




























































































Μιχαηλίδης Τεύκρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/01/2016
Διάρκεια
59:31
Εκδήλωση
Η επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης (διάλεξη)
Χώρος
Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης
Διοργάνωση
ΝΕΟΝ
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Λογοτεχνία, Φυσικές επιστήμες, Μαθηματικά
Ετικέτες
επιστήμη, επιστημονική έρευνα, επιστημονικές εξελίξεις, τέχνη, ζωγραφική, λογοτεχνία, Αναγέννηση, βιομηχανική επανάσταση
Η επιστημονική έρευνα, όπως κάθε μορφή πρωτοπορίας συχνά πορεύεται ανεξάρτητα από τα κοινωνικά και πολιτιστικά ρεύματα της εποχής κατά την οποία διεξάγεται, ενίοτε μάλιστα και ενάντια σε αυτά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνονται οι επιστημονικές εξελίξεις από την τέχνη, είναι ένας δείκτης της απήχησής τους στο ευρύτερο κοινό και της αποδοχής ή της απόρριψής τους από αυτό, πολλές φορές μάλιστα ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο γίνονται κατανοητές.
Αυτή την αλληλεπίδραση τέχνης και επιστήμης θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε. Ξεκινώντας από την ανθρωπομορφική απεικόνιση των επιστημών σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταπισερί, γκραβούρες και εικονογραφήσεις βιβλίων θα διαβάσουμε το πώς εισέπραξε η τέχνη τη στροφή προς την επιστήμη που σηματοδοτεί την απαρχή της Αναγέννησης. Συνεχίζοντας θα εξετάσουμε πώς η επιστημονική επανάσταση άφησε το ίχνος της στη λογοτεχνία του 17ου και 18ου αιώνα και πώς η βιομηχανική επανάσταση που τη διαδέχτηκε ενέπνευσε τους μυθοπλάστες και τους εικαστικούς του 19ου αιώνα.
Τέλος θα εξετάσουμε την επίδραση που είχαν οι θεωρίες για την τέταρτη διάσταση και τις μη Ευκλείδειες γεωμετρίες στη ζωγραφική του εικοστού αιώνα και ειδικότερα τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Η διάλεξη αυτή του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη διοργανώθηκε από τον ο Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Οργανισμό κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, στο πλαίσιο της έκθεσης Mario Merz | Numbers are Prehistoric.
O συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα, αστυνομικά διηγήματα και βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα συμμετείχε με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques».