Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζήτηση

Τρουγκάκος Ιωάννης, Σγούρας Διονύσης, Μήτρου Λίλιαν, Αθανασάκης Κώστας, Θάνος Δημήτρης, Κόλλια Παναγούλα, Μπαλασοπούλου Αγγελική

5 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:38:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 278

Η Επιτροπή Υγείας της Π.Ε.Β. διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα

COVID 19 – Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
“Δεδομένα, αντιμετώπιση & επιπτώσεις στα κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο”

την Παρασκευή 05/02/2021. Οι εισηγητές/τριες , θίγουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την COVID19, τα επιστημονικά δεδομένα για τον SARS CoV2 και τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί. Επιπλέον, διερευνούν τις επιπτώσεις σε κοινωνικό (π.χ. προσωπικά δεδομένα) και οικονομικό (π.χ. συστήματα υγείας) της πανδημίας.

Συμμετέχουν κατά σειρά οι:
Ιωάννης Τρουγκάκος – Καθηγητής Βιολογίας Ζωϊκού Κυττάρου, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Διονύσης Σγούρας (Ph.D.) – Διευθυντής Ερευνών, Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Εμβολίων, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Λίλιαν Μήτρου – Καθηγήτρια Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Τ.Μ.Π.Ε.Σ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρ. Κώστας Αθανασάκης – Οικονομικά της Υγείας, Τμήμα Π.Δ.Υ. ΠΑ.Δ.Α.
Δημήτρης Θάνος – Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.

Συντονίζουν οι Βιολόγοι
Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Ανθρώπου Παναγούλα Κόλλια (Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ)
Αγγελική Μπαλασοπούλου (Υπεύθυνη Μονάδας Γενετικής Aιμοσφαιρινοπαθειών & Κυστικής Ίνωσης Λαϊκό Νοσοκομείο – Εκπρ. ΠΕΒ ΚΕΣΥ)

Τρουγκάκος Ιωάννης Καθηγητής Βιολογίας Ζωϊκού Κυττάρου, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Δρ. Τρουγκάκος είναι πτυχιούχος Βιολογίας και Διδάκτωρ Κυτταρικής & Αναπτυξιακής Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) της Χαιδελβέργης, Γερμανίας και στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας ”Severo Ochoa” (CBM) της Μαδρίτης, Ισπανίας. Επίσης ήταν επισκέπτης ερευνητής στο EMBL (γονιδιακές μικροσυστοιχίες) και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NKI‐AVL) (καθαρισμός πρωτεϊνών και κρυσταλλογραφία). Είναι συνδεδεμένο μέλος του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Link‐Age”, εθνικός εκπρόσωπος και μέλος της επιτροπής διαχείρισης Ευρωπαϊκών δράσεων COST και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στα πάνελ εμπειρογνωμόνων του προγράμματος “WhyWeAge ‐ A road map for molecular Biogerontology” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δραστηριότητα της ερευνητικής του ομάδος χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις, είναι συγγραφέας μονογραφιών, ενός ακαδημαϊκού βιβλίου Κυτταρικής Βιολογίας και κάτοχος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Σγούρας Διονύσης Διευθυντής Ερευνών, Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας - Υπεύθυνος Μονάδας Εμβολίων, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Ο Δρ. Σγούρας έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Keele University, με θέμα διδακτορικής διατριβής την βιοσυμβατότητα νέων πολυμερών υλικών για ιατρική χρήση. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας (ΕΙΜ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ) και Υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων του ΕΙΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης μικροβίων και ξενιστή με μοντέλο τη γαστρική λοίμωξη από Helicobacter pylori, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των βακτηριακών λοιμοτοξικών παραγόντων στην επαγωγή γαστρικής φλεγμονής και τηνκαρκινογένεση. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή και υλοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά μετά από κρίση και έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.

Ως Υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων του Ε.Ι. Παστέρ, προΐσταται των διαδικασιών για την προμήθεια και διακίνηση εμβολίων και βιολογικών προϊόντων για το Υπουργείο Υγείας, για τις ανάγκες του αντιφυματικού εμβολιασμού, εμβολίων Ταξιδιωτικής Ιατρικής και τηνδιατήρηση Εθνικών αποθεμάτων εμβολίων για την κάλυψη περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης λόγω επιδημιών ή έξαρσης των νόσων. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μήτρου Λίλιαν Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (Εuropean Public Law Organisation) και Δικηγόρος Αθηνών. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (1993) στη Γερμανία με αντικείμενο τα μοντέλα προστασίας δεδομένων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Διετέλεσε μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003). Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την προστασία δεδομένων (DAPIX) που διεξήγαγε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την Οδηγία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (2016/680/ΕΕ) σε τεχνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος/ πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ασφάλεια πληροφοριών- υποδομών-δικτύων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α (Ν. 2472/97, Ν. 3471/06, Ν. 3861/10, Ν. 3979/11 κ.α). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα με αντικείμενο την προστασία και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά έργα συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Αθανασάκης Κώστας Οικονομικά της Υγείας, Τμήμα Π.Δ.Υ. ΠΑ.Δ.Α.

