Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Responding to crises: A values-based approach

Horner David G., Βελέντζας Κωνσταντίνος, Ψαλιδόπουλος Μιχάλης, Regling Klaus, Lew Jack, Σταϊκούρας Χρήστος, Πιερρακάκης Κυριάκος, Σώκου Κατερίνα

20 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 181

Στη συζήτηση-δείπνο με θέμα "Responding to crises: A values-based approach” στο ACG Events Hall του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος συμμετείχαν ο Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ο Jack Lew, πρώην Secretary of the Treasury των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της βράβευσής τους με το δεύτερο Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron. Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), το Institute of Hellenic Growth & Prosperity του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, –σε συνέχεια της τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα στην Ακαδημία Αθηνών– έλαβαν μέρος επίσης οι Έλληνες Υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Παρουσία πολλών διακεκριμένων καλεσμένων από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση-δείπνο στο ACG Events Hall ανέδειξαν τη σημασία και την αναγκαιότητα προάσπισης των οικουμενικών αξιών για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης στη σημερινή περίοδο.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δρ David Horner, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ανέφερε: «Για 47 χρόνια στη Σμύρνη και 100 χρόνια στην Ελλάδα, το Κολλέγιο εισάγει στην ελληνική κοινωνία τις βέλτιστες πρακτικές της αμερικανικής εκπαίδευσης.

»Το 2016 και το 2017, καθώς η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ορθοποδήσει πλήρως από την οικονομική κρίση, επενδύσαμε σε νέες πρωτοβουλίες όπως το Institute of Public Health, το Institute for Hellenic Culture and the Liberal Arts και το Institute for Hellenic Growth and Prosperity, για να διευρύνουμε περαιτέρω τη συμβολή του Κολλεγίου σε ατομικό αλλά και οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

»Εναπόκειται σε κάθε γενιά να ανανεώσει τη δέσμευσή της σε διαρκή ιδανικά όπως η καλοσύνη, η αισθητική και η δικαιοσύνη, να μάθει από τις επιτυχίες και τις ελλείψεις του παρελθόντος και να προσπαθήσει να χαράξει έναν καλύτερο δρόμο προς το μέλλον».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Δρ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Chief Consultant και Chair of the Advisory Board στο Institute for Hellenic Growth and Prosperity του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ανέφερε: «Οι κρίσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ζωής, το οποίο οφείλουμε να μελετούμε για να εξάγουμε συμπεράσματα. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο ρόλος των οργανισμών και της πολιτικής ηγεσίας είναι πολύ σημαντικός. Η Ευρωζώνη και η Ελλάδα αντιμετώπισαν επιτυχώς την οικονομική κρίση του 2008, όμως τώρα η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θέτουν νέες προκλήσεις ενώπιόν τους. Για να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να επανεξετάσουμε τις προηγούμενες κρίσεις και να αναλογιστούμε τι έγινε και με ποιον τρόπο μάς βοήθησε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παρόν».

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο Klaus Regling, Chief Executive Officer του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ανέφερε πως «τη δεκαετία που πέρασε η Ελλάδα βίωσε μια μεγάλης κλίμακας οικονομική κρίση, η οποία κατέστησε επιτακτική την ενίσχυση της χώρας από τους συμμάχους της στο εξωτερικό. Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ συνέδραμαν σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλάνιζε την οικονομία της. Η επιτυχής συνεργασία διαφορετικών οργανισμών και η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ βοήθησαν την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Σε μόλις λίγα χρόνια η Ελλάδα κατάφερε όχι απλώς να αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit αλλά και να σημειώσει, ακόμη και μετά την πανδημία, μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης».

Ο Jack Lew, πρώην Secretary of the Treasury της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρθηκε στη δύσκολη πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «είναι γεγονός πως οκτώ δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και ευημερούσα, με την Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της σταθερότητάς της. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου απέδειξαν σε όλους μας πόσο σημαντικό ήταν το ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μέσω των θεσμικών της οργάνων, η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει από κοινού μία σειρά προκλήσεων, όπως η κρίση χρέους της Ελλάδας και η πανδημία, διαμορφώνοντας μία πλούσια παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση προκλήσεων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον».

