Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η εξέγερση του 1821 στην Αθήνα

Σκουμπουρδή Άρτεμις

13 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:59:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1382
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σκουμπουρδή Άρτεμις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/01/2020

Διάρκεια
01:59:53

Εκδήλωση
Αθήνα 185 χρόνια πρωτεύουσα

Χώρος
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Action Plus

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Αθήνα, πρωτεύουσα, Ελληνική Επανάσταση, 1821, Απελευθέρωση

Την πρώτη Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώθηκαν 185 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους.

Με αφορμή αυτό το καθοριστικό γεγονός για την ιστορία της πόλης, η Action Plus διοργάνωσε ένα επετειακό πρόγραμμα διαλέξεων με συντονίστριες την αθηναιογράφο και συγγραφέα Άρτεμη Σκουμπουρδή και την συγγραφέα – αρχιτέκτονα, διδάκτορα ΕΜΠ, Μαρία Δανιήλ.

Ιστορία, πολιτισμός, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, καθημερινή ζωή, πλατείες, αγορές, ξενοδοχεία και κοιμητήρια συνθέτουν την δαιδαλώδη διαδρομή προς την γέννηση μιας πρωτεύουσας της Δύσης, με ρίζες και στην Ανατολή.

Τόπος συνάντησης για τις Δευτέρες του χειμώνα ένα εμβληματικό τοπόσημο: το πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικία Κλεάνθη Σάουμπερτ, και νυν Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα.

Η εξέγερση του 1821 στην Αθήνα

Mαζί με την αθηναιογράφο και συγγραφέα Άρτεμη Σκουμπουρδή ταξιδεύουμε στην Αθήνα των χρόνων της επανάστασης.

Αθήνα, 25 Απριλίου 1821 όπου… «μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια…», και η επανάσταση ξεκινά… Ακολουθούν δεκατρείς μήνες με αγώνες και θυσίες και, στις 10 Ιουνίου 1822, επιτέλους, η πολύπαθη πόλη απελευθερώνεται!

Δυστυχώς, περί τα τέλη Ιουνίου 1826 επανέρχονται οι Τούρκοι με τον Κιουταχή και αρχίζει η δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως. Και… «οι Αθηναίοι ατρόμητοι στα τούρκικα πιστόλια/ μηδέ Χάρο σκιάζονται μηδέ λυπούνται νειότη…» (Ιωάννης Πολέμης).

Ωστόσο, στις 25 Μαΐου 1827, η Αθήνα και το Κάστρο της γέμισαν πάλι τούρκικα μισοφέγγαρα!… Για λίγο, όμως, καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Γέρος του Μωριά «… ο Θεός υπέγραψε για την απελευθέρωση της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του!».

Η προετοιμασία, η εξέγερση, ο αγώνας, τα ανδραγαθήματα των Αθηναίων ηρώων του ’21, γνωστών και πολλών αγνώστων σε εμάς, που έγραψαν ιστορία και δόξασαν για μια άλλη φορά την ηρωική πόλη.

Σκουμπουρδή Άρτεμις Αθηναιογράφος, Συγγραφέας

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στα ιστορικά σχολεία της Πλάκας, το 74ο Δημοτικό και το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε στην Αθήνα ξεναγός και στη Μαδρίτη ιστορικός της τέχνης.

Επί υπέρ σαράντα έτη ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού.

Το 1982 θεσπίζει μαζί με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Σωματείο Ξεναγών τον θεσμό των Δωρεάν Ξεναγήσεων ως εθελόντρια και το 2012 επαναφέρει με δική της πρωτοβουλία τον θεσμό (μετά τη διάλυση του). Η συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων επεκτείνεται με διαλέξεις και τη συγγραφή τεσσάρων ιστορικών βιβλίων για την Αθήνα.

Παράλληλα ασχολείται με την ιστορική και λαογραφική μελέτη της Αθηναϊκής Διαχρονίας.

Επί σειρά ετών δίδαξε αθηναϊκά θέματα στη Σχολή Ξεναγών και δίνει σχετικές διαλέξεις σε πολιτιστικούς συλλόγους.

Από το 1987 επιμελείται και παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αρχαιολογικού περιεχομένου (ΑΘΗΝΑ 9,84, ΑΝΤ1 TV, MEGA CHANNEL) με τους τίτλους «Αθήνα, μια πόλη μαγική» και «Ελλάδα, μια χώρα μαγική», καθώς επίσης και εκπομπές ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου με τον τίτλο «Μνήμες από την Αθήνα του χτες».

Εργάζεται ως επιστημονική σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ) ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων για την Αθήνα.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ), στους ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ».

Επίσης είναι επίτιμο μέλος
- των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
- των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΥΤΑΞΙΑ-ΒΟΥΡΟΥ
- του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΚΙΩΤΩΝ και ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΚΑΣ και «αθηναιογραφεί» σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεναγεί, μελετά, ερευνά, γράφει και λατρεύει δια βίου τη μαγική πόλη της Αθήνας.

Έχει γράψει τα βιβλία:
- Αθήνα, Ιστορία-Τέχνη-Μνημεία, εκδ. Τοπίο, Αθήνα 1996, 9η έκδοση σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).
- Θέατρα της παλαιάς Αθήνας, εκδ. Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 1997.
- Μνήμες από την Αθήνα του χθες, εκδ. Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (ελληνική και αγγλική γλώσσα), Αθήνα 1998.
- Η Ακρόπολις των Αθηνών, (βιβλίο, CD-ROM) εκδ. Ομίλου Ιντεάλ, Αθήνα 1999.
- Καφενεία της παλαιάς Αθήνας, εκδ. Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων (ελληνική και αγγλική γλώσσα), Αθήνα 2000.
- Ψυρρή, η γειτονιά των ηρώων, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2003.
- Περίπατοι κληρονομιάς στην Αθήνα, εκδ. Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αθήνα 2004.
- Αθήνα, μια πόλη μαγική, εκδ. Ι. Σιδέρη, Αθήνα 2004.
- Η Ακρόπολις των Αθηνών, (βιβλίο, CD-ROM, DVD), σε ψηφιακή και έντυπη έκδοση με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, παραγωγή της CYBER VIEW, 2006.
- Μοναστηράκι-Πλάκα, οι γειτονιές των θεών, Εκδόσεις Πατάκη 2016.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική