Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα καλά οικονομικά για –ακόμα πιο– δύσκολους καιρούς

Duflo Esther, Παπαϊωάννου Ηλίας, Παπασαραντόπουλος Πέτρος, Comoy Patrick

22 Απριλίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 190

Η καθηγήτρια Esther Duflo, κάτοχος της έδρας Οικονομικών «Φτώχεια και δημόσια πολιτική» του Collège de France, βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2019, έδωσε μια διαδικτυακή διάλεξη, με αφορμή και την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου της «Καλά οικονομικά για δύσκολους καιρούς» από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Συντονισμός: Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής Οικονομικών του London Business School.

Σε μία στιγμή που οι κοινωνίες μας βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις, οικονομική, κλιματική και επί του παρόντος, υγειονομική, ποια είναι η «χρησιμότητα» των οικονομικών; Άλλοτε αμφισβητούμενη, άλλοτε θεωρούμενη περιττή και ενίοτε υπεραπλουστευμένη, πώς η έρευνα στον τομέα των Οικονομικών της Ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη στήριξη των «πληθυσμών που εγκαταλείφθηκαν στο περιθώριο από το νόμο της αγοράς»;

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Τα καλά οικονομικά για δύσκολους καιρούς» στην Ελλάδα και κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και των εκδόσεων Επίκεντρο, η βραβευμένη με το Νόμπελ Οικονομικών το 2019, Esther Duflo, προσκαλεί το ελληνικό κοινό σε μια διερεύνηση των ερευνητικών προκλήσεων στο χώρο των Οικονομικών της Ανάπτυξης και των τρόπων συμβολής τους στη δημόσια πολιτική. Κυρίως, παραθέτοντας ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών μορφών πολιτικής, η Esther Duflo εξηγεί με ποιο τρόπο μία καλή οικονομική επιστήμη, στηριζόμενη στα πρόσφατα επιτεύγματα της έρευνας και σε αξιόπιστα εμπειρικά στοιχεία και δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου κόσμου.

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα (με ταυτόχρονη μετάφραση). Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στη γαλλική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Duflo Esther Καθηγήτρια Οικονομικών - Κάτοχος της έδρας «Φτώχεια και δημόσια πολιτική» του Collège de France - Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2019

Πτυχιούχος των Τμημάτων Ιστορίας και Οικονομικών της École Normale Supérieure (ENS) του Παρισιού, αναγορεύτηκε το 1999 διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), όπου διδάσκει σήμερα ως καθηγήτρια Οικονομικών. Είναι επίσης κάτοχος της έδρας Οικονομικών «Φτώχεια και δημόσια πολιτική» του Collège de France στο Παρίσι.

Συνιδρύτρια και συν-διευθύντρια του J-PAL, Eργαστήριο κατά της φτώχειας, οι έρευνές της εστιάζονται στην κατανόηση της οικονομικής ζωής των φτωχών, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της αξιολόγησης των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της χρηματοοικονομικής ένταξης, του περιβάλλοντος και της διακυβέρνησης.

Μέλος της National Academy of Sciences των ΗΠΑ και Corresponding Fellow της British Academy, οι εργασίες της απέσπασαν πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Prix de la Princesse des Asturies pour les Sciences Sociales (2015) και το μετάλλιο John Bates Clark (2010). Το 2019, κέρδισε με τους οικονομολόγους Abhijit Banerjee και Michael Kremer, το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, για την «πειραματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας».

Παπαϊωάννου Ηλίας Kαθηγητής Οικονομικών, London Business School - Research Fellow, Centre for Economic Policy Research

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) και εταίρος-ερευνητής (research fellow) του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR). Ταυτόχρονα υπηρετεί ως Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γουίλερ για τον ρόλο του Επιχειρείν στην Ανάπτυξη (Wheeler Institute for Business and Development).

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α. οπού απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση (MPA) με ειδίκευση στην διεθνή οικονομία και μετέπειτα στην Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) με διδακτορικό (PhD) στα αναπτυξιακά οικονομικά το 2005. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (European Central Bank) στην Φρανκφούρτη. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College των ΗΠΑ. Την περίοδο 2010-2012 ήταν Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Harvard και το 2019-2020 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής (με την έδρα Hal Varian) στο Τμήμα Οικονομικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η έρευνά του καλύπτει τη διεθνή οικονομία, τα οικονομικά της ανάπτυξης, την πολιτική οικονομία, το δίκαιο και τη χρηματοοικονομική και την οικονομική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως στην Econometrica, στην American Economic Review, στο Quarterly Journal of Economics, στην Journal of Political Economy, στην Review of Economic Studies, στην Journal of Finance.

Η έρευνά του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005. Η εργασία του για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη στο Economic Journal απέσπασε το 2008 το βραβείο Austin Robinson από την Βασιλική Οικονομική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2018 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διευθυντής εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Χημικός μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του "Ρήγα Φεραίου" και της συντακτικής επιτροπής του "Θούριου" στη μεταπολίτευση του 1974. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Αυγή", "Εγνατία", "Θεσσαλονίκη" και στο περιοδικό "Αντί". Ιδρυτής και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης "Ράδιο Παρατηρητής" και του λογοτεχνικού περιοδικού "Παρατηρητής". Υπεύθυνος εκδόσεων στους εκδοτικούς οίκους "Παρατηρητής" και "Επίκεντρο". Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό "Balkan Horizons". Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και γενικός γραμματέας της "Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια".

Comoy Patrick Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

O Patrick Comoy είναι Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες