Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προτάσεις για Ερευνητικές Εργασίες

Ανδριανός Ηλίας, Κοταρίνου Πότα, Μιχαηλίδης Τεύκρος, Πατρινέλη Άλκηστις

30 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2568
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ανδριανός Ηλίας
Κοταρίνου Πότα
Μιχαηλίδης Τεύκρος
Πατρινέλη Άλκηστις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/06/2012

Διάρκεια
68:35

Εκδήλωση
Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο: οι προτάσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ

Χώρος
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Εκπαίδευση, Μαθηματικά

Στο νέο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας, ενταγμένο στον υποχρεωτικό κορμό του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο, ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 30 Ιουνίου στην Αθήνα, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Η αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων γέμισε από εκπαιδευτικούς και μαθητές, που θέλησαν να ενημερωθούν για τον τρόπο εφαρμογής του νέου εκπαιδευτικού θεσμού, αλλά και από φίλους της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ που αγαπούν τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία.

Ο θεσμός της Ερευνητικής Εργασίας παρουσιάστηκε, άλλωστε, από μαθηματικούς με πολύτιμες εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με λέσχες ανάγνωσης.

Τέσσερις μαθηματικοί παρουσίασαν νέες προτάσεις-σχέδια για Ερευνητικές Εργασίες βασισμένες σε βιβλία που συνδέονται με τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία. Ο Ηλίας Ανδριανός, η Πότα Κοταρίνου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και η Άλκηστις Πατρινέλη παρουσίασαν τέσσερις ολοκληρωμένες προτάσεις-σχέδια για Ερευνητικές Εργασίες, βασισμένες στα βιβλία : ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ (Καστανιώτης) του Απόστολου Δοξιάδη,  Το μέτρο του κόσμου (Τραυλός) του Ντενί Γκέτζ, Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (Πόλις) του Τεύκρου Μιχαηλίδη και Ιστορία της κρυπτογραφίας του Simon Singh.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προτάσεις των μαθηματικών ξεκινούν από την ιστορία κάθε βιβλίου και εκτείνονται στο Βερολίνο και στο Λονδίνο του μεσοπολέμου, στο βίο διάσημων μαθηματικών, στις περιπέτειες των αριθμών, στην ηλεκτρονική κρυπτογράφηση για να φτάσουν, κάποια στιγμή, και στο ανέβασμα ενός μιούζικαλ!

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας συντόνισε ο μαθηματικός Σωτήρης Συριόπουλος.

Ανδριανός Ηλίας Καθηγητής Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ο Ηλίας Ανδριανός σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1973-1978). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών (Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών 2000-03 ). Εργάζεται από το 1983 ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και από τη σχολική χρονιά 2004-05 στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (τώρα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών).

Από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2012 οργανώνει, μαζί με την Ευαγγελία Τατάγια, στο σχολείο το  Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" και από τη σχολική χρονιά 2012-2013 του ομώνυμου ομίλου. Σκοπός του Πολιτιστικού Προγράμματος είναι να φέρει πιο κοντά τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στη φιλοσοφία, την ιστορία των Μαθηματικών καθώς και να αναδείξει την διασύνδεσή τους με την τέχνη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη διδασκαλία και την εκμάθησή τους. Στα ενδιαφέροντα του είναι η παραπέρα ανάπτυξη του προγράμματος και η ουσιαστικότερη σύνδεσή του με την διδασκαλία των Μαθηματικών στο Λύκειο.

Κοταρίνου Πότα Καθηγήτρια Μαθηματικών
Η Παναγιώτα Κοταρίνου είναι καθηγήτρια μαθηματικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδακτική των Μαθηματικών και είναι υποψηφία διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από τη χρήση τεχνικών της ''Δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση''(Drama in Education). Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις, σεμινάρια, ημερίδες σχετικές με καινοτόμες μεθόδους στη διδασκαλία (Εκπαίδευση σε Μουσεία, Οι παραστατικές τέχνες στη διδασκαλία των θετικών επιστημών) και έχει επίσης συμμετάσχει ως επιμορφώτρια σε εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας των μαθηματικών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εισηγήσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου, της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και της Ρητορικής στη διδασκαλία των Μαθηματικών.
Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός, Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά είκοσι βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των θετικών επιστημών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής + Φίλοι που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει επίσης τη συλλογή δοκιμίων Μαθηματικά επίκαιρα. Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (2004), και τα μυθιστορήματα Πυθαγόρεια εγκλήματα (2006) και Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (2009). Έλαβε μέρος με διηγήματά του στο δεύτερο και τρίτο τόμο των Ελληνικών εγκλημάτων (2008 και 2009).

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Πατρινέλη Άλκηστις Καθηγήτρια Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Άλκηστις Πατρινέλη σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην εκπαίδευση από το Nova Southeastern University of Florida. Εργάζεται 1992 ως καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Νέα Γενιά Ζηρίδη. Από το 2006, συντονίζει λέσχες ανάγνωσης στο σχολείο της, και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.