Bodossaki Lectures on Demand

Μεταρρύθμιση…και εις άλλα με υγεία

Διαμαντοπούλου Άννα, Παπαδόπουλος Αλέκος, Νεκτάριος Μιλτιάδης, Μινογιάννης Παναγιώτης, Σουλιώτης Κυριάκος, Καρζής Φοίβος, Beyrer Markus J.

17 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 81:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1390
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μετά τις μελέτες και τις εκδηλώσεις για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, την αντιμετώπιση της ανεργίας, το ενεργειακό κόστος, το ασφαλιστικό κλπ., το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατέθεσε πρόταση για την αναγκαία μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας προς δημόσια συζήτηση, και πραγματοποίησε εκδήλωση την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, με θέμα : "Μεταρρύθμιση… και εις άλλα με υγεία".
 

Ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν ο εισαγωγικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Η παρουσίαση της μελέτης για την Υγεία έγινε από τον Καθηγητή ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους: 

-  Μινογιάννη Παναγιώτη, Γενικό Διευθυντή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Columbia

- Σουλιώτη Κυριάκο, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρ. Αντιπρόεδρο ΕΟΠΠΥ.
 

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - πρώην Επίτροπος Ε.Ε. - πρώην Υπουργός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στην συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Presidium Member) του εδραζόμενου στις Βρυξέλλες think tank “Friends of Europe” και μέλος της Στρατηγική Επιτροπής (Steering Committee) του think tank “Notre Europe - Jacques Delors Institute” με έδρα το Παρίσι. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Πρόσφατα δίδαξε ευρωπαϊκά θέματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Παπαδόπουλος Αλέκος πρ. Υπουργός
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1949 στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εξελέγη βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), 1990, 1993, 1996 και 2000, ενώ στις εκλογές του 2004 και 2007 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών.

Διετέλεσε Υπουργός και Υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990 και του 2000:

-Υφυπουργός Οικονομικών (Οκτώβριος 1993 - Φεβρουάριος 1994)

-Υπουργός Οικονομικών (Φεβρουάριος 1994 - Σεπτέμβριος 1996)

-Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (Σεπτέμβριος 1996 - Φεβρουάριος 1999)

-Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Απρίλιος 2000 - Ιούνιος 2002)

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών ψηφίστηκε το Σχέδιο Καποδίστριας, η δημιουργία της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής "Συνήγορος του Πολίτη" και η δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Νεκτάριος Μιλτιάδης Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.
Μινογιάννης Παναγιώτης Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
Ο Παναγιώτης Μινογιάννης είναι Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Κολούμπια. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Marisa de Castro Benton το 2001 για τη διατριβή του για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Πολιτική Υγείας. Επισκέπτης καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα, καθώς (2009-2014) και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Eργάστηκε σε εκτελεστικό επίπεδο στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, και το Κατάρ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» (2010-2013).
Σουλιώτης Κυριάκος Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Επιπλέον διδάσκει μαθήματα σχετικά με την πολιτική και οικονομία της υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ (Όμιλος ΥΓΕΙΑ) και Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής.

Από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για τη Βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ).

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ, Μάιος 2010 - Δεκέμβριος 2011) και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ, Μάιος 2011- Σεπτέμβριος 2012).

Το ερευνητικό του έργο, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 προγράμματα και μελέτες. Αναφέρονται ενδεικτικά τα έργα: «Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δημόσια Υγεία», «Μελέτη για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζικών», «Περιφερειακή Προσέγγιση των Δομών για τη Φροντίδα των Ογκολογικών Ασθενών στην Ελλάδα», «Closing the Gap in Health Inequalities in Europe», «Διοίκηση των Νοσοκομείων στην Ευρώπη», «Τα Μέτρα Πολιτικής για την Πραγματική Σύγκλιση των Περιφερειών με Έμφαση στην Παροχή των Υπηρεσιών Υγείας».

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 17 βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Ο Ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας» (2000) «Οι Δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα» (συνεπιμέλεια με τον Γ. Κυριόπουλο, 2002) «Αποκλεισμοί στην Παγκοσμιοποίηση: ζητήματα κοινωνικής πολιτικής» (συγγραφή με τον Α. Λύτρα, 2004) «Σύγχρονες προκλήσεις στην πολιτική υγείας» (συγγραφή με τον Ξ. Κοντιάδη, 2005) «Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (συγγραφή με τους Χ. Γκόλνα και Ξ. Κοντιάδη, 2005) «Πολιτική και Οικονομία της Υγείας: στρατηγικός σχεδιασμός, οργάνωση και διοίκηση, οικονομική λειτουργία, τομεακές πολιτικές» (επιμέλεια, 2007) «Οικονομικές Ανισότητες και Πολιτική Υγείας» (2007) «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» (συνεπιμέλεια με τον Χ. Λιονή, 2010) «Θεσμοί και Πολιτικές Υγείας» (συνεπιμέλεια με τον Ξ. Κοντιάδη, 2010).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει συγγράψει περισσότερα από 70 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των οικονομικών ανισοτήτων κ.ά. Είναι κριτής άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων: Health Policy, Journal of Medical Systems, Diabetic Medicine, American Journal of Manager Care και Journal of Business Research.

Καρζής Φοίβος Δημοσιογράφος
Ο Φοίβος Καρζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι δημοσιγράφος. Εργάζεται από το 1985 σε οικονομικές (Κέρδος, Ναυτεμπορική, Κεφάλαιο) και πολιτικές εφημερίδες (Πρώτη, 24 Ώρες, Εξόρμηση, Έθνος της Κυριακής, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής), στον περιοδικό τύπο (Οικονομικός Ταχυδρόμος), σε ραδιοφωνικούς (Flash 96, City 99,5, Αθήνα 984) και τηλεοπτικούς (Star, ΕΡΤ) σταθμούς, ενώ έχει ασχοληθεί και με την διαδικτυακή δημοσιογραφία. Διατέλεσε εκπρόσωπος της προεδρίας του Eurogroup/ECOFIN, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003. Έχει σπουδάσει βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στην Αθήνα και γλωσσολογία στην Αγγλία. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Επένδυση και είναι σύμβουλος επικοινωνίας στη Eurobank.
Beyrer Markus J. Director General, BUSINESSEUROPE

Ο Markus J. Beyrer είναι Γενικός Διευθυντής της BUSINESSEUROPE από τα τέλη του 2012. Προηγουμένως κατείχε τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της αυστριακής Industry Holding ÖIAG, του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας των Αυστριακών Βιομηχανιών, του Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου και του επικεφαλής Οικονομικού Σύμβουλου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ Wolfgang Schüssel.

Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Ο Markus J. Beyrer σπούδασε Δίκαιο και Εμπορικές Επιστήμες στη Βιέννη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Δούναβη στο Krems (Αυστρία) και στο Graduate School of Business στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
 

Σχετικές ομιλίες