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε: «Ως Κυβέρνηση είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στις νέες απαιτήσεις που θέτει το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Για το 2022, αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 5,3%. Είναι ενδεικτικό ότι την περσινή χρονιά αλλά και φέτος τόσο οι εξαγωγές, όσο και οι επενδύσεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Επομένως, παρά τις σοβαρές προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική οικονομία κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέσω της υλοποίησης επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών μπορούμε να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ρυθμούς υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο εγχείρημα της ελληνικής Κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κατάσταση κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, για να μεταβάλει ριζικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης των πολιτών με το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η πολιτική μας αντανακλά τις αξίες μας – και είναι πεποίθησή μας ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι εργαλεία τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της Διοίκησης. Υλοποιώντας το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδιάσαμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με βάση την αρχή ότι το κράτος είναι ένα και ως ένα πρέπει να λειτουργεί. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι να προσεγγίζουμε τις αλληλεπιδράσεις με το Δημόσιο όχι από τη δική του σκοπιά, αλλά μπαίνοντας στη θέση του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, εφαρμόζουμε στο πεδίο μια ψηφιακή πολιτική η οποία λειτουργεί ως οριζόντια κοινωνική πολιτική».

Εισαγωγική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης και από τον κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα, Πρόεδρο και ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, εμπνευστή-δημιουργό του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron και συνδιοργανωτή της χθεσινής εκδήλωσης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια και Foreign Affairs Analyst στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά της Brain & Company.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) έχει θεσμοθετήσει και απονέμει ετησίως το Διεθνές Βραβείο Lord Byron σε τρεις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, των οποίων οι καριέρες χαρακτηρίζονται από μία μακροχρόνια φιλελληνική καταγραφή ή που συνέβαλαν στην κοινωνία με τις δράσεις και τη σταδιοδρομία τους, εμπνευσμένοι από τις αξίες του Ελληνισμού.

Κάθε ένα από τα τρία τιμώμενα πρόσωπα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε ένα ίδρυμα της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που εξυπηρετούν και προωθούν τις αξίες του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού.

Το Βραβείο, που έχει τεθεί από την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, απονέμεται στο όνομα του Λόρδου Βύρωνα, του μεγάλου ποιητή και φιλέλληνα που πέθανε στο Μεσολόγγι, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1828). Το βραβείο Lord Byron έχει σχεδιαστεί με στόχο να προβάλει διεθνώς τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τον φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Horner David G. Πρόεδρος, The American College of Greece
Βελέντζας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Ομίλου European Dynamics

Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας είναι Πρόεδρος του διεθνούς ομίλου εταιρειών πληροφορικής EUROPEAN DYNAMICS, μέλος του ΔΣ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Ψαλιδόπουλος Μιχάλης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Μιχάλης Ψαλιδοπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Διατέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής ΔΝΤ (2015-2020) και κάτοχος της Έδρας Κ. Καραμανλής στη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts (2010-2014).

Regling Klaus Managing Director, European Stability Mechanism

Ο Klaus Regling είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Lew Jack former Secretary of the U.S. Treasury

Ο Jack Lew ήταν Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σταϊκούρας Χρήστος Υπουργός Οικονομικών

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973.

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), του 2015 (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο) και του Ιουλίου του 2019.

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ.

Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Από τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική (PhD in Banking and Finance) του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (City University).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-2018) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών, City και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Στο έργο του έχουν αναφερθεί επιστήμονες σε πάνω από 2.600 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά.

Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και στον τραπεζικό Όμιλο Eurobank.

Πιερρακάκης Κυριάκος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Σώκου Κατερίνα Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council - Aνταποκρίτρια Καθημερινής στην Ουάσινγκτον

Η Κατερίνα Σώκου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Θεόδωρου Κουλουμπή με αντικείμενο τις «Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις». Είναι αρθρογράφος και ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης (Nonresident Senior Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), στo Κέντρο για την Ευρώπη.

Έχει εργασθεί στο Βήμα ως συντάκτρια διεθνών και οικονομικών θεμάτων, στην Καθημερινή ως αρχισυντάκτρια διεθνών οικονομικών, και στις οικονομικές σελίδες της Washington Post. Στις ΗΠΑ έχει επίσης διατελέσει επίσης επισκέπτρια ερευνήτρια στο George Washington University και υπότροφος του προγράμματος Knight-Bagehot.

Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στη Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Έχει καλύψει εκτενώς την ελληνική κρίση χρέους, τις διατλαντικές και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, εκθέσεις και αναλύσεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ διοργανώνει και συμμετέχει τακτικά σε δημόσιες συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική.

Είναι επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Hellenic Initiative Canada και συμβουλευτικό μέλος της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ έχει μελετήσει Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.

Σχετικές ομιλίες