριος και Μαργαρώνα», αγνώστου συγγραφέα. Η εκδήλωση με τον ομώνυμο τίτλο έλαβε χώρα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι καθηγητές Roderick Beaton, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής του King’s College London, David Holton, Ομότιμος Καθηγητής του Cambridge και Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποσπάσματα από το έργο διάβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος επιμελείται τις εκδηλώσεις «Λόγος».

Το έργο «Iμπέριος και Μαργαρώνα» συγκαταλέγεται στις πρώτες μυθιστορίες που διάλεξαν οι άνθρωποι του ελληνικού βιβλίου του 16ου αιώνα, για να εισαγάγουν την τυπογραφία, καινούργια τότε τεχνολογία ανάγνωσης, στη χώρα. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο Ιμπέριος υπήρξε ένα φαινόμενο δημοφιλίας, ίσως χρησιμοποιήθηκε ως σχολικό αναγνωστικό και μάλιστα έγινε και λαϊκό παραμύθι. Γραμμένο προς τα τέλη του Μεσαίωνα, ανήκει σε εκείνη την ομάδα των αφηγηματικών ποιημάτων, με την οποία οι συγγραφείς έμαθαν να γράφουν λογοτεχνία στα νέα ελληνικά και απέκτησαν συνείδηση της λογοτεχνικότητας της δημώδους γλώσσας. Με την εκδήλωση αυτή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μία εποχή που ήταν καθοριστική για τη νεωτερικότητα και ένα κείμενο που εξακολουθεί να μας συναρπάζει με τις τολμηρές καινοτομίες του, την ολοζώντανη γλώσσα του, την κομψή πλοκή του και τους απρόσμενα σύνθετους χαρακτήρες του.

Holton David Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Cambridge

O David Holton είναι Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την ομοιοκατάληκτη διασκευή του Μυθιστορήματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (16ος αιώνας). Η δική του κριτική έκδοση του κειμένου αυτού δημοσιεύθηκε στη σειρά Βυζαντινή και Νεοελληνική Βιβλιοθήκη (1974). Δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από το 1981 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2013.

Στα βιβλία του συμπεριλαμβάνονται: Erotokritos (1991), Μελέτες για τον Ερωτόκριτο και άλλα νεοελληνικά κείμενα (2001) και (σε συνεργασία με τη Ντία Φιλιππίδου) Του κύκλου τα γυρίσματα: ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση (4 τόμοι, 1996-2000)• επίσης επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Λογοτεχνία και κοινωνία στην Κρήτη της Αναγέννησης (1997, αγγλική έκδ. 1991). Συνεργάστηκε σε δύο γραμματικές της σύγχρονης ελληνικής και διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα που δημιούργησε το τετράτομο έργο The Cambridge Grammar of Medieval and Early Modern Greek (2019).

Beaton Roderick Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας - Ομότιμος Καθηγητής της έδρας «Κοραής» Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 μέχρι to 2018 δίδασκε στο King’s College London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Από το 2012 έως το 2016 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου.

Το 2019 του επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: Folk poetry of Modern Greece, 1980· Η ερωτική μυθιστορία του ελληνικού μεσαίωνα, 1996 [The Medieval Greek Romance, 1989]· Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, 1996 [An Introduction to Modern Greek Literature, 1994 και 1999]· Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο, 2003 [George Seferis: Waiting for the Angel. A Biography, 2003· βραβείο Runciman 2003]· Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος, 2009· Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία: από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα, 2015· Ο πόλεμος του Μπάιρον: Ρομαντική Εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση, 2015 [Byron’s War: Romantic Rebellion, Greek Revolution, 2013· βραβείο Runciman 2014). Greece: Biography of a Modern Nation (2019), που θα κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση την άνοιξη του 2020.

Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους The Making of Modern Greece: Nationalism, Romanticism and the Uses of the Past, 2009 (σε συνεργασία με τον David Ricks) και Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη: Επιλογή κριτικών κειμένων, 2011. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ασχολείται επίσης με την πεζογραφία και τη λογοτεχνική μετάφραση· έχει γράψει το μυθιστόρημα Τα παιδιά της Αριάδνης, 1998 [Ariadne's Children, 1995]· έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα Η αρχαία σκουριά (Fool's Gold, 1991) της Μάρως Δούκα και αποσπάσματα από τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη (A Levant Journal, 2007). Το 2016 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αιώρα η μετάφραση από τον ίδιο επιλεγμένων ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη (George Seferis, Novel and Other Poems, 2016).

Γιαβής Κώστας Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας Γιαβής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Princeton και του Ιδρύματος Humboldt, ερευνητικός εταίρος του Harvard (Dumbarton Oaks), λέκτορας του Πανεπιστημίου Cornell και επισκέπτης καθηγητής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη νέα ελληνική λογοτεχνία από το ύστερο Βυζάντιο μέχρι σήμερα, τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών και περιόδων, και τις προϋποθέσεις της νεωτερικότητας.

Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος Ηθοποιός

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1970 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Εθνικού Θεάτρου.

Ζουμπουλάκης Σταύρος Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.

Σχετικές ομιλίες