Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

2ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία - Εναρκτήριες ομιλίες

Κανελλόπουλος Νικόλαος, Βασιλάκος Χρήστος, Χριστοφόρου Λουκάς

30 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1172

Στις 30 Ιουνίου ξεκίνησε το 2ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, που ανέλαβαν να αναδείξουν το τρίπτυχο Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία, στο οποίο βασίζεται η ιδέα του Φόρουμ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) εκπροσώπησε ο Ακαδημαϊκός Λουκάς Χριστοφόρου, ο οποίος και χαιρετίζει την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, η βραβευμένη για το διαγνωστικό τέστ ΜΙR.I.AM, Δρ Φαίη Χριστοδούλου, δίνει έμφαση στην ομιλία της σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα, ενώ ο κ. Χαράλαμπος Μαρμάγγελος, εκπρόσωπος της Olympia Electronics, αναφέρεται στα τεχνολογικά επιτεύγματα μιας ελληνικής, διεθνώς ανταγωνιστικής εταιρείας με έδρα στη Βόρειο Ελλάδα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η πρώτη ημερίδα με διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Centre de Saclay, το CERN, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και της Φλωρεντίας. Μίλησαν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον Τομέα της Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, που άλλαξαν την αντίληψη που μέχρι σήμερα είχαμε για το σύμπαν και τους νόμους της φύσης. Αναφέρθηκαν, επίσης, σε θεωρητικές και πειραματικές διεργασίες που οδήγησαν σε τεχνολογικές καινοτομίες με εφαρμογή σε άλλα επιστημονικά πεδία - όπως, για παράδειγμα, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, το περιβάλλον, οι βιοεπιστήμες - αλλά και στη βιομηχανία.

Κανελλόπουλος Νικόλαος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1970 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Rochester των Η.Π.Α.. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου «Μεμβράνες για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς» (“Membranes for Environmental Separations” Laboratory - MESL) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παραγωγή και  χαρακτηρισμό  νανοπορωδών μεμβρανών και συστημάτων νανοσωλήνων άνθρακα και τις εφαρμογές των στην αντιρρυπαντική τεχνολογία, αφαλάτωση και άλλες ενεργειακές εφαρμογές. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 150 άρθρων σε περιοδικά με και εκδότης τεσσάρων βιβλίων στο πεδίο των εφαρμογών των νανοπορωδών υλικών.

Έχει λάβει συνολικά χρηματοδότηση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από 50 και πλέον ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει σε δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο των νανοπορωδών υλικών. Συμμετείχε από το 2001 έως το 2009 στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα  στον τομέα της Νανοτεχνολογίας. Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας στον τομέα χαρακτηρισμού νανοϋλικών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων του Ιδρύματος Fulbright. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε  Διευθυντής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Βασιλάκος Χρήστος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

Ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος γεννήθηκε στη Βόνιτσα Αιτωλ/νίας το 1966 και αποφοίτησε το 1984 από το 3ο Λύκειο Ζωγράφου.

Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1988. Από το Σεπτέμβριο του 1988 έως το 1993  συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ασκώντας παράλληλα διδακτικό έργο, ενώ συμμετείχε σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Από το 1995 έως το 2001 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας (έως το 1997) και στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών (έως το 2001) του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Από το 2001 έως το 2006 ήταν ειδικό επιστημονικό προσωπικό και επικεφαλής του Τομέα «Αναλύσεων και Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Ρύπων σε Εσωτερικούς και Εξωτερικούς χώρους» στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών. Την περίοδο αυτή ασχολήθηκε ερευνητικά με θέματα περιβάλλοντος, με έμφαση στην καταγραφή και διαχείριση των αέριων ρύπων. Τον Ιούλιο του 2006 εξελέγη Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας.

Από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το τέλος του 2010  ήταν αποσπασμένος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας και Διαστήματος. Από αυτή τη θέση εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις Ομάδες Έρευνας και Διαστήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές Επιτροπές και Οργανισμούς, ενώ συμμετείχε ενεργά και στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Από το Μάρτιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013 εργαζόταν ως Εθνικός Εμπειρογνώμων στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για την έρευνα, στο σχεδιασμό του Horizon 2020, στις παν-ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές και την περιφερειακή τους διάσταση, καθώς και στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου.

Ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, ενώ διετέλεσε και κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Χριστοφόρου Λουκάς Ακαδημαϊκός

Ο Λουκάς Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Πεντάκωµο της Λεµεσού, το 1937. Μετά τη βασική του εκπαίδευση στην Κύπρο, πήρε το πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών το 1960. ακολούθως µετέβη στην Αγγλία για µεταπτυχιακές σπουδές στο τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1963. Το 1967 το ίδιο πανεπιστήµιο του επένειµε το Doctor of Science Degree εις αναγνώριση του ερευνητικού του έργου.

Από το 1963 ως το 1995 στο Oak Ridge National Laboratory των ΗΠΑ ως ερευνητής και ως διευθυντής του τµήµατος Ατοµικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics).

Συγχρόνως µε το ερευνητικό του έργο δίδαξε ως Ford Foundation Professor στο τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου της Πολιτείας Tennessee από το 1964 ως το 1997 και κατηύθυνε τις διδακτορικές διατριβές 30 µεταπτυχιακών φοιτητών. ∆ίδαξε, επίσης, ως προσκεκληµένος καθηγητής και εργάστηκε ως ερευνητής σε πολλά πανεπιστήµια και ερευνητικά κέντρα της Αµερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Από το 1995 – 2001, εργάστηκε στο National Institute of Standards and Technology στο Gaithersburg της Πολιτείας της Maryland των ΗΠΑ, όπου εκτέλεσε βασική έρευνα στη φυσική του ηλεκτρονίου και των ιδιοτήτων υλικών για τεχνολογίες πλάσµατος και ενέργειας.

Από το 2002 ως τακτικό µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών εργάζεται για την προώθηση της επιστήµης στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην Ακαδηµία διευθύνει το Γραφείο Έρευνας Πειραµατικής Φυσικής της Ακαδηµίας, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδηµίας και µέλος άλλων επιτροπών, διοργανώνει τα ∆ιεθνή Συνέδρια της Ακαδηµίας επί των Παναθρωπίνων αξιών και εκπροσωπεί την Ακαδηµία σε διεθνή συνέδρια και συµβούλια Ακαδηµιών Επιστηµών.

Το ερευνητικό του έργο καλύπτει πάνω από 4 δεκαετίες και αφορά στην Ατοµική και Μοριακή Φυσική, τη Φυσική ακτινοβολιών και πλάσµατος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων µε άτοµα και µόρια, καθώς και στις εφαρµογές αποτελεσµάτων βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών, µικροηλεκτρονικών, αερίων διηλεκτρικών και ενέργειας.

Ο Χριστοφόρου συνέγραψε ή εξέδωσε 23 βιβλία, δηµοσίευσε περίπου 400 εργασίες σε διεθνή επιστηµονικά συνέδρια. Υπήρξε µέλος πολλών επιστηµονικών ερευνητικών επιτροπών και έδωσε σειρά διαλέξεων σε θέµατα που αφορούν στη σχέση της επιστήµης µε την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Είναι εταίρος της American Physical Society από το 1974, εταίρος της American Association for the Advancement of Science από το 1976 και επίτιµος Διδάκτορας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Για το έργο του έχει λάβει διεθνείς τιµητικές διακρίσεις συµπεριλαµβανοµένου του Alexander von Humboldt Senior Scientist Award από τη Γερµανία το 1991 και του παρασήµου του Τάγµατος του Φοίνικος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας το 1997.

Ο Χριστοφόρου εξελέγη αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών το 1980 και τακτικό µέλος τη Ακαδηµίας Αθηνών στην έδρα των Φυσικών Επιστηµών (Πειραµατική Φυσική) το 2001.

Σχετικές ομιλίες