Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή Ένοχοι; Είναι οι δημοσιογράφοι μέρος της πολιτικής ιστορίας αντί οι αφηγητές της; Σε ποιον λογοδοτούν;

Schmemann Serge, Minder Raphael, Müller Ann-Karin, Μακρή Ελίνα, van de Ven Coen

19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 304
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα: “Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή Ένοχοι”.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα ηλεκτρονικά επαγγελματικά δίκτυα δημοσιογράφων Oikomedia και The Caravan’s Journal. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times, με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του Δήμου Αθηναίων.
 

Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η εξέταση των λόγων απαξίωσης της δράσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από την Κοινωνία και η αναζήτηση λύσεων.

Γνωρίζοντας τι θεωρείται δημόσιο συμφέρον και τι όχι, και λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση των δημοσιογράφων να λογοδοτούν στο κοινό τους, σας προσκαλούμε στην "απολογία" δημοσιογράφων από τα ισχυρότερα μέσα ενημέρωσης του δυτικού κόσμου.
 

Τα μέσα αυτά έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί για θέματα όπως: η Ευρωπαϊκή Κρίση, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, το Προσφυγικό κ.ά..

Ομιλητές:

Serge Schmemann

Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times

Raphael Minder

Ανταποκριτής των New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία  

Ann-Katrin Müller
Συντάκτρια πολιτικής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel 

Την εκδήλωση συντονίζουν: 

Ελίνα Μακρή
Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Oikomedia

Coen van de Ven
Δημοσιογράφος, The Caravan’s Journal

Schmemann Serge Δημοσιογράφος - Mέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times

Ο Serge Schmemann, είναι μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times και μία από τις κεντρικές μορφές της αμερικανικής εφημερίδας. Το 1991, κέρδισε το βραβείο Pulitzer (Pulitzer Prize for International Reporting) για το ρεπορτάζ του σχετικά με τη Γερμανική επανένωση, βραβείο που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για έναν δημοσιογράφο στην Αμερική. Το 2003, κέρδισε το βραβείο Emmy (Outstanding Individual Achievement in a Craft: Writing) για το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, Mortal Enemies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Minder Raphael Ανταποκριτής των New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία

Ο Raphael Minder είναι ανταποκριτής των The New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Έχει γράψει εκτενώς για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές εντάσεις συμπεριλαμβανομένου και του αποσχιστικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "The struggle for Catalonia". Πριν τους The New York Times, δούλεψε για 10 χρόνια στους Financial Times, στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Σίδνεϋ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από το Bloomberg στην Ελβετία.

Müller Ann-Karin Συντάκτρια πολιτικής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel

H Ann-Katrin Müller γεννήθηκε το 1987, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκές Σπουδές στη Βόννη και στο Λονδίνο. Δούλεψε ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος για τον πολιτικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και άλλες εφημερίδες ενώ στη συνέχεια έκανε τη δημοσιογραφική μαθητεία της στο πολιτικό talkshow "hart aber fair" στο γερμανικό κανάλι ARD. Από τον Αύγουστο του 2013 είναι πολιτική συντάκτης για το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL.

Μακρή Ελίνα Δημοσιογράφος

Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.

Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.

Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ.

Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.

van de Ven Coen Δημοσιογράφος, The Caravan's Journal

Ο Coen van de Ven είναι Ολλανδός δημοσιογράφος, πολιτικός θεωρητικός και ένας από τους διευθυντές του περιοδικού The Caravan's Journal. Έχει γράψει για την εμπορία ανθρώπων στη Βόρεια Αφρική, την επιρροή των ψεύτικων ειδήσεων στο δημόσιο διάλογο και γενικότερα για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στα ολλανδικά, βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ομιλίες

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία» 01:27:10

Σεπ 13, 2019

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία»

Κουσούλης Λευτέρης Παπαγιαννίδης Αντώνης Πυργιώτη Μαριάννα Σεβαστάκης Δημήτρης Παντελάκης Γιάννης Μουρδουκούτας Βασίλης Βατικιώτης Λεωνίδας Ιορδανίδου Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική