Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή: Ρητορική ή Πραγματικότητα

Μωυσής Ραφαήλ, Κυριακόπουλος Οδυσσέας

19 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 146

Η διάλεξη του Ραφαήλ Μωυσή, Επίτιμου Προέδρου του Συμβουλίου των Επιτρόπων του CYA, πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο των CYA Virtual Lecture Series. Την εκδήλωση συντόνισε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του CYA. Προλόγισε ο Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ.

Ο ομιλητής αναλύει τις διαφορές ανάμεσα στην ρητορική και την πραγματικότητα δύο βασικών πυλώνων της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα. Συγκεκριμένα, μιλάει α) για την Πράσινη Συμφωνία ως αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη ευημερίας στην Ευρώπη και β) για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να μειωθούν τα τιμολόγια των νοικοκυριών και να απαπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Τέλος, προτείνει μια σειρά επιπλέον μέτρων από αυτά που ισχύουν σήμερα προκειμένου ο κύκλος άνθρακα στον πλανήτη μας να φτάσει σε μία νέα σταθερή ισορροπία.

Μωυσής Ραφαήλ Επίτιμος Πρόεδρος ΙΟΒΕ - Επίτιμος Πρόεδρος Συμβουλίου των Επιτρόπων, CYA

Ο Ραφαήλ Μωυσής είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του College Year in Athens και Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο UMIST στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, και στη συνέχεια στο Μ.Ι.Τ., όπου έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες:
Ακαδημαϊκή κοινότητα: Επίκουρος Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του M.I.T.
Ιδιωτικός τομέας: υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Kelvinator Hellas S.A., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, και Πρόεδρος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.
Δημόσιος τομέας: υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, Διοικητής της ΔΕΗ, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί: υπήρξε Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου των Αποφοίτων του M.I.T., Γραμματέας και Ταμίας του Δ.Σ. στο Κολλέγιο Αθηνών, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Πρόεδρος του ALBA, Επίτιμος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Ταμίας του Food Bank Foundation, και Αντιπρόεδρος του College Year in Athens, μεταξύ άλλων.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα τεχνικού, οικονομικού και γενικού ενδιαφέροντος σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά, έχει γράψει δύο βιβλία, και αρκετά άρθρα σε διάφορες εκδόσεις. Το 1982 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας και το 2008 ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος του Στέμματος του Βασιλείου του Βελγίου.

Έχει δύο γιους, αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών και του Μ.Ι.Τ.

Κυριακόπουλος Οδυσσέας Μέλος Συμβουλίου των Επιτρόπων, CYA

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι Έλληνας επιχειρηματίας που εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης που ασχολείται με βιομηχανικά ορυκτά. Σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του College Year in Athens και του ALBA, ενώ έχει υπηρετήσει και ως μέλος πολλών άλλων συμβουλίων εταιριών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΙΟΒΕ, της εταιρείας Lamda Development S.A., και μέλος του Δ.Σ. της IMERYS Group και της A.S.K. Chemicals GmbH.

Υπήρξε Πρόεδρος του ΣΕΒ (2000-2006), Αντιπρόεδρος του Business Europe (πρώην UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2011) και Πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011 – 2014).

Είναι παντρεμένος με την Nicole και έχουν τρία παιδιά και τρία εγγόνια.

Σχετικές ομιλίες

Η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας 109:25

Δεκ 02, 2015

Η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας

Φλουδόπουλος Χάρης Διαμαντοπούλου Άννα Δαγούμας Θανάσης Κουκλέλης Κωνσταντίνος Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Χατζηδάκης Κωστής Μανιάτης Γιάννης Θεοχάρης Χάρης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική