Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;

Warner Μarina, Κομνηνού Μαρία

25 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 63:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 826
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Birkbeck του Λονδίνου συνεχίστηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, με τη διάλεξη της Dame Marina Warner [Μαρίνα Γουόρνερ], καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής του Birkbeck College, η οποία παρουσίασε την  ομιλία με θέμα «Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;».

Προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, ιδρυτή του  Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Birkbeck.

«Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;» (σύνοψη)

Άραγε τα ταξιδιωτικά κείμενα και οι μεταναστευτικοί μύθοι, οι θρύλοι αλλά και τα παραμύθια αποτελούν τρόπους να δημιουργήσουμε μία εστία μακριά από την εστία μας; Είναι δυνατόν να υπάρξει «μια πατρίδα λέξεων»; Υπάρχει τρόπος να αντιληφθούμε μια παγκόσμια λογοτεχνία που να μην επικαλείται μια ψευδή παγκοσμιοποιητική συνειδητότητα;

Η Μαρίνα Γουόρνερ εξετάζει τα ερωτήματα αυτά σε σχέση με τις σύγχρονες απόψεις περί προφητείας και πρoμήνυσης, και ειδικότερα σε σχέση με τις νέες θεωρήσεις των ομηρικών κειμένων. 

Warner Μarina Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής, Birkbeck Institute for the Humanities

Η Dame Μarina Warner (Μαρίνα Γουόρνερ) είναι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ και Professorial Research Fellow, SOAS. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Το 2015 της απονεμήθηκε το Holberg Prize in the Arts and Humanities. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας.

Έχει γράψει δοκίμια, βιβλία ιστορίας, κριτικής, μυθοπλασίας καθώς και διηγήματα και νουβέλες με θέμα τα παραμύθια, τους μύθους και τα σύμβολα της ανθρωπότητας. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων της είναι η κυριαρχία της γυναικείας μορφής. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Alone of All Her Sex: The Myth and the Cult of the Virgin Mary (1976) και Monuments & Maidens: The Allegory of the Female Form (1988).

Το 1994, έδωσε σειρά ομιλιών με θέμα «Οι έξι μύθοι της εποχής μας» στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων BBC Reith Lectures. Η μελέτη της για τις «Χίλιες και μία νύχτες» (2011) απέσπασε τα βραβεία «Sheykh Zayed» (2012) και «Τρούμαν Καπότε» καθώς και το βραβείο του National Book Critics Circle.

Αναλαμβάνει συχνά την επιμέλεια εκθέσεων: The Inner Eye (1996), Metamorphing (2002-3) και Only Make-Believe: Ways of Playing (2005) κ.ά. Αυτή την περίοδο, εργάζεται πάνω στο θέμα «Λατρευτικοί τόποι και κουλτούρα σε καιρούς μετακίνησης πληθυσμών και διασποράς». Επίσης, γράφει ένα μυθιστόρημα απομνημονευματικού χαρακτήρα σχετικά με την παιδική της ηλικία στην Αίγυπτο.

Κομνηνού Μαρία Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών
H Μαρία Κομνηνού είναι πτυχιούχος στην ψυχολογία, κοινωνιολογία και στα οικονομικά (P.S.E Brunell University) και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1984). Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έχει συμβάλει στη δημιουργία του εργαστηρίου οπτικοακουστικών μέσων του τμήματος. Γενική Γραμματέαςκαι Μέλος της Δ.Ε. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Υπεύθυνη για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατάρτισης στην προστασία της κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς "Archimedia" για την Ελλάδα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Θεωρία της Επικοινωνίας, την Πολιτική Επικοινωνία, τη Θεωρία του Κινηματογράφου και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (με έμφαση στον ελληνικό). Σημαντικότερα έργα της: "Κοινωνία, εξουσία και ΜΜΕ" (επιμ. με τον Χ. Λυριντζή, 1988), "Κοινότητα, κοινωνία και ιδεολογία" (επιμ.με τον Ε. Παπαταξιάρχη, 1990) και "Από την αγορά στο θέαμα: Η συγκρότηση της δημόσιας σφαίρας και του κινηματογράφου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία 1950-1996" (2001).

Σχετικές ομιλίες