




























































































Μιχαηλίδης Τεύκρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/01/2016
Διάρκεια
59:31
Εκδήλωση
Η επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης (διάλεξη)
Χώρος
Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης
Διοργάνωση
ΝΕΟΝ
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Λογοτεχνία, Φυσικές επιστήμες, Μαθηματικά
Ετικέτες
επιστήμη, επιστημονική έρευνα, επιστημονικές εξελίξεις, τέχνη, ζωγραφική, λογοτεχνία, Αναγέννηση, βιομηχανική επανάσταση
Η επιστημονική έρευνα, όπως κάθε μορφή πρωτοπορίας συχνά πορεύεται ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και πολιτιστικά ρεύματα της εποχής κατά την οποία διεξάγεται, ενίοτε μάλιστα και ενάντια σε αυτά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνονται οι επιστημονικές εξελίξεις από την τέχνη, είναι ένας δείκτης της απήχησής τους στο ευρύτερο κοινό και της αποδοχής ή της απόρριψής τους από αυτό, πολλές φορές μάλιστα ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο γίνονται κατανοητές.
Αυτή την αλληλεπίδραση τέχνης και επιστήμης θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε. Ξεκινώντας από την ανθρωπομορφική απεικόνιση των επιστημών σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταπισερί, γκραβούρες και εικονογραφήσεις βιβλίων θα διαβάσουμε το πώς εισέπραξε η τέχνη τη στροφή προς την επιστήμη που σηματοδοτεί την απαρχή της Αναγέννησης. Συνεχίζοντας θα εξετάσουμε πώς η επιστημονική επανάσταση άφησε το ίχνος της στη λογοτεχνία του 17ου και 18ου αιώνα και πώς η βιομηχανική επανάσταση που τη διαδέχτηκε ενέπνευσε τους μυθοπλάστες και τους εικαστικούς του 19ου αιώνα.
Τέλος θα εξετάσουμε την επίδραση που είχαν οι θεωρίες για την τέταρτη διάσταση και τις μη Ευκλείδειες γεωμετρίες στη ζωγραφική του εικοστού αιώνα και ειδικότερα τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Η διάλεξη αυτή του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη διοργανώθηκε από τον ο Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Οργανισμό κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, στο πλαίσιο της έκθεσης Mario Merz | Numbers are Prehistoric.
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά είκοσι βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των θετικών επιστημών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής + Φίλοι που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει επίσης τη συλλογή δοκιμίων Μαθηματικά επίκαιρα. Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (2004), και τα μυθιστορήματα Πυθαγόρεια εγκλήματα (2006) και Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (2009). Έλαβε μέρος με διηγήματά του στο δεύτερο και τρίτο τόμο των Ελληνικών εγκλημάτων (2008 και 2009).