Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προς ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Υφαντόπουλος Ιωάννης

9 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 144
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης με θέμα «Η Ανάπτυξη του Τομέα της Υγείας: Νέες Εφαρμογές, Πολιτικές & Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου είχαν αναλάβει το Εργαστήριο Εφαρμογών Ψηφιακής Υγείας και Οικονομικών Υγείας (DigiTHEA Lab) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η οργάνωση του Συνεδρίου αποσκοπεί στη διεύρυνση της προβληματικής, στην προώθηση του διαλόγου, στην αναζήτηση της συναίνεσης και στην τεκμηρίωση για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει και να βελτιώσει τη διαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση και κατάρτιση των ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και να προβάλλει τη γνώση, την εμπειρία, τη τεχνογνωσία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών από τον χώρο της Υγείας σε νέους επιστήμονες και φοιτητές.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την κεντρική ομιλία και τις ομιλίες των ενοτήτων "Μοντέλα Φροντίδας Υγείας" και "Ηλεκτρονική Υγεία, Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική".

Υφαντόπουλος Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, ΕΚΠΑ

Ο Ιωάννης Υφαντόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Έλαβε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του York του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτει εκτενή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, της Δημόσιας Διοίκησης και των Κοινωνικών Ανισοτήτων στο χώρο της Υγείας. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς πανεπιστημιακούς φορείς, όπως: Katholike University of Leuven, Belgium, Tilburg University the Netherlands, University of Lyon France, University of Barcelona Spain, University of Budapest Hungary, University of Western Siberia Russia, Russian Academy of Science Russia, The Moscow School of Economics Russia, University of East Anglia, U.K, the University of Clark USA, and Harvard University USA.

Έχει απασχοληθεί έχοντας συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Eurostat, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (SPC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Μόνιμης Επιτροπής για τις Κοινωνικές Επιστήμες του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESF), ενώ έχει προχωρήσει σε συγκριτική έρευνα βάσει μεγάλων ευρωπαϊκών πολύ-πολιτισμικών μελετών για τη φτώχεια, τις ανισότητες στο χώρο της Υγείας, και την ποιότητα ζωής. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην προέλευση δεδομένων της Eurostat (HBS, LFS, ECHP, SILC,) και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα , όπως το SHARE και το ESS. Υπήρξε επιστημονικός διευθυντής του έργου υπό την ΓΔ- SANCO για την «μέτρηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στην ΕΕ», καθώς και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Ανισότητες στον τομέα της Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα έχει υπάρξει εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ., του ΟΚΑΝΑ και της Επιτροπής Έρευνας για το σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα. Το 2005 κατά την αξιολόγηση των ελληνικών ερευνητικών κέντρων από διεθνή κριτική επιτροπή έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία (άριστα 5) για το επιστημονικό του έργο και τη συμμετοχή σε διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικά δίκτυα. Έχει εκδώσει 31 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με αξιολόγηση.

Σχετικές ομιλίες