Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σκέψεις, απόψεις και… διευκρινίσεις για τα Κόμικς ή Γιατί τα γκράφικ νόβελς δεν συνθέτουν απαραίτητα τις αριστουργηματικές αφηγήσεις της Ένατης τέχνης

Κρητικός Πάνος

9 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 206
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή το graphic novel: «Ο Συλλέκτης- Έξι Διηγήματα για Έναν Κακό Λύκο» του Soloúp.

Τα γκράφικ νόβελς, μια δημοφιλής αφηγηματική φόρμα της τέχνης των κόμικς, βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της εκδοτικής παραγωγής, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ταυτόχρονα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, απασχολούν κριτικούς λογοτεχνίας και δημοσιογράφους.

Στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τα γκράφικ νόβελ προτείνουν μια πολυπρισματική και πολυφωνική θεώρηση της κόμικς αφήγησης η οποία συνδιαλέγεται δυναμικά με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, ζωγραφική) και επιχειρεί να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες ενός, συνεχώς εξελισσόμενου, αφηγηματικού μέσου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αφηγηματικών τεχνών που ανέδειξε η πολιτισμική εξέλιξη του 20ού και 21ου αιώνα.

Πού οφείλεται όμως η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με την λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν στο μέλλον; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν γκράφικ νόβελ;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει και φιλοδοξεί να απαντήσει η ημερίδα Τα Γκράφικ Νόβελ: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς, στο πλαίσιο της οποίας πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των γκράφικ νόβελ στην Ελλάδα συνομιλούν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των κόμικς.

Οργανωτική επιτροπή: Εύη Σαμπανίκου, Πάνος Κρητικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σκέψεις, Απόψεις και… Διευκρινίσεις για τα Κόμικς Ή Γιατί τα Γκράφικ Νόβελς δεν Συνθέτουν Απαραίτητα τις Αριστουργηματικές Αφηγήσεις της Ένατης Τέχνης

Η δυναμική εκδοτική παρουσία των γκράφικ νόβελς στην αγγλόφωνη αγορά του εξωτερικού, την τελευταία δεκαπενταετία, ανακίνησε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, της δημοσιογραφικής και ακαδημαϊκής κριτικής, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εκδοτών σχετικά με τις δυνατότητες της κόμικς αφήγησης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην ελληνική αγορά, τα γκράφικ νόβελς προσεγγίζονται από μια μεγάλη μερίδα του κοινού ως κάτι νέο, ποιοτικό και αξιόλογο το οποίο απενοχοποιεί τα κόμικς στη συνείδηση των αναγνωστών και προσφέρει αντεπιχειρήματα στις «βολές» των επικριτών τους. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Μπορούν να ειδωθούν τα γκράφικ νόβελς ως μεγάλες και απαιτητικές αφηγήσεις των κόμικς που οδηγούν την Ένατη Τέχνη σε ένα νέο στάδιο καλλιτεχνικής ωριμότητας και κριτικής καταξίωσης; Στην παρούσα ομιλία, μέσα από την παράθεση μιας σειράς ερωτημάτων και απαντήσεων σχετικά με τη φύση των γκράφικ νόβελς και τη σχέση τους με την πολιτισμική βιομηχανία, επιχειρείται μια αποσαφήνιση των παρανοήσεων και παρερμηνειών σχετικά με την συγκεκριμένη αφηγηματική προσέγγιση της τέχνης των κόμικς, ώστε να αναδειχθεί μια όσο το δυνατό πιο στέρεη βάση ανάγνωσης και κριτικής θεώρησης των κόμικς αφηγήσεων.

Κρητικός Πάνος Εκπαιδευτικός - Εκδότης «Ένατη Διάσταση» - Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Πάνος Κρητικός είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει τις μελέτες Ιχνηλατώντας το Φανταστικό: Τα Ελληνικά Κόμικς του Φανταστικού 1978-2005 (με την Εύη Σαμπανίκου / εκδ. futura, 2005) και Κόμικς Κόσμοι Του Φανταστικού: Οπτικοποίηση και Ιδεολογικές Αναπαραστάσεις στα Fantasy Κόμικς (υπό έκδοση). Κείμενά του για τα κόμικς έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες συλλογές δοκιμίων, στα περιοδικά Βαβέλ, Mov. και Γκραν Γκινιόλ καθώς και στα comicdom.gr και greekcomics.gr. Είναι εκδότης της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ένατη Διάσταση, η οποία ειδικεύεται στις εκδόσεις κόμικς Ελλήνων δημιουργών και ένας εκ των διοργανωτών της Έκθεσης Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic n’ Play, η οποία διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το 2001, στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ομιλίες