Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη: Καταληκτικές ομιλίες

Αθανασίου Χαράλαμπος, Μαυραγάνης Γιώργος, Φέσσας Θεόδωρος

25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 855
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Δέσμη 90 παρεμβάσεων, θεσμικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης σε τομείς που αφορούν στη λειτουργία και  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας  ανέδειξε η θεματική μελέτη-έκθεση που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ. Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ, με θέμα: «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η έκθεση, που αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης έρευνας, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τους παράγοντες που οδηγούν στις καθυστερήσεις του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αξιολογεί τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στις επιχειρήσεις και συγχρόνως προτείνει την εφαρμογή μιας κατάλληλης στρατηγικής και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μεταρρύθμισης.

Εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, ο οποίος σημείωσε ότι «η σημερινή διαβούλευση αποτελεί ένα κρίσιμο κρίκο στην διαδικασία άσκησης πολιτικής, που πρέπει να συντελείται με τους σύγχρονους κανόνες καλής νομοθέτησης». Χαιρετισμούς στην έναρξη απηύθυναν ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργός, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοκρατία στο δικαστικό κλάδο, για ουσιαστική συνεργασία δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και  κάλεσε την Πολιτεία να αξιοποιήσει την έκθεση συστήνοντας ειδικό μηχανισμό μεταρρύθμισης που θα υλοποιήσει όσα συμφωνηθούν μετά την διαβούλευση.

Ακολούθησε η παρουσίαση των γενικών διαπιστώσεων της θεματικής μελέτης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, από εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου.  Όπως τονίστηκε σχετικά η στρατηγική για την επιτάχυνση της επίλυσης διοικητικών διαφορών και τελικά την αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.  Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι:

  • η σταδιακή βελτίωση της επίλυσης διαφορών από το δικαστικό σύστημα,
  • η δραστική ενίσχυση των δυνατοτήτων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και
  • η ελαχιστοποίηση της δημιουργίας διαφορών κατά τη συναλλαγή της επιχείρησης με τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανεδείχθησαν ως κύριες κατευθύνσεις η ταχεία εκκαθάριση ομοειδών εκκρεμών υποθέσεων, η ενίσχυση της δυναμικότητας και της τεχνικής ικανότητας των δικαστηρίων, η βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων και διαχείρισης των υποθέσεων –μέσω της εισαγωγής του θεσμού του διοικητικού διευθυντή στα δικαστήρια και την εφαρμογή συστήματος case flow management,  η απλοποίηση διατάξεων και ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών, η αξιολόγηση της απόδοσης των δικαστηρίων σε σχέση πάντα με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Επίσης, ως βασικές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας ανεδείχθησαν η σύσταση Επιτροπών Επίλυσης Διοικητικών Αμφισβητήσεων  ανεξαρτήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η δραστική διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διοικητικών διαφορών (διαιτησία, δικαστική μεσολάβηση, διαμεσολάβηση),  ο εξορθολογισμός και εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ διοίκησης και δικαστηρίων και τέλος η εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με Στρογγυλό Τραπέζι που είχε ως κεντρικό θέμα την «αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», το οποίο συντόνισε ο κ. Πικραμμένος και στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι του νομικού, κόσμου και ακαδημαϊκοί.   Εκπροσωπώντας στο Στρογγυλό Τραπέζι τις απόψεις της  επιχειρηματικότητας ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι ένα σύνθετο και εθνικό πρόβλημα. Η άμεση λύση του, που είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά το αντίθετο, θα απογειώσει σταδιακά την εθνική οικονομία. Είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη».

Ακολούθησε ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων σε τρία θεματικά εργαστήρια που εξέτασαν τα θέματα της επίλυσης φορολογικών υποθέσεων και των διοικητικών διαφορών κατά την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων & δημόσιων έργων καθώς και της επιτάχυνσης των διαδικασιών πτώχευσης & εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κατέθεσαν τις σκέψεις τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Φέσσας τόνισε ότι σήμερα, στο μεταίχμιο της εξόδου από την επώδυνη ύφεση, η ανάγκη για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και ευρύτερα της δημόσιας διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος δημόσιας διακυβέρνησης και υπογράμμισε ότι για τις επιχειρήσεις, η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και διεκπεραίωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που τις αφορούν (φορολογία, συμβάσεις, διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης) αποτελεί παράγοντα επιβίωσης. Υπογράμμισε ότι οι υπέρμετρες καθυστερήσεις τις επιβαρύνουν με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και κόστος κεφαλαίου, καθυστερούν ή ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό.  Ταυτόχρονα ανέδειξε τις κύριες κατευθύνσεις και τη βασική φιλοσοφία της έκθεσης για περιορισμό των υποθέσεων που εισάγονται στα δικαστήρια, την αναβάθμιση της διοικητικής τους ικανότητας και την καλύτερη διαλειτουργία δημόσιας διοίκησης και δικαστηρίων. Ο κ. Φέσσας διατύπωσε εμφατικά την πρόθεση του ΣΕΒ να στηρίζει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, πάντα σε συνεργατικό πνεύμα, ως προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Στο Video αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τις καταληκτικές ομιλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υδυπουργού οικονομικών και του Προέδρου του ΣΕΒ.


