Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ήρωάς μου

Γαβριήλ Άννα, Πατρινέλη Άλκηστις, Μιχαηλίδης Τεύκρος, Συριόπουλος Σωτήρης, Κοτζιά Κύρα

10 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 67:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1557
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι ήρωες, πρόσωπα μυθικά, ξεχωριστοί για τις πράξεις, τις ικανότητες, τα κατορθώματα και τη γενναιότητά τους συνδέονται, περισσότερο, με τη μυθοπλασία, τον κόσμο της τέχνης και της λογοτεχνίας. Καθένας από εμάς, ξεχωρίζει για τους δικούς του λόγους τα πρόσωπα, μυθικά ή υπαρκτά, που επηρέασαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πορεία της ζωής του.

Αν και η λογοτεχνία προσφέρει πλήθος ηρώων, ο ορθολογικός κόσμος της επιστήμης αξιολογεί με διαφορετικά κριτήρια τους ήρωες και τα επιτεύγματά τους. Τι είδους ήρωες κατοικούν, λοιπόν, τον κόσμο της επιστήμης;

Πέντε δραστήρια μέλη της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, που αγαπούν εξίσου τη λογοτεχνία και την επιστήμη, παρουσιάζουν τον ήρωά τους από τον χώρο της επιστήμης. Μιλούν για την προσωπικότητα που σημάδεψε, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, και τον δικό τους βίο.

Η  Άννα Γαβριήλ, η Κύρα Κοτζιά, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, η Άλκηστις Πατρινέλη και ο Σωτήρης Συριόπουλος, παλιά και νεότερα μέλη της ομάδας, σκιαγραφούν ο καθένας τον δικό του ήρωα από τον χώρο της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Οι φετινές εκδηλώσεις της ομάδας θα φιλοξενηθούν, από τον Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιούνιο του 2018, στο Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.   

Μαθηματικοί, συγγραφείς, πολιτικοί επιστήμονες, γλωσσολόγοι και εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την αφήγηση, τις τέχνες και την ανάγνωση.

Γαβριήλ Άννα Μαθηματικός
Η Άννα Γαβριήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από το 2008 διδάσκει μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επηρεασμένη από τις δράσεις της ομάδας Θαλής + Φίλοι συντονίζει τη λέσχη ανάγνωσης του γυμνασίου και προσεγγίζει τα μαθηματικά διαθεματικά μέσα από την ιστορία τους και τις τέχνες.
Πατρινέλη Άλκηστις Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Άλκηστις Πατρινέλη σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην εκπαίδευση από το Nova Southeastern University of Florida. Εργάζεται 1992 ως καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Νέα Γενιά Ζηρίδη. Από το 2006, συντονίζει λέσχες ανάγνωσης στο σχολείο της, και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός, Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά είκοσι βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των θετικών επιστημών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής + Φίλοι που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει επίσης τη συλλογή δοκιμίων Μαθηματικά επίκαιρα. Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (2004), και τα μυθιστορήματα Πυθαγόρεια εγκλήματα (2006) και Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (2009). Έλαβε μέρος με διηγήματά του στο δεύτερο και τρίτο τόμο των Ελληνικών εγκλημάτων (2008 και 2009).

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Συριόπουλος Σωτήρης Καθηγητής Μαθηματικών
Ο Σωτήρης Συριόπουλος είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» (Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2011) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MA) με θέμα την διδασκαλία των Μαθηματικών με την βοήθεια πολυμέσων (Middlesex University, 2003).

Εργάζεται από το 2004 στη μέση εκπαίδευση και από την σχολική χρονιά 2009 – 2010 στο 2ο Γ.Ε.Λ Βριλησσίων. Την σχολική χρονιά 2010 – 2011 δούλεψε ως αποσπασμένος στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Ερευνών (πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ).

Από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι ενεργό μέλος της ομάδας «Θαλής και Φίλοι» συμμετέχοντας (ως ομιλητής ή συντονιστής) σε πολλές εκδηλώσεις της που σκοπό είχαν την διάδοση της ιδέας της δημιουργίας σχολικών Λεσχών Ανάγνωσης μαθηματικής Λογοτεχνίας. Επίσης έχει συντονίσει, στα σχολεία που δούλεψε αυτά τα χρόνια, σχολικές Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας.
Κοτζιά Κύρα Οικονομολόγος

H Kύρα Κοτζιά γεννήθηκε στο Βόλο το 1975. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στον οικονομικό Τύπο. Έχει επίσης σπουδάσει Λογοτεχνία και Στατιστική. Ενδιαφέρεται για λογοτεχνικά έργα που εμπεριέχουν επιστημονικές ιδέες και καινοτόμες αφηγηματικές στρατηγικές.

Σχετικές ομιλίες