Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Gjelstad Jørn Eugene, Βλαστός Δημήτρης, Προβοπούλου Μαριέττα, Παπαλεξοπούλου Λένα, Παππά Λώρα, Παλαιολόγου Ευαγγελία, Φωλά Μαρία

21 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 588

Με επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουάριου 2019 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησε στην Ελλάδα το πρόγραμμα Active Citizens Fund. Το πρόγραμμα, ύφους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) της περιόδου 2014 - 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Με αφορμή την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του Active Citizens Fund η Α.Ε. ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Jørn Gjelstad, σημείωσε πως η υποστήριξη των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών αποτελεί μια σημαντική και πολύτιμη πλευρά των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νορβηγίας, και επεσήμανε: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το προηγούμενο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχε άκρως θετικά αποτελέσματα ωφελώντας περισσότερους από 75 οργανισμούς και πάνω από 205.000 πολίτες. Η Νορβηγία πιστεύει ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί εταίροι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ο κος Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ο χώρος που, όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο ανθεί η Δημοκρατία. Η ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος Active Citizens Fund αποτελεί μεγάλη τιμή και πρόκληση για το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς έρχεται να συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα για την κοινωνία των πολιτών του ΕΟΧ της προηγούμενης περιόδου. Στη διαχείριση της χρηματοδότησης του νέου αυτού προγράμματος, υπογράμμισε, έχουμε έναν ισχυρό εταίρο, το SolidarityNow, με εμπειρία στο πεδίο, στη στήριξη ευπαθών ομάδων.

Από την πλευρά της, η κα Μαριέττα Προβοπούλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, τόνισε ότι για το SolidarityNow είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετέχουμε στη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος Active Citizens Fund ως εταίρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη. To Solidarity Now τα τελευταία χρόνια παρεμβαίνει δυναμικά στα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης και τα προγράμματα για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σε συνεργασία με την ενεργή κοινωνία των πολιτών και διεθνείς χρηματοδότες.

Εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος Active Citizens Fund θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, στη Θεσσαλονίκη (26&27/2), τη Δράμα (28/2 και 1/3), την Πάτρα (14&15/3) και το Ηράκλειο (20&21/3).

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund απευθύνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα). Στο σύνολό του, περιλαμβάνει έξι ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος (open calls), ως εξής:
1. Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων: ανακοινώνεται στις 21 Φεβρουάριου, με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 21η Ιουνίου 2019 και διαθέσιμη χρηματοδότηση 2.904.000 €
2. Ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών: ανακοινώνεται στις 21 Φεβρουάριου, με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 21η Ιουνίου 2019 και διαθέσιμη χρηματοδότηση 1.970.000 €
3. Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά: θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2019
4. Προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2019
5. Προαγωγή της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας: θα ανακοινωθεί εντός του 2020
6. Ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών: θα ανακοινωθεί εντός του 2020.

Όλες οι οργανώσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Active Citizens Fund πρόκειται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων (Capacity Building), οι οποίες διοργανώνονται από τον διαχειριστή επιχορήγησης καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Gjelstad Jørn Eugene Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Κυπριακή Δημοκρατία

Προσωπικές πληροφορίες
Όνομα: Jørn Gjelstad
Γεννήθηκε: 21/07/1955, Όσλο
Οικογένεια: Παντρεμένος με την Trine Ditlevsen
Τρία παιδιά (γεννημένα το 1986, 1998, 1999)

Εκπαίδευση
• Μάστερ στην Iστορία, Πανεπιστήμιο του Όσλο, 1992
• Πτυχίο Iστορίας, λογοτεχνίας και πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Όσλο, 1982
• Τετραετές πρόγραμμα κατάρτισης στη μουσική διδασκαλία, Νορβηγική Ακαδημία Μουσικής και The Barratt Due Institute, 1980

Προϋπηρεσία
Σεπτέμβριος 2015:  Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
2006-2015:  Διευθυντής, Τμήμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Υπουργείο Εξωτερικών Νορβηγίας
Υπεύθυνος για την ανάπτυξη πολιτικής σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της Νορβηγίας στις προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Λοιποί τομείς: βοήθεια προς την Παλαιστίνη, περιοχές συγκρούσεων, όπως η Συρία και το Ιράκ, η στρατηγική της Νορβηγίας στη Βόρεια Αφρική, η προσέγγιση της Νορβηγίας στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, ζητήματα μετανάστευσης, και διμερείς σχέσεις με όλες τις χώρες στις δύο περιοχές
2004-2006:  Αναπληρωτής Διευθυντή, Τμήμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
2003-2004:  Συντονιστής για τη Νότια Ασία, τμήμα για την Ασία, Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
2000-2003:  Πρώτος Γραμματέας, Νορβηγική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, Ινδία
1996-2000:  Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα αφοπλισμού και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό), Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
1993-1996:  Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής, ζητήματα αφοπλισμού και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, Υπουργείο Εξωτερικών
1992-1993:  Διευθυντής Γραφείου, The Peace Research Institute Όσλο.
Διαχειριστής του έργου για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Τεχνολογία και Πολιτική, Rjukan, Νορβηγία, (Ιούνιος 1993)
Διαχειριστής του έργου για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής, Νορβηγία, (Δεκέμβριος 1992)
1989-1992:  Επιστημονικός Συνεργάτης, The Peace Research Institute Oslo/Norwegian Research Council for Science and the Humanities
1987-1989:  Εκτελεστικός λειτουργός, Concerts Norway (Rikskonsertene). Υπεύθυνος για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την παραγωγή σχολικών συναυλιών.
1985-1987:  Καθηγητής στα λύκεια Foss και Sandaker, Όσλο
1985-1986: Πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας στο θέατρο Det Norske Teatret, Όσλο
1983-1986:  καθηγητής μουσικής στα μουσικά σχολεία στην Πόλη του Όσλο και του δήμου Bærum

Εκδόσεις:
· Jørn Gjelstad, Olav Njølstad (eds.), Nuclear Rivalry, International Order, (SAGE, London: januar 1996)

· Jørn Gjelstad (ed.), Security for the Baltic region, (PRIO: 1994)

Ο επίσημος ιστότοπος της Νορβηγίας στην Ελλάδα

Βλαστός Δημήτρης Επίτιμος Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο Δημήτρης Βλαστός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.

Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.

Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.

Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως το 2021 διετέλεσε Πρόεδρός του. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα Ιδρύματος Μποδοσάκη

Προβοπούλου Μαριέττα Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Οργάνωσης SolidarityNow

Η Μαριέττα Προβοπούλου είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης SolidarityNow.

Διετέλεσε Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα από το 2014 μέχρι το 2018.

Εργάζεται στον τομέα των ανθρωπιστικών υποθέσεων από το 2011, κυρίως μέσω των ΓΧΣ και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στην Αφρική, την Ασία, την Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Έχει εμπειρία σε έκτακτες και μεγάλης διάρκειας δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση του AIDS/HIV, της χολέρας και του υποσιτισμού, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, τις φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Έχει δουλέψει επίσης σε εμπόλεμες ζώνες, σε στρατόπεδα προσφύγων και εσωτερικώς εκτοπισθέντων.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Δημόσια Υγεία και τη Χρηματοοικονομική και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Παπαλεξοπούλου Λένα Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός

Η Λένα Παπαλεξοπούλου είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας. Μετά από το BA οικονομικών (Pi Sigma Alpha Honor Society) απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ένα Master of International Affairs από το πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη και ένα Executive Management Degree από το IMD στην Λωζάνη. Έχει ζήσει σε οκτώ χώρες και εργαστεί μεταξύ άλλων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Merrill Lynch και την Johnson & Johnson Inc. Διηύθυνε την εταιρεία Concept SA για μια δεκαετία, τα τελευταία πέντε χρόνια ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Υπηρέτησε δύο θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), είναι μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, Business Fora και επιμελητήρια. Έχει σημαντική ενασχόληση με την εκπαίδευση, είναι Πρόεδρος του Columbia University CAA Greece και μέλος του Tufts University International Board of Advisors.

Παππά Λώρα Ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος Δ.Σ., ΜΕΤΑδραση

Η Λώρα Παππά είναι Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» - Δράση για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Πολιτικές Επιστήμες και στην συνέχεια ολοκλήρωσε ως διεθνολόγος τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales – IUHEI στην Γενεύη (1988). Παράλληλα ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας στην Ιστορία της Τέχνης και τον Νεοελληνισμό, Γενεύη 1990.

Από το 1991 ασχολείται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εξειδίκευση στα θέματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ως ερευνήτρια και την ανάλυση και σύνταξη αναφορών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διαφορετικές Επιτροπές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1990-1991), ήρθε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (1991-1994), στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γραφείο Αθήνας (2005-2011), στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (1996-2012) με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την βελτίωση της υποδοχής, των συνθηκών διαβίωσης και ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Είναι η αρχιτέκτονας της δημιουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια της Κρήτης (2000) και του Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών και μονογονεικών οικογενειών προσφύγων στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα (2010).

Αναγνωρίζοντας σημαντικά κενά στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου για δεκαετίες στην χώρα μας, είναι Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης απο το 2012.

Παλαιολόγου Ευαγγελία Εθελόντρια από το Μούδρο της Λήμνου
Φωλά Μαρία EEA Grants Advisor, Πρεσβεία της Νορβηγίας

Η Μαρία Φωλά είναι σύμβουλος των επιχορηγήσεων των EEA Grants στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα. Έχει την εποπτεία των προγραμμάτων του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικού ύψους περ. 130 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2021. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ως Director, Brand and Marketing Communications για την Burson- Marsteller στην Ελλάδα, ενώ ως σύμβουλος επικοινωνίας έχει συνεργαστεί με εταιρίες και φορείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και ποτών. Ξεκίνησε την καριέρα της στις Βρυξέλλες, στην εταιρία στρατηγικής επικοινωνίας APCO Worldwide. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατέχει MSc Media & Communications από το London School of Economics και μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες

Eκδήλωση της επετείου των 10 ετών του SolidarityNow 01:18:23

Ιαν 23, 2023

Eκδήλωση της επετείου των 10 ετών του SolidarityNow

Ζαββός Στέλιος Sachs Jeffrey Αλιβιζάτος Νίκος Διαμαντούρος Νικηφόρος Ροζάκης Χρήστος Βιδάλης Ευθύμιος Βούλτεψη Σοφία Μιχαηλίδου Δόμνα Μπακογιάννης Κώστας Μπουτάρης Γιάννης Brandt Jakhelln Lajla Rocco Gianluca Martin Maria-Clara Cavounidis Jennifer Λυμπεράκη Νίκη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030 02:08:42

Νοε 29, 2022

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030

Δεσύπρη Αθηνά Καραβέλλας Δημήτρης Γώγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Κωνσταντίνος Πανδής Σπύρος Βώκου Δέσποινα Αντωνιάδης Βασίλης Κιουσοπούλου Λούση Τσουρός Άγις Δ. Νάντσου Θεοδότα Μαυρόπουλος Αντώνης Χριστοφιλίδου Κατερίνα Καρτάλης Κωνσταντίνος Σαρηγιάννης Δημοσθένης

Γλώσσα: Ελληνική