Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Health Systems Design in Developing Countries

Mor Nachiket, Βέττας Νίκος

8 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:02:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 93

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων "2019 Lectures on Global trends in economics, business and policy" το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) οργάνωσε διάλεξη με θέμα "Health Systems Design in Developing Countries" με προσκεκλημένο ομιλητή τον Nachiket Mor, India Country Director, Bill & Melinda Gates Foundation.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο Nachiket Mor, στην εισαγωγή της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες οι οποίες θεωρεί ότι συντέλεσαν στη σημερινή μορφή και δομή της οικονομίας της Ινδίας. Επισήμανε ότι οι διαφοροποιήσεις (π.χ. στην κουλτούρα και τη γλώσσα) στις διάφορες περιοχές της Ινδίας, το μέγεθος του πληθυσμού (1,2 δισεκατομμύρια), καθώς και οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα εισοδήματα των πληθυσμιακών ομάδων, δημιουργούν προκλήσεις για την πορεία της οικονομίας και καθιστούν κρίσιμες τις αποφάσεις που θα παρθούν για την ανάπτυξη. Προσδοκία της χώρας είναι τα αμέσως επόμενα πέντε χρόνια να απαλειφθούν τα ποσοστά πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας (επιβίωση με $2 δολάρια την ημέρα), σημείωσε όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (97%) βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο παγκόσμιο όριο για τη μεσαία τάξη ($10). Μολονότι η οικονομία της Ινδίας είναι 3η σε μέγεθος παγκοσμίως, η εμφανής οικονομική ανισότητα είναι κεντρικό χαρακτηριστικό της. Σημείωσε ότι χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά, λόγω δομικών περιορισμών στην παραγωγή, όταν αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης εμφανίζεται και υψηλός πληθωρισμός.

Στη συνέχεια περιέγραψε την εμπειρία του από τον σχεδιασμό στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών και των οικονομικών της υγείας. Σημείωσε ότι οι τρεις παράγοντες για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών είναι η πρόσβαση στην καλή εκπαίδευση, στις καλές δυνατότητες χρηματοδότησης και σε ένα καλό σύστημα υγείας. Από την τρέχουσα θέση του, ως India Country Director του Bill & Melinda Gates Foundation εστιάζει στον σχεδιασμό συστημάτων υγείας και στον σχεδιασμό πρωτοβάθμιας φροντίδας, με στόχο την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στη συνέχεια, εξήγησε τη σπουδαιότητα της πρόσβασης στην πίστωση (credit). Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη αν δεν υπάρχει πρόσβαση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων σε κατάλληλες πιστώσεις. Κατόπιν, περιέγραψε το παράδειγμα και τη σχετική εμπειρία της Ινδίας, δεδομένης και της θητείας του στο συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Αντί να απευθυνθούν σε μεγάλες τράπεζες για τη δυνατότητα δανειοδότησης των μικρών, τοπικών, οικογενειακών επιχειρήσεων, απευθύνθηκαν σε μικρούς οργανισμούς, εταιρείες και λοιπά ιδρύματα, δίνοντας τους νέες τραπεζικές άδειες (περιορισμένων ποσών), ώστε να εξυπηρετήσουν αυτού του είδους επιχειρήσεις, καθώς υπήρχε δυσπιστία για την αποπληρωμή των πιστώσεων από τις μεγάλες τράπεζες. Παρά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, ο ομιλητής επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα και σε εθνικό επίπεδο τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα φτωχά νοικοκυριά παρουσίαζαν πολύ μικρό βαθμό μη αποπληρωμής των δανείων τους.

Αναφορικά με τα οικονομικά της υγείας, επισήμανε ότι η σχέση ιατρικών προϊόντων – τιμής, και ειδικότερα η άποψη ότι το πιο ακριβό είναι και το καλύτερο, είναι συχνά απατηλή. Υπάρχει ασυνέπεια στη σχέση γιατρών και πελατών στην αγορά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από την άλλη πλευρά, οι φθηνές και δωρεάν υπηρεσίες έχουν χαμηλή έως και μηδενική ζήτηση στην Ινδία. Από το παράδειγμα άλλων χωρών, επισήμανε, προκύπτει ότι τα πιο λειτουργικά και αποδοτικά συστήματα υγείας είναι αυτά που ελέγχονται από το κράτος (ειδικότερα οι τιμές των ιατρικών υπηρεσιών), ενώ είναι πολύ σημαντικό η πρόσβαση να αφορά στα νοσοκομειακά συστήματα και όχι μεμονωμένα σε γιατρούς, και η ιατρική ασφάλιση να είναι ελεγχόμενη και να χρεώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπει, σε πρώτο επίπεδο, την πρόσβαση στο νοσοκομείο περιστατικών που κρίνεται ότι δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, χρειάζεται και κατάλληλος σχεδιασμός της αγοράς. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι μολονότι η Ινδία ξοδεύει σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας, αυτό παραμένει συνολικά αδύναμο.

Mor Nachiket Γενικός Διευθυντής για την Ινδία, Bill & Melinda Gates Foundation

Ο Nachiket Mor είναι World Fellow του Yale University. Είναι κάτοχος πτυχίου (BS) στη Φυσική (Mumbai University), μεταπτυχιακού διπλώματος στο Management (Indian Institute of Management Ahmedabad), και διδακτορικού στα Οικονομικά με εξειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά (Wharton School, University of Pennsylvania). Τα ενδιαφέροντα του αφορούν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο Nachiket Mor διετέλεσε μέλος του Planning Commission’s High-Level Expert Group on Universal Health Care, της Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Οικογενειακής Ευημερίας της Ινδίας, της Επιτροπής Υγείας της Ομόσπονδης Πολιτείας της Ινδίας Χιμάτσαλ Πραντές και της Ομάδας Εργασίας για την Παγκόσμια Υγεία στην Academy of Medicine της Ουάσινγκτον. Έχει συντελέσει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που εγκαινιάστηκε από το SughaVazhvu Healthcare σε απόμακρες αγροτικές περιοχές στο Tamil Nadu στην Ινδία, και παραδίδει σεμινάρια στον Σχεδιασμό Συστημάτων Υγείας στην Banyan Academy of Leadership in Mental Health που βρίσκεται στην Τσεννάι. Κατέχει τη θέση του India Country Director στο Bill & Melinda Gates Foundation. Στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, o Nachiket Mor έχει εργαστεί στην ICICI για πάνω από δύο δεκαετίες, όπου διετέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου με καθήκοντα σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων, την επιχειρηματική τραπεζική, τους ταμειακούς πόρους και την αγροτική τραπεζική. Την ίδια περίοδο, διετέλεσε Πρόεδρος του Fixed Income Money Market & Derivatives Association, ενώ συνέβαλε στην προώθηση του National Commodities and Derivatives Exchange (NCDEX). Ήταν Πρόεδρος του Governing Council του IFMR Trust και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των RBI, NABARD, CRISIL, and MUDRA. Στην RBI διετέλεσε Πρόεδρος του Eastern Area Local Board, καθώς επίσης και των Committee on Comprehensive Financial Services for Small Businesses and Low Income Households και Committee on the Licensing of Payment Banks.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες