Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation - Welcome remarks

Νούνεσης Γεώργιος, Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος

5 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 775
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Νούνεσης Γεώργιος
Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
05/07/2017

Διάρκεια
30:10

Εκδήλωση
5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία

Ετικέτες
Hellenic Forum 2017, επιστήμη, τεχνολογία, καινοτομία

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Χώρας διοργάνωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στις 5-7 Ιουλίου 2017, το “Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Στo τριήμερο του Forum o Δημόκριτος έγινε σημείο συνάντησης Ελλήνων και Ξένων Επιστημόνων και πόλος ενός δυναμικού δικτύου συνεργασιών και διασύνδεσης με τη Bιομηχανία. Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες σε τομείς Νανοτεχνολογίας, Προηγμένων Υλικών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιοεπιστημών, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Στη φετινή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική έρευνα και στις συγκλίνουσες τεχνολογίες. Προγραμματίστηκαν, επίσης, συζητήσεις με εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας και επικοινωνίας της επιστήμης.

Νούνεσης Γεώργιος Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Γεώργιος Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Πειραματική Φυσική Στερεάς Κατάστασης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Μετά από τρία χρόνια μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Francis Bitter National Magnet Laboratory του MIT.

Από το 1995 είναι ερευνητής στο «Δημόκριτο» και από το 2002 διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας. Υπήρξε, επίσης, προσκεκλημένος καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Μπορντό Ι (2010) και προσκεκλημένος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Πολ Πασκάλ του CNRS στη Γαλλία (2013).

Έχει τιμηθεί με ερευνητικά βραβεία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτσης και το Εμπειρίκειο Ίδρυμα, καθώς και με τη διάκριση «Alan Berman Publication Award» των ΗΠΑ (1995). Το 2013 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας που τιμήθηκε με το βραβείο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award» της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε τομείς της μοριακής βιοφυσικής, καθώς και της φυσικής χαλαρής ύλης, με ιδιαίτερη έμφαση σε υβριδικά νανοδομημένα υλικά.

Είναι Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2017.

Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος κατέχει θέση Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Λογισμικού (Intelligent Software Solutions). Για περίπου 10 χρόνια (2004-2013) ο Δρ. Σπυρόπουλος κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου, ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως Αντιπρόεδρος και Προεδρεύων του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’.

Η ερευνητική του δραστηριότητα αποτυπώνεται σε περισσότερες από 150 διεθνείς δημοσιεύσεις, που έτυχαν πλέον των 3000 αναφορών από άλλους επιστήμονες. Έχει συμμετάσχει ή οργανώσει 50 διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Σημαντική είναι και η δραστηριότητά του στην προσέλκυση ερευνητικών πόρων από ανταγωνιστικά προγράμματα της EE και της ΓΓΕΤ. Επίσης συμμετείχε στην ίδρυση της spin-off «i-sieve» (http://i-sieve.com/), η οποία εξειδικεύεται στην αξιοποίηση τεχνολογιών για on-line content analysis.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος είναι υπεύθυνος του έργου ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και προβάλλει τις δυνατότητες και τις προοπτικές αξιοποίησης της ΙοΤ πλατφόρμας SYNAISTHISI που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου (iot.synaisthisi.iit.demokritos.gr ).

Σχετικές ομιλίες