Ο Κώστας Αθανασάκης έχει γεννηθεί στα Τρίκαλα. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της σχολής ΝΟΠΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην “Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας”, του ομωνύμου Διατμηματικού-Διαπανεπιστημιακού ΠΜΣ και τίτλων εξειδίκευσης στην Οικονομική Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό πεδίο της Οικονομικής Αξιολόγησης.

Έχει εργαστεί επί τετραετία για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με καθήκοντα αρχικά στο Γραφείο Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης και μετέπειτα στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας. Από το 2007 είναι Συνεργάτης Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με κύριο αντικείμενο την Οικονομική Αξιολόγηση των παρεμβάσεων και της τεχνολογίας υγείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, επίσης, τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και την πολιτική υγείας.

Θάνος Δημήτρης Ακαδημαϊκός - Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1960. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1983). Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Μετεκπαιδεύθη στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ (1989-1994) στον τομέα ρύθμισης της γονιδιακής εκφράσεως, λαμβάνοντας την μεταδιδακτορική υποτροφία Lucille P. Markey.

Επίκουρος καθηγητής (1995), μόνιμος αναπληρωτής καθηγητής (2000), Adjunct Professor (2003-2015) στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Διευθυντής (2001) του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2006, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανακάλυψε το ενισχυόσωμα (enhanceosome), τον βασικό μοριακό διακόπτη μέσω του οποίου ρυθμίζεται η δραστηριότητα (έκφραση) των γονιδίων στον άνθρωπο και στους άλλους οργανισμούς. Η ανακάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις μετέπειτα ερευνητικές του δραστηριότητες στον τομέα ρύθμισης της γονιδιακής εκφράσεως, συμβάλλει στην κατανόηση θεμελιωδών βιολογικών διεργασιών, όπως η εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων και η καρκινογένεση, και εξηγεί τα αίτια της τυχαιότητας της ανοσολογικής αντίδρασης σε μολύνσεις με ιούς και βακτήρια, μια ανακάλυψη ιδιαιτέρως σημαντική για την καταπολέμηση μολυσματικών νόσων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και εκδοτικών σημειωμάτων στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του κλάδου (Cell, Nature, Science κ.α.). Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περί τις 14.000 αναφορές στην βιβλιογραφία. Τα ευρήματά του περιγράφονται αναλυτικά σε όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια (textbooks) μοριακής και κυτταρικής βιολογίας που διδάσκονται σε σχολές Βιολογίας και Ιατρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βραβείο Scholar of the Irma T. Hirschl Charitable Trust (1996), Scholar Basil O’Connor March of Dimes (1996), Scholar of the Pew Charitable Trust (1996), Scholar of the Leukemia and Lymphoma Society of America (2000), Christopher Lambort Award in Basic Sciences (2001), Dean’s Distinguished Lecturer of Columbia University (2002). Τακτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO, 2004) και του Διοικητικού του Συμβουλίου (2011-2016), της Academia Europaea (Τάξη Επιστημών της Ζωής – Μοριακή Βιολογία, 2012), της Επιτροπής Κρίσεως Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στον τομέα βιοχημείας, βιοφυσικής και μοριακής βιολογίας (2008-2016). Ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής (Greek Genome Center), εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Σύνταξης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών (ESFRI) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατάρτισης του Προγράμματος Horizon 2020 (2014-2020), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών Βιοτραπεζών και Βιολογίας Συστημάτων.

Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Κόλλια Παναγούλα Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ

Η Παναγούλα Κόλλια είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Μελέτη των απλοτύπων και μεταλλαγών της β-θαλασσαιμίας στην Ελλάδα» και συνέχισε με μετεκπαίδευση σε Ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η ακαδημαϊκή της πορεία ξεκίνησε το 2000 ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνέχισε στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είναι Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής Ανθρώπου.

Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" και από το Fogarty International Center, National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο με επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο αριθμό προπτυχιακών/μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Είναι υπεύθυνη ή έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση Ελληνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και κριτής προγραμμάτων και ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά.

Έχει υπάρξει εισηγήτρια- ομιλήτρια σε πάρα πολλά συνέδρια και ημερίδες και συντονίζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας. Συμμετείχε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ως εκπρόσωπος των φορέων ΕΕΧ, ΠΕΒ, ΕΕΦ, ΤΕΕ, στην οργάνωση Πανελλήνιων συνεδρίων ως πρόεδρος ή μέλος της Επιστημονικής/Οργανωτικής Επιτροπής και είναι μέλος πολλών Ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Μπαλασοπούλου Αγγελική Υπεύθυνη Μονάδας Γενετικής Aιμοσφαιρινοπαθειών & Κυστικής Ίνωσης, Λαϊκό Νοσοκομείο – Εκπρ. ΠΕΒ ΚΕΣΥ

Η Αγγελική Μπαλασοπούλου είναι Υπεύθυνη της Μονάδας Γενετικής Aιμοσφαιρινοπαθειών & Κυστικής Ίνωσης του Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Σχετικές ομιλίες