Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974). Εξορία, στράτευση, αντίσταση - Παρουσίαση της Ημερίδας από τους διοργανωτές

Perrier Amélie, Jollivet Servanne, Μανιτάκης Νικόλας

7 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1115

Η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί αναμφίβολα μια στιγμή κορύφωσης των ελληνογαλλικών σχέσεων, τόσο στο θεσμικό, διανοητικό, καλλιτεχνικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Στη διάρκεια της Επταετίας ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, κάθε ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή επαγγελματικής ιδιότητας, κατέφυγαν στη Γαλλία, που δεν άργησε να μετατραπεί σ’ έναν από τους σημαντικότερους χώρους αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Η Γαλλία προσέφερε εκείνα τα χρόνια ένα χώρο υποδοχής και εξορίας, όπου επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενός πολιτικού αγώνα, που απέβλεπε στην εξ αποστάσεως στήριξη πράξεων αντίστασης επί του ελληνικού εδάφους.΄Εχοντας αναδειχθεί σε «πρωτεύουσα» των εξόριστων της Χούντας, το Παρίσι δεν άργησε έτσι να μετατραπεί σε σημαντική εστία αντιχουντικής αντίστασης. Μεταξύ των εξόριστων συναντάει κανείς την αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης και ορισμένες εμβληματικές προσωπικότητες προερχόμενες από τον κόσμο των τεχνών (Θεοδωράκης, Μερκούρη), καθώς από πνευματικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους (Πουλαντζάς, Τσουκαλάς), προσωπικότητες που στη συνέχεια θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στο διανοητικό τοπίο στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970, όσο στην Ελλάδα στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά το τέλος της Δικτατορίας, η Ημερίδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Paris-Athènes (1945-75), επιχορηγούμενο από την Ecole française d’Athènes, σκοπεύει να εξετάσει τις στενές σχέσεις, τις ανταλλαγές και τις επιρροές μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ενδιαφέρον στρέφεται ιδιαίτερα στη μελέτη των δικτύων υποστήριξης και στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των εγκατεστημένων στο Παρίσι Ελλήνων προσφύγων με ορισμένους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες που κινητοποιήθηκαν υπέρ της υπόθεσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, θα παρουσιαστεί το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στη μελέτη των αντιστασιακών και των κινημάτων αντίστασης. Η δεύτερη συνεδρία είναι αφιερωμένη τους καλλιτεχνικούς κύκλους, καθώς και σε ορισμένες προσωπικότητες που ξεχώρισαν, εκείνα τα χρόνια, με το δημόσιο ρόλο τους, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Πουλαντζάς, Μίκης Θεοδωράκης και Μελίνα Μερκούρη.

Perrier Amélie Διευθύντρια Σπουδών, Γαλλική Σχολή Αθηνών
Jollivet Servanne Eρευνήτρια, CNRS

Η Servanne Jollivet είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας και εργάζεται ως ερευνήτρια στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) στη Γαλλία. Είναι μέλος της ομάδας του Michel Espagne, στο Εργαστήριο Transferts Culturels της Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια ερευνά τη σύγχρονη ελληνική φιλοσοφική σκέψη. Εχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τον Κώστα Αξελό και πρόσφατα επιμελήθηκε το ειδικό αφιέρωμα της Νέας Εστίας (Μάρτιος 2015). Εχει συνεπιμεληθεί, επίσης, το βιβλίο Τρεις Ελληνες φιλόσοφοι στο Παρίσι (Κώστας Αξελός, Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Παπαϊωάννου), που κυκλοφόρησε το 2012 στα γαλλικά από τις εκδόσεις Le Manuscrit.

Μανιτάκης Νικόλας Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Νικόλας Μανιτάκης σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (D.E.A. στην Ιστορία και τις Κοινωνικές Επιστήμες, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και Διδακτορικό στη Σύγχρονη Ιστορία, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales).

Είναι Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας. Τα πιο πρόσφατα ενδιαφέροντα στρέφονται στη μελέτη των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 20ο αιώνα. Ετοιμάζει μια μελέτη για την ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες