Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού - Χαιρετισμοί

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp, Κουφονικολάκου Θεώνη, Hoffmeyer Angela

3 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:19:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 476

Στο πλαίσιο της ημερίδας "Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού" Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί αναπτύσσουν:

α. το γεγονός ότι η κοινή ανατροφή αναδύεται ως κανόνας τόσο στις οικογένειες με δύο γονείς όσο και μετά τον τυχόν χωρισμό / διαζύγιο,

β. τη σημασία των ευθυνών έναντι των "δικαιωμάτων" και

γ. την ιδέα ότι η κοινή ανατροφή παιδιών είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού.

Μεταξύ των ομιλητών:

1. Η Jennifer Harman μιλά για τη γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής οικογενειακής βίας.

Εστίαση στις συμπεριφορές του αποξενωτή και τις επιπτώσεις στον αποξενωμένο γονέα, με πρακτική εφαρμογή για τις κρατικές πολιτικές και την πράξη (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τεκμηρίου κοινής ανατροφής παιδιών).

2. Ο Edward Kruk ερμηνεύει τη γονική αποξένωση ως μορφή συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού.

Εστίαση στις συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα και του της επίδρασής του στο παιδί, με πρακτική εφαρμογή στις κρατικές πολιτικές και στην πράξη (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τεκμηρίου κοινής ανατροφής παιδιών).

3. Ο Vittorio Vezetti αναλύει τα οφέλη της κοινής ανατροφής παιδιών για τη σωματική και ψυχική υγεία του γονέα και του παιδιού και τις αρνητικές επιπτώσεις της ΓΑ στη σωματική και ψυχική ευημερία των γονέων και των παιδιών.

4. Η Malin Bergstrom μιλά για την επίδραση της κοινής ανατροφής παιδιών στην ευημερία των παιδιών και των γονέων στη Σουηδία και την αποτελεσματικότητα της κοινής ανατροφής παιδιών στην πρόληψη της ΓΑ, σε μία διάλεξη με θέμα "Περιορισμός της επικοινωνίας: πώς η παραβίαση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας επηρεάζει τα παιδιά και τη δυναμική στις οικογένειες".

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp Πολιτικός γελοιογράφος - Δημιουργός κόμικς

Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κουφονικολάκου Θεώνη Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Θεώνη Κουφονικολάκου είναι δικηγόρος. Η εμπειρία της συνδέεται με υποθέσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Έχει εργαστεί σε ΜΚΟ παρέχοντας νομική στήριξη σε ευάλωτους πληθυσμούς, έχει συνεργαστεί με τη ΓΣΕΕ ως ερευνήτρια στο θέμα της κοινωνικής προστασίας και γονεϊκής ανθεκτικότητας και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, καθώς και με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας ως δικηγόρος σε υποθέσεις κακοποίησης. Διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής φτώχειας, της αποστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Hoffmeyer Angela ICSP - Σύλλογος Συνεπιμέλεια

Σχετικές ομιλίες