Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποιότητα και ταχύτητα στην Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου - Μέρος Δεύτερο: Ποινική Δικαιοσύνη

Κοσμίδης Χριστόφορος, Γιαννίδης Ιωάννης, Βουρλούμης Παναγής, Φραγκούλης Σπύρος

26 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1891
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένας από τα κύριους άξονες δραστηριότητας της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» είναι διαχρονικά η Δικαιοσύνη και κυρίως η απονομή της στη χώρα μας.
 
Ακολουθώντας την παράδοση αυτή και κυρίως για τον λόγο ότι τα προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης αντί να ελαττώνονται δυστυχώς αυξάνονται, η Κίνηση Πολιτών πραγματοποίησε νέα εκδήλωση με τίτλο:


«Ποιότητα και ταχύτητα στην Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου »


Η εκδήλωση είχε ως αντικείμενο τους τρεις κλάδους Δικαίου (διοικητικό, αστικό και ποινικό). Στον κάθε κλάδο ομιλητής είναι ένας Δικαστικός, ένας Δικηγόρος και ένας Πολίτης, ο οποίος θα μεταφέρει τη φωνή του απλούενεργοποιημένου πολίτη που προβληματίζεται για την κατάσταση της Δικαιοσύνης και τις επιπτώσεις της ποιοτικά ανεπαρκούς και καθυστερημένης απονομής της.
 
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διατύπωση προτάσεων-λύσεων για την ποιοτική βελτίωση και βεβαίως την επιτάχυνση της απονομής της  στη χώρα μας σε συνδυασμό βεβαίως, με τις αξίες του Κράτους Δικαίου.Άλλωστε το μεγαλύτερο πλήγμα στο Κράτος Δικαίου συντελείται από την ποιοτικά ανεπαρκή και καθυστερημένη απονομή Δικαιοσύνης.
 
Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν:
 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ιωάννης Σταυρόπουλος, Δικηγόρος
Βασίλειος Ανδρουλάκης, Πάρεδρος ΣτΕ
Αντώνης Παπαγιαννίδης, Νομικός-Δημοσιογράφος
 
Συντονιστής:
Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ.,
πρ. Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χριστόφορος Κοσμίδης, Αρεοπαγίτης
Ιωάννης Γιαννίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ –Δικηγόρος
Παναγής Βουρλούμης, πρ. Πρόεδρος ΟΤΕ
 
Συντονιστής:
Σπύρος Φραγκούλης, Δικηγόρος, Γ. Γραμματέας Κίνησης Πολιτών
   
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ευάγγελος Στασινόπουλος, Πρωτοδίκης Αθηνών-Τακτικό Μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών
Φίλιππος Δωρής, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ -Δικηγόρος
Βασίλης Ράπανος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος Δ.Σ. AlphaBank, Μέλος Δ.Σ. Κίνησης Πολιτών
 
Συντονιστής:
Νίκος Φραγκάκης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών

 
Προλόγισε ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ιωάννης- Αλέξιος Ζέπος, Πρέσβης ε.τ.
  
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος

Κοσμίδης Χριστόφορος Αρεοπαγίτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά το έτος 1951, όπου, έγγαμος από το έτος 1977 και παππούς πλέον, ζει με την οικογένειά του.

Πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολήςτου «Αριστοτελείου Πανεπιστημίου», κατά το έτος 1973 και μεταπτυχιακό δίπλωμα της ίδιας Σχολής, στον κλάδο του ιδιωτικού δικαίου, κατά το έτος 1980. Διδάχθηκε στο «CollègeDelaSalle»και χρησιμοποιεί τη γαλλική γλώσσα.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε κατά το έτος 1977. Φέρει το βαθμό του αρεοπαγίτη, από το έτος 2009. Από το έτος 1996, ασχολείται,συστηματικά, με τη δικαστική εκπαίδευση, έχοντας διδασκαλίες στην «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών», διοργάνωση ή εισηγήσεις σε ημερίδες, εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό και δημοσιεύσεις για ζητήματα οργάνωσης και μεθοδολογίας της κατάρτισης και της επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών.

Πρόσφατα, ασχολήθηκε με ζητήματα της επιλογής και της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών. Κατόπιν αυτού,  είχε συμμετοχή σε έρευνα για την καλύτερη οργάνωση της Δικαιοσύνης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητάς της, η οποία διενεργήθηκε με ευθύνη της «Εταιρίας Δικαστικών Μελετών» και της οποίας τα πορίσματα περιλαμβάνονται στον τόμο «Συμβολή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης», που κυκλοφορείται αυτές τις ημέρες από τη «Νομική Βιβλιοθήκη».

