Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μανώλης Καλομοίρης. 50 χρόνια από το θάνατό του

Τσαλαχούρης Φίλιππος

17 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1977
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στις 3 Απριλίου 2012 κλείνουν 50 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, ιδρυτή της "Εθνικής Μουσικής Σχολής". Με την ευκαιρία της επετείου αυτής το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το έτος 2012 ως «Έτος Μανώλη Καλομοίρη».

Η επέτειος αυτή υπήρξε η αφορμή για τον συνθέτη, μουσικολόγο και επιμελητή του «Αρχείου Καλομοίρη» Φίλιππου Τσαλαχούρη, να αφιερώσει μια διάλεξη στο μεγάλο εθνικό μας μουσουργό με σκοπό την παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής του, από τη γέννησή του στη Σμύρνη στις 14 Δεκεμβρίου 1883 μέχρι το θάνατό του στην Αθήνα στις 3 Απριλίου 1962. Η διάλεξη έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τους μαθητές του, στις 17 Μαρτίου 2012.

Διατρέχοντας ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο ομιλητής μιλά στα πρώτα χρόνια της ζωής του συνθέτη και αναφέρεται με έμφαση στα πρόσωπα και στα γεγονότα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του: Στην επίδραση του κινήματος των δημοτικιστών, στην προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας, στη σημασία της πρώτης συναυλίας που έδωσε ο Καλομοίρης στην Αθήνα (11 Ιουνίου 1908), στη μορφή του Κωστή Παλαμά αλλά και στην καταστροφή και τον πόλεμο. Στέκεται επίσης, στη σχέση του με το θέατρο και τη λογοτεχνία, στη συμβολή του στην ανάδειξη της νεοελληνικής ποίησης, στην επαφή του με σπουδαίες προσωπικότητες και μεγάλους δημιουργούς. Τέλος, παραθέτοντας μουσικά παραδείγματα, μιλά για το έργο του Καλομοίρη, του πολυγραφότερου έλληνα συνθέτη.

Ο Καλομοίρης έλεγε «πως η μουσική δίνει ζωή στα όνειρα και κάνει τη ζωή να μοιάζει με όνειρο». Με την πορεία και του αγώνες του προσπάθησε να αποδείξει πως είχε δίκιο, πως δεν ήταν μια απλή ποιητική διατύπωση.

Τσαλαχούρης Φίλιππος Συνθέτης

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (*1969) σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία. Ανάμεσα στα 130 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005. Τακτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι Διευθυντής των Μουσικών Σχολών και καθηγητής της Σύνθεσης και της Ιστορίας της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παπαϊωάννου.

Σχετικές ομιλίες