Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιδιωτικοποίηση - Προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Σταυρίδης Στέλιος

3 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1073
Ομιλητές
Σταυρίδης Στέλιος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/06/2013

Διάρκεια
13:52

Εκδήλωση
Έργα μεταφορικών υποδομών ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Χώρος
Αμφιθέατρο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Διοργάνωση
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
ιδιωτικοποίηση, μεταφορές, οικονομική ανάπτυξη

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσε Διημερίδα με θέμα: «Έργα μεταφορικών υποδομών ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο κτίριο του Τομέα Μεταφορών και Δικτύων, στις 3 και 4 Ιουνίου 2013.

Το τελευταίο διάστημα, με μεγάλη ένταση, διατυπώνονται απόψεις ότι η αναστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επενδύσεις σε έργα υποδομής. Παρόλα αυτά, δεν διατυπώνεται με ευκρίνεια ποιές είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και πώς αυτές επηρεάζουν εθνικούς στόχους στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

Επίσης, καταγράφονται σημαντικές αδυναμίες στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, στις αποφάσεις και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος επενδύσεων σε συνδυασμό με τους εθνικούς και τοπικούς στόχους για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του μοντέλου παραγωγής. Παράλληλα, καταγράφονται προβληματισμοί για την υπο-χρηματοδότηση του ΠΔΕ και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή, διοίκηση και χρηματοδότηση των έργων.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο διαπιστώσεων και επισημάνσεων, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη και πλήρης αποτύπωση των απόψεων του τεχνικού κόσμου στα θέματα σχεδιασμού, απόφασης, παραγωγής και λειτουργίας των έργων υποδομής. 

Στόχοι της Διημερίδας

Κύριος στόχος της Διημερίδας είναι να καταγραφούν  οι προϋποθέσεις, προτεραιότητες  και διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός αξιόπιστου προγράμματος δράσεων και τελικά στην  υλοποίηση  συγκεκριμένων προτάσεων - επενδύσεων σε έργα υποδομής, για την επαναφορά την Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, θα καταγραφούν συγκροτημένες απόψεις και θα αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων αναφορικά με την σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα και την υλοποίηση έργων υποδομής στην Ελλάδα.

Το θέμα των έργων υποδομής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και περιλαμβάνει ιδιαιτερότητες σε αντιστοιχία με τις παραγωγικές δράσεις της Ελληνική Οικονομίας. Στόχος της  Διημερίδας είναι ο δημόσιος διάλογος και η παρέμβαση να επικεντρωθεί στα έργα υποδομής που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών και την ανάπτυξη δικτύων στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών επενδύσεων σε έργα στη χώρα.

Τα συμπεράσματα  της Διημερίδας αυτής θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την πολιτεία, την επιχειρηματικότητα στον τομέα των έργων και τους Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, ενώ παράλληλα θα παρέχει το κατάλληλο υλικό για την τεκμηρίωση θέσεων και την υποστήριξη αποφάσεων σε όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Το Blod βιντεοσκόπησε τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της θεματικής "Έργα υποδομής και επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη".

Σταυρίδης Στέλιος Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Σμύρνη. Είναι παντρεμένος με την Κεφαλονίτισσα Τζέλη Γασπαράτου και έχουν 3 παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα.

Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Lavipharm (Εντεταλμένος Σύμβουλος 1984-1987), η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον με 3.500 εργαζόμενους (Διευθύνων Σύμβουλος 1988), τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge με 3.200 εργαζόμενους (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος 1991-1992), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Διευθύνων Σύμβουλος 1992), τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1992-1993) και η ΕΥΔΑΠ, που ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την 1η Απριλίου 2013. Η πλούσια καριέρα του περιλαμβάνει, επίσης, εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες.

Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο του Έλληνα Quality Leader of the Year από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας.

Είναι ιδρυτής του Ομίλου Ideales (Piscines Ideales, Ideales Spa, Ideales Resort, Ideales Constructions), που ξεχωρίζει για τον τρόπο άσκησης της επιχειρηματικότητας και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Piscines Ideales βραβεύθηκε κατ’επανάληψη σε Ελλάδα και Ευρώπη, για το εργασιακό της περιβάλλον : Για 3 συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008, 2009) αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη εταιρεία για να εργάζεται κανείς (Best Workplace) στην Ελλάδα και μέσα στις 10 καλύτερες της Ευρώπης, ενώ το 2009 κατέλαβε την 1η θέση πανευρωπαϊκά.

Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι :

Πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών (Βρυξέλλες).

Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ.

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Πρώην Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.

Πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ.

Πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην Α’ Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Τακτικός αρθρογράφος της ΕΣΤΙΑΣ και άλλων εφημερίδων.

Προσωπική ιστοσελίδα του Στέλιου Σταυρίδη

Σχετικές ομιλίες