Γιαννίδης Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρυτής και επικεφαλής εταίρος της “Ιωάννης Γιαννίδης Δικηγορική Εταιρία”. Από το 1986 ασκεί αδιάλειπτα το δικηγορικό επάγγελμα στην Ελλάδα. Ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου και εταιρικού και οικονομικού εγκλήματος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, επί θεμάτων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας και είναι μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.

Δικαστικός Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Βουρλούμης Παναγής Οικονομολόγος

Ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στο LSE και στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τραπέζης. Το 1966-1973 εργάστηκε στο International Finance Corporation στην Washington D.C., απ' όπου έφυγε με τον βαθμό του επικεφαλής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 1974-1977 εργάστηκε στην Ινδονησία ως επικεφαλής Τράπεζας Επενδύσεων και επέστρεψε στην Ελλάδα ως αντιπρόσωπος της Τράπεζας Manufacturers Hanover Trust. Το 1979 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης έως το 1981. Κατόπιν εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το 1988 ίδρυσε, μαζί με την Τράπεζα Alpha, την Alpha Finance όπου παρέμεινε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έως το 2000. Ταυτοχρόνως ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας Alpha και Οργανωτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Banca Bucuresti, πρώτης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρουμανία, που μετονομάστηκε σε Alpha Bank Romania. Το 2000-2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Frigoglass και της Aegean Baltic Bank. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΤΕ και την Προεδρία της Cosmote και Romtelecom, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανισμών, καθώς και της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών. Έχει συγγράψει «Το Ασφαλιστικό με Απλά Λόγια» (2002). Είναι επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού με την επωνυμία Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας.

Φραγκούλης Σπύρος Δ.Ν. – Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία

14.1.1960 γέννηση στην Αθήνα
1966-1972 δημοτικό - Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία
1972-1976 γυμνάσιο Ιόνιος Σχολή
1976-1978 Γ΄ Δημόσιο Λύκειο Αμπελοκήπων – απολυτήριο
1978-1979 προπαρασκευαστικό κολέγιο για είσοδο σε γερμανικό πανεπιστήμιο Φρανκφούρτη Γερμανίας
1977-1987 νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Marburg/Γερμανίας αποφοίτηση κατόπιν συμμετοχής σε κρατικές εξετάσεις (Staatsexamen) με βαθμό λίαν καλώς / παράλληλη εργασία στο ανωτέρω γερμανικό Πανεπιστήμιο
1988-1990 θητεία στο Ελληνικό πολεμικό ναυτικό – θέση υπηρεσίας Ελληνικό Ναυτοδικείο Πειραιά
1990-1991 δικηγορική άσκηση σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο με βασικό αντικείμενο ενασχόλησης το Ποινικό Δίκαιο – αναγνώριση του γερμανικού πανεπιστημιακού πτυχίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό άριστα
1992 λήψη άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος κατόπιν εξετάσεων ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με βαθμό άριστα
1993 απόκτηση διδακτορικού τίτλου (Dr.iur.) από το Πανεπιστήμιο Marburg  Γερμανίας με βαθμό cum laude (καλώς) και αντικείμενο διατριβής στο Ποινικό δίκαιο και συγκεκριμένα στην εκτέλεση των ποινών στην Ελλάδα (ευεργετικός υπολογισμός της ποινής) .
1993 και εντεύθεν ανεξάρτητος Δικηγόρος (Δικηγορικό γραφείο Σπύρου Φραγκούλη, Αργυρώς Περσίδου και Συνεργατών) με κύριο αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης το Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.

Συνεργάτης στην Ελλάδα γερμανικών δικηγορικών γραφείων.

Γλώσσες: γερμανικά και αγγλικά

Παντρεμένος με δυο παιδιά

Διάφορες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά γενικού νομικού ενδιαφέροντος αλλά και ειδικότερα ποινικού.

Σχετικές ομιλίες

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης 77:13

Σεπ 25, 2014

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης

Πικραμμένος Παναγιώτης Γράβαρης Ιωάννης Καλλιτσάντσης Αναστάσιος Κανελλόπουλος Νικόλας Μπάσης Βασίλειος Φορτσάκης Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική