Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η θρησκεία στην επιστήμη & η επιστήμη στη θεολογία

Κριμπάς Κωνσταντίνος, Νικολαΐδης Ευθύμιος, Γογγολίδης Ευάγγελος, Λιβανός Νίκος

31 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 102:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1914
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή το πρόγραμμα «Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο» (Science & Orthodoxy around the World), το ΙΙΕ/ΕΙΕ εγκαινίασε έναν κύκλο διαλέξεων γύρω από το ζήτημα της σχέσης των επιστημών με τη θρησκεία υπό τον γενικό τίτλο «Επιστήμη και Θρησκεία: μια περίπλοκη σχέση».

Οι ομιλητές επιχειρούν να αναδείξουν τις βάσεις πάνω στις οποίες δομήθηκε η σχέση αυτή, και θα αναπτύξουν τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων, καθώς και τη δυναμική της σήμερα και στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η θρησκεία στην επιστήμη & η επιστήμη στη θεολογία», στην οποία πήραν μέρος οι ακόλουθοι ομιλητές:

Κωνσταντίνος Κριμπάς, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος ομιλίας: Η διάδοση του Δαρβινισμού στην Ελλάδα: Πρόσληψη και διαμάχες

Ευθύμιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τίτλος ομιλίας: Εκκλησία και υλισμός στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα

Ευάγγελος Γογγολίδης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης Νανοτεχνολογίας - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Τίτλος ομιλίας: Η μικρο- και νανοτεχνολογία στη ζωή μας: Προβληματισμοί και προοπτικές

Κριμπάς Κωνσταντίνος Επίτιμος Καθηγητής Γενετικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ - Γενετιστής - Ακαδημαϊκός

Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς (12.9.1932 - 5.4.2021) γεννήθηκε  στην Αθήνα.

Σπουδές: Βιολογία, Ζωολογία και Βοτανική στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, Γενετική στο Παρίσι, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955.

Σταδιοδρομία: Εργάστηκε ερευνητικά στη Θεωρία της Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στην ομάδα του Theodosius Dobzhansky (1958-1960), 1961-1993 τακτικός καθηγητής της Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πρώτος Διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Εργαστηρίου Γενετικής, 1993-2000 καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Βιολογίας στο Παν. Αθηνών. Δίδαξε ως εκλεγμένος καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας των Ειδών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VI και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δημοσίευσε περί τις 130 μελέτες Γενετικής.

Βιβλία: "Δαρβινικά" 1986, "Θραύσματα Κατόπτρου" 1993, "Εκτείνοντας τον Δαρβινισμό" 1998, "Γιάννης Σαρηγιάννης και η έννοια της ασθένειας" 1999, "Drosophila suboscura" 1993, τον συλλογικό τόμο "Drosophila Inversion Polymorphism" 1993, "Evolutionary Genetics" 2000 και "Thinking About Evolution" 2001. Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Από το 2000 ήταν τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Νικολαΐδης Ευθύμιος Εκδότης του περιοδικού “Almagest” - Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών

Ο Ευθύμιος Νικολαϊδης σπούδασε φυσική και στη συνέχεια ιστορία επιστημών στο Παρίσι. Υπήρξε συνεργάτης (1980) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στη συνέχεια (1984) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών όπου εξελέγη ερευνητής το 1990 και Διευθυντής Ερευνών το 2001 στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Είναι πρόεδρος της International Union of the History and Philosophy of Science / Division of History of Science and Technology. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία σχετικά με την ιστορία των σχέσεων θρησκείας κι επιστημών, τη διάδοση των ευρωπαϊκών επιστημών, τις επιστήμες στο Βυζάντιο, την ιστορία της αστρονομίας.

Για πλήρες βιογραφικό πατήστε εδώ.

Γογγολίδης Ευάγγελος Ερευνητής, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Ευάγγελος Γογγολίδης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη Λέσβου όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Βοστώνη των ΗΠΑ, με υποτροφία του εκεί Πανεπιστημίου, ενώ συμπλήρωμα υποτροφίας έλαβε για δύο έτη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έλαβε το Master το 1987 και το διδακτορικό του το 1990. Μετά την στρατιωτική του θητεία συνεργάστηκε στον Δημόκριτο με τον κύριο Μιχαήλ Χατζάκη σε θέματα κατεργασίας φωτοπολυμερών με πλάσμα για κατασκευή κυκλωμάτων διαστάσεων κάτω του μισού μικρομέτρου, στο τότε Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής. Από τον Φεβρουάριο του 2004 είναι διευθυντής ερευνών (ερευνητής Α’) στο Δημόκριτο. Έχει συγγράψει άνω των 210 επιστημονικών ανακοινώσεων σε περιοδικά με κριτές, και κατέχει 8 διεθνείς και ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Ασχολείται με την νανοτεχνολογία, και ειδικά την νανοτεχνολογία πλάσματος, με στόχο την κατασκευή «έξυπνων» αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, «έξυπνων» μικρο και νανο διατάξεων και μικροεργαστηρίων σε ψηφίδα για χημική και βιοχημική ανάλυση. Είναι υπεύθυνος και συντονιστής αρκετών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει εγκαταστήσει μέσω αυτών σημαντική υποδομή όπως αντιδραστήρες πλάσματος υψηλής πυκνότητας επαγωγικής σύζευξης, φασματοσκοπικό ελλειψόμετρο 500 μηκών κύματος, φασματοσκοπία εκπομπής από το πλάσμα, μηχανήματα χαρακτηρισμού διαβροχής επιφανειών κ.ά. Το 2013 η ερευνητική ομάδα Νανοτεχνολογίας πλάσματος με επικεφαλής τους Ερευνητές Ε. Γογγολίδη και Α. Τσερέπη έλαβε το 2ο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον διαγωνισμό «η Ελλάδα Καινοτομεί» που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού Microelectronic Engineering της Elsevier, μέλος σε διεθνείς επιτροπές συνεδρίων όπως του Micro and Nano Engineering το οποίο οργάνωσε δύο φορές στην Ελλάδα, και ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) την Nanoplasmas, και την Nanometrisis.

Λιβανός Νίκος Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Νίκος Λιβανός είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Τομέας Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ΣΠΟΥΔΕΣ
2006: Πτυχίο Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Μεσαιωνικής - Νεοελληνικής Φιλολογίας).
2011: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές», του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2011: Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τομέας Ιστορίας).

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
2007 – 2012: Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.
2012 – σήμερα: Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.
Συμμετοχή σε σημαντικό αριθμό προγραμμάτων και έργων μελέτης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων καθώς και βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων κωδίκων από αρχεία και βιβλιοθήκες μονών του Αγίου Όρους και της Πάτμου στο πλαίσιο δράσεων του ΙΙΕ/ΕΙΕ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Η Ιστορία του μοναχισμού (με έμφαση στο Άγιον Όρος).
Η ανάπτυξη και εξέλιξη του ιερού χώρου στον ορθόδοξο Χριστιανισμό μέσα από βυζαντινές και μεταβυζαντινές διηγήσεις, πατριογραφικά κείμενα, αγιολογικά έργα, και αρχειακές πηγές.
Αρχειακές και παλαιογραφικές σπουδές.

Σχετικές ομιλίες