Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η παρουσία των Graphic novels στην Ελλάδα και η προοπτική τους

Γεωργέλος Γιώργος, Γιαννακόπουλος Σπύρος, Κουζέλη Λαμπρινή, Καμπουρόπουλος Νίκος, Φράγκου Κατερίνα

9 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 151

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή το graphic novel: «Ο Συλλέκτης- Έξι Διηγήματα για Έναν Κακό Λύκο» του Soloúp.

Τα γκράφικ νόβελς, μια δημοφιλής αφηγηματική φόρμα της τέχνης των κόμικς, βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της εκδοτικής παραγωγής, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ταυτόχρονα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, απασχολούν κριτικούς λογοτεχνίας και δημοσιογράφους.

Στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τα γκράφικ νόβελ προτείνουν μια πολυπρισματική και πολυφωνική θεώρηση της κόμικς αφήγησης η οποία συνδιαλέγεται δυναμικά με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, ζωγραφική) και επιχειρεί να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες ενός, συνεχώς εξελισσόμενου, αφηγηματικού μέσου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αφηγηματικών τεχνών που ανέδειξε η πολιτισμική εξέλιξη του 20ού και 21ου αιώνα.

Πού οφείλεται όμως η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με την λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν στο μέλλον; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν γκράφικ νόβελ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει και φιλοδοξεί να απαντήσει η ημερίδα Τα Γκράφικ Νόβελ: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς, στο πλαίσιο της οποίας πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των γκράφικ νόβελ στην Ελλάδα συνομιλούν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των κόμικς.

Οργανωτική επιτροπή: Εύη Σαμπανίκου, Πάνος Κρητικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γεωργέλος Γιώργος Πρόεδρος, Λέσχη φίλων κόμικς - Ιδρυτικό μέλος, Greekcomics.gr

Ο Γιώργος Γεωργέλος είναι Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Κόμικς και διαχειριστής στην Κοινότητα Greekcomics.gr

Λέσχη Φίλων Κόμικς: Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 2009 με καθαρά πολιτιστικούς στόχους και δρώμενα. Η μοναδική ανοιχτή βιβλιοθήκη κόμικς στην Ελλάδα με 30.000 τεύχη ελληνικής έκδοσης. Το 2010 κυκλοφόρησε τον πρώτο και μοναδικό κατάλογο κόμικς. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της, έχει οργανώσει δεκάδες παρουσιάσεις, εκθέσεις και αφιερώματα στην 9η τέχνη και έχει συμμετέχει σε δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις για τα κόμικς.

Greekcomics.gr: Ιδρύθηκε το 2006 και είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για κόμικς στην Ελλάδα με πάνω από 5.000 ενεργά μέλη. Περιέχει τεράστια βάση δεδομένων για την 9η τέχνη στην Ελλάδα με πάνω από 70.000 εξώφυλλα, 6.000 παρουσιάσεις τίτλων, αποδελτίωση εκατοντάδων άρθρων και πολλές μελέτες για όλα τα είδη των κόμικς.

Γιαννακόπουλος Σπύρος Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε από το 2008 έως το 2017 αρθρογράφος του πολιτιστικού τμήματος της εφημερίδας Η Καθημερινή για θέματα που αφορούσαν την λογοτεχνία, τα κόμικ και την μουσική και είναι πλέον μέλος της συντακτικής ομάδας της περιοδικής ανθολογίας κόμικ Μπλε Κομήτης, όπου διατηρεί τη στήλη στην Τροχιά των Κόμικ. Είναι επίσης συγγραφέας παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας με βιβλία όπως Πορτοκαλάδα με Ανθρακικό, Αλλόκοσμος Επισκέπτης, Νάνσι, κ.ά.. (εκδόσεις Πατάκη).

Κουζέλη Λαμπρινή Φιλόλογος - Κριτικός βιβλίου - Δημοσιογράφος

H Λαμπρινή Κουζέλη είναι φιλόλογος και κριτικός βιβλίου. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία, συγκριτική γραμματολογία και θεωρία λογοτεχνίας. Ήταν υπεύθυνη σύνταξης της λογοτεχνικής εγκυκλοπαίδειας Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πρόσωπα, έργα, ρεύματα, όροι (Πατάκης, 2007). Ασκεί κριτική βιβλίου στην εφημερίδα Το Βήμα, όπου επίσης αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής βιβλίου και βιβλιοθηκών, για βραβεία, λογοτεχνικούς θεσμούς και τάσεις στο ελληνικό βιβλίο και επιμελείται εκδόσεις του Βήματος και ειδικά λογοτεχνικά αφιερώματα.

Καμπουρόπουλος Νίκος Εκδότης WebComics.gr

Ο Νίκος Καμπουρόπουλος μεγάλωσε τη δεκαετία του ’80 με υπερηρωικά κόμικς. Σοβαρεύτηκε τη δεκαετία του ’90, όταν σταμάτησε να διαβάζει κόμικς. Αλλά από το 2005 και μετά ασχολείται ενεργά με webcomics (ως δημιουργός μιας πύλης Ελληνικών διαδικτυακών κόμικς) και με εκδόσεις (ως συμμετέχων σε άλλον εκδοτικό οίκο μέχρι το 2012 και από το 2013 ως ιδιοκτήτης των εκδόσεων Webcomics). Από την πρώτη στιγμή που ξαναμπήκε στο παιχνίδι, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει τεράστιο ταλέντο στον ελληνικό χώρο των κόμικς και αποφάσισε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο να στηρίξει τους Έλληνες δημιουργούς. Όταν όμως στον δρόμο του έπεσε το Understanding Comics του Scott McCloud, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε παρά να δοκιμάσει να το μεταφράσει στα Ελληνικά και κατάλαβε ότι ήξερε λιγότερα για τα κόμικς απ’ ό,τι πίστευε. Συνέχισε λοιπόν να πιστεύει σε δημιουργούς αναγνωρισμένης αξίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτό τον έκανε να νιώθει ότι συμβάλλει κι εκείνος στην ένατη τέχνη.

Φράγκου Κατερίνα Ατζέντισσα συγγραφικών δικαιωμάτων

Η Κατερίνα Φράγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Λογοτεχνία (DEA) στη Γαλλία. Στην Γαλλία σπούδασε επίσης Θεωρία και Πρακτική της μετάφρασης (DESS) και Κοινωνιολογία της τέχνης. Έμεινε στο Παρίσι 15 χρόνια και το 1995 ίδρυσε εκεί το Λογοτεχνικό Πρακτορείο Ίρις. Ήταν η πρώτη ατζέντισσα που εκπροσώπησε συστηματικά Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό. Από το 2000 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και εκπροσωπεί συγγραφείς και ως primary agent. Έχει παρουσιάσει Έλληνες ζωγράφους και εικονογράφους σε γκαλερί στο εξωτερικό, έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εκδηλώσεων για το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό, έχει επιμεληθεί συλλογές διηγημάτων και μεταφράζει από τα γαλλικά. Το 2017 συνεργάστηκε με την ΕΒΕ για την επιλογή των τίτλων που θα συμπεριληφθούν στο δανειστικό τμήμα της.

Σχετικές ομιλίες