Αθανασίου Χαράλαμπος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κατάγεται από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάνθη Κομνηνάκα και έχει δύο παιδιά, την Ελένη, Δικηγόρο Αθηνών και τον Χρίστο, Μηχανικό. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Παρασκευή και Γυμνάσιο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σπούδασε Νομικά με Υποτροφία στην Νομική Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο του το 1971. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δικηγόρησε για δύο χρόνια ενώ παράλληλα εκπλήρωνε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1994 – 1996 και από το 1998 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της. Τόσο από τη θέση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τη θέση του Γραμματέα και Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγιναν Νόμοι του Κράτους, είχαν δε, ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τα έτη 2004 – 2006, επέτυχε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης μετά το πλήγμα που υπέστη από το αποκαλούμενο "παραδικαστικό κύκλωμα". Έκανε παρεμβάσεις για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και τη θωράκιση των θεσμών. Επί των ημερών του, ως Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναδιαρθρωθήκαν οι υπηρεσίες του κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από το δικηγορικό κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι από τους κύριους εισηγητές της κατάρτισης πολλών νομοθετημάτων, μεταξύ των οποίων και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε πολλά νομικά περιοδικά, όπως στην "Ελληνική  Δικαιοσύνη" και τον "Αρμενόπουλο" και μετείχε ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Επί της Προεδρίας του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται ευρύτατα γνωστή και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστή, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική νομιμότητα και τα δίκαια των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η παρουσία του στη Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, που επικεφαλής μιας ομάδας δικαστικών λειτουργών, αψηφώντας τους κινδύνους, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους Σέρβους συναδέλφους του, ενέργεια που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, αίσθηση.

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και πέτυχε να κρατήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από πολιτικές επιρροές. Βασικοί του στόχοι ήταν η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την απεξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Χώρα. Επέκρινε δημόσια τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών επιδιώκοντας έτσι την άμεση αλλαγή του, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία ουδενός.

Πρωτοστάτησε, ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδρυση του Εφετείου Μυτιλήνης και επί οικογενειακού του οικοπέδου, που δωρήθηκε στον Δήμο, ανηγέρθη το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ζαχάρειο Ίδρυμα) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. Αποτελεί μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, στη μνήμη του Λέσβιου λογοτέχνη και ζωγράφου Μίλτου Παρασκευαϊδη. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματίων και Ιδρυτικό μέλος του "Φιλοπροόδου Συλλόγου" Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πρόσφατα, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ίδρυσαν το Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»,  του οποίου ο σκοπός είναι ανθρωπιστικός και κοινωνικός.

Τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Στις 25 Ιουνίου 2013 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Μαυραγάνης Γιώργος Υφυπουργός Οικονομικών

Ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965. Σπούδασε στο Πρότυπο Λύκειο πατρών και στη συνέχεια στην Αθήνα (Νομική).

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (2008-10). Κάτοχος διδακτορικού (1992) και Master (1989) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και πτυχίου του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987).

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1992 ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εταιρειών, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με της εταιρείες συμβούλων Deloitte (μέχρι το 1995) και KPMG (μέχρι το 2001). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες» μέχρι το 2005 και στη συνέχεια εργάστηκε σε ελληνικό όμιλο μέχρι το τέλος του 2006 οπότε επέστρεψε στην KPMG.

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990, της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Διεθνούς Φορολογικής Ένωσης (International Fiscal Association - IFA) και επιστημονικός συνεργάτης του International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) σε εκδόσεις που αφορούν τη φορολογία στην Ελλάδα (The Taxation of Companies in Europe, European Tax Handbook, European Corporate Tax Law, Transfer Pricing Database). Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο φορολογικό δίκαιο (φορολογία εταιρειών, διεθνές φορολογικό δίκαιο, φορολογικό δίκαιο της ΕΕ, φορολογικές δίκες κλπ.) και εμπορικό δίκαιο (συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, έργα παραχώρησης, κλπ.). Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (European Taxation, Intertax, Bulletin for International Taxation /Fiscal Documentation, International Transfer Pricing Journal) και έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Σχετικές ομιλίες

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης 77:13

Σεπ 25, 2014

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης

Πικραμμένος Παναγιώτης Γράβαρης Ιωάννης Καλλιτσάντσης Αναστάσιος Κανελλόπουλος Νικόλας Μπάσης Βασίλειος Φορτσάκης Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης 73:09

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης

Σαμαράς Αντώνης Hahn Johannes Χατζηδάκης Κωστής Βιρβιδάκης Κυριάκος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση) 66:41

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση)

Φίρμπας Ιωάννης Κορπάκης Δημήτρης Φωτάκης Κώστας Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος Τσακανίκας Άγγελος Μιχαηλίδης Γεώργιος Καρζής Φοίβος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση) 59:04

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση)

Παπούλια Σταματία Καραντινός Δημήτρης Μουρίκη Αλίκη Μπαλούρδος Διονύσης Σούλης Σωτήρης Χρυσάκης Μανώλης Νώτης Νεκτάριος

Γλώσσα: Ελληνική