Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προτάσεις για Ερευνητικές Εργασίες

Ανδριανός Ηλίας, Κοταρίνου Πότα, Μιχαηλίδης Τεύκρος, Πατρινέλη Άλκηστις

30 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2612
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο νέο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας, ενταγμένο στον υποχρεωτικό κορμό του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο, ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 30 Ιουνίου στην Αθήνα, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Η αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων γέμισε από εκπαιδευτικούς και μαθητές, που θέλησαν να ενημερωθούν για τον τρόπο εφαρμογής του νέου εκπαιδευτικού θεσμού, αλλά και από φίλους της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ που αγαπούν τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία.

Ο θεσμός της Ερευνητικής Εργασίας παρουσιάστηκε, άλλωστε, από μαθηματικούς με πολύτιμες εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με λέσχες ανάγνωσης.

Τέσσερις μαθηματικοί παρουσίασαν νέες προτάσεις-σχέδια για Ερευνητικές Εργασίες βασισμένες σε βιβλία που συνδέονται με τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία. Ο Ηλίας Ανδριανός, η Πότα Κοταρίνου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και η Άλκηστις Πατρινέλη παρουσίασαν τέσσερις ολοκληρωμένες προτάσεις-σχέδια για Ερευνητικές Εργασίες, βασισμένες στα βιβλία: ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ (Καστανιώτης) του Απόστολου Δοξιάδη, Το μέτρο του κόσμου (Τραυλός) του Ντενί Γκέτζ, Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (Πόλις) του Τεύκρου Μιχαηλίδη και Ιστορία της κρυπτογραφίας του Simon Singh.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προτάσεις των μαθηματικών ξεκινούν από την ιστορία κάθε βιβλίου και εκτείνονται στο Βερολίνο και στο Λονδίνο του μεσοπολέμου, στο βίο διάσημων μαθηματικών, στις περιπέτειες των αριθμών, στην ηλεκτρονική κρυπτογράφηση για να φτάσουν, κάποια στιγμή, και στο ανέβασμα ενός μιούζικαλ!

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας συντόνισε ο μαθηματικός Σωτήρης Συριόπουλος.

Ανδριανός Ηλίας Καθηγητής Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ο μαθηματικός Ηλίας Ανδριανός σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (1973-78). Στη συνέχεια εργάστηκε σε Φροντιστήρια στην Αθήνα. Το 1983, διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζεται στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Από τη σχολική χρονιά 2005-06 είναι συνιδρυτής και έκτοτε συνυπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία», και στη συνέχεια του ομώνυμου Ομίλου. Η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Μαθηματικών, και γενικότερα των Θετικών Επιστήμων, είναι ο χώρος των ενδιαφερόντων του, κυρίως μέσω της αφήγησης και της ένταξής τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών.

Κοταρίνου Πότα Καθηγήτρια Μαθηματικών

Η Παναγιώτα Κοταρίνου είναι μαθηματικός και υπηρετεί ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών στο 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής. Έχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στη διδακτική των Μαθηματικών και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν τη διδακτική των μαθηματικών. Έχει δημοσιεύσει επίσης σε ελληνικά και ξένα περιοδικά εργασίες σχετικά με την αξιοποίηση στη διδασκαλία των Μαθηματικών των παραστατικών Τεχνών και της Ιστορίας των Μαθηματικών.

Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός, Συγγραφέας, Μεταφραστής

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Πατρινέλη Άλκηστις Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Άλκηστις Πατρινέλη σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986 -1991). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην εκπαίδευση από το Nova Southeastern University of Florida. Εργάζεται από το 1992 ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2006, συντονίζει λέσχες ανάγνωσης στο σχολείο, και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Σχετικές ομιλίες