Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΓΡΑ-ΓΡΟΥ: Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας

Ζαφειριάδης Τάσος

9 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:11:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 308
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή το graphic novel: «Ο Συλλέκτης- Έξι Διηγήματα για Έναν Κακό Λύκο» του Soloúp.

Τα γκράφικ νόβελς, μια δημοφιλής αφηγηματική φόρμα της τέχνης των κόμικς, βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της εκδοτικής παραγωγής, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ταυτόχρονα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, απασχολούν κριτικούς λογοτεχνίας και δημοσιογράφους.

Στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τα γκράφικ νόβελ προτείνουν μια πολυπρισματική και πολυφωνική θεώρηση της κόμικς αφήγησης η οποία συνδιαλέγεται δυναμικά με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, ζωγραφική) και επιχειρεί να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες ενός, συνεχώς εξελισσόμενου, αφηγηματικού μέσου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αφηγηματικών τεχνών που ανέδειξε η πολιτισμική εξέλιξη του 20ού και 21ου αιώνα.

Πού οφείλεται όμως η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με την λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν στο μέλλον; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν γκράφικ νόβελ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει και φιλοδοξεί να απαντήσει η ημερίδα Τα Γκράφικ Νόβελ: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς, στο πλαίσιο της οποίας πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των γκράφικ νόβελ στην Ελλάδα συνομιλούν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των κόμικς.

Οργανωτική επιτροπή: Εύη Σαμπανίκου, Πάνος Κρητικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΓΡΑ-ΓΡΟΥ: Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας

Το «Γρα-Γρου», ένα παλιό εστιατόριο στην Καστανιά Ημαθίας, σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα επί μια ολόκληρη εποχή, ενέπνευσε τη συγγραφή του ομώνυμου κόμικ από τους σεναριογράφους Γιάννη Παλαβό και Τάσο Ζαφειριάδη και τον σχεδιαστή Θανάση Πέτρου, με μουσική Μιχάλη Σιγανίδη (εκδ. Ίκαρος).

Με έμφαση στη διαδικασία πίσω από τη δημιουργία του κόμικ και τη συνεργασία μεταξύ των συντελεστών, περιγράφεται συνοπτικά το μονοπάτι της συγγραφής, η πορεία από τη σύλληψη και ανάπτυξη της ιστορίας μέχρι και την αποτύπωσή της στο χαρτί. Συζητείται το πώς διαπλέκονται με τους συμβολισμούς της ιστορίας η τοπική ιστορία, η έρευνα και οι προσωπικές αναμνήσεις. Αναλύονται οι προκλήσεις της εικονογράφησης ενός υπαρκτού μέρους ως σκηνικό μιας ιστορίας του φανταστικού.

Ζαφειριάδης Τάσος Ορθοδοντικός, Δρ. Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., Δημιουργός comics

Ο Τάσος Ζαφειριάδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ορθοδοντικός, διδάκτωρ Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., αλλά και δημιουργός κόμικς μερικής απασχόλησης (κείμενα/σχέδια). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι έχει δημοσιεύσει αρκετά κόμικ-στριπ σε έντυπα, εφημερίδες και ιστοσελίδες από το 2002 και μετά. Είναι ιδρυτικό μέλος του The Very Closed Circle. Έχουν εκδοθεί, συχνά σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, οι παρακάτω δουλειές του: Το πτώμα, Intra Muros, Χαρακώματα, Ψηφιδωτό, Αράχωβα, ΣΛΑΠ, Οι απίθανες περιπέτειες του Σπιφ & του Σπαφ, Ο Κυρ-Κονγκ και άλλες ιστορίες, Χακί χαϊκού, Δεν είναι αυτό που νομίζεις, Το Σκορποχώρι κ.ά..

Σχετικές ομιλίες