Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η οικονομική διακυβέρνηση εκτός λειτουργίας;

Lamy Pascal, Βέττας Νίκος, Τσούκαλης Λουκάς

9 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:43:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1818
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο ομιλιών «Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα;», όπου προσεγγίστηκαν διαδοχικά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε μια ομιλία για την παγκόσμια διακυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Παρατηρητήριο για την κρίση και το ΙΟΒΕ.

Ενώ με την παγκοσμιοποίηση, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης, γιατί η έλευση της παγκόσμιας διακυβέρνησης εξακολουθεί να καθυστερεί; Πώς μπορούμε να βρούμε λύση για το ανησυχητικό αυτό χάσμα;

Ο Pascal Lamy, που διηύθυνε επί 8 χρόνια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με την ιδιότητα του θεωρητικού και πρακτικού γνώστη των διεθνών οικονομικών σχέσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Pascal Lamy, ο οποίος στις 31 Αυγούστου 2013 ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του εν λόγω οργανισμού που αποτελεί άλλωστε σημαντικό πυλώνα της οικονομικής διακυβέρνησης, υποστηρίξε λίγους μήνες πριν στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, ότι απαιτείται ένα καινούριο «λογισμικό» παγκόσμιας διακυβέρνησης. Την ώρα του απολογισμού, αυτή η προσωπικότητα που χαίρει μεγάλου σεβασμού και αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστής και ταυτόχρονα φιλελεύθερος, προβαίνει σε διαπιστώσεις για την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο και μοιράζεται τις σκέψεις του για την παγκοσμιοποίηση που έχει τόσο αποδοκιμαστεί.

Την ομιλία του Pascal Lamy ακολουθεί μια παρέμβαση από το Γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), Καθηγητή Nίκου Βέττα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Λουκάς Tσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ/Παρατηρητήριο για την κρίση (χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος) και το IOBE και έχει την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Παρίσι) και του Ομίλου Economia.

Lamy Pascal τ. Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο Pascal Lamy υπήρξε φοιτητής της Ανώτατης Σχολής HEC, της Sciences Po και της ENA. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γαλλική Διοίκηση, τη Γενική οικονομική επιθεώρηση και την Υπηρεσία διαχείρισης του Δημόσιου ταμείου. Από το 1981 έως το 1984 ήταν σύμβουλος του Υπουργού οικονομίας και οικονομικών, Jacques Delors, ενώ από το 1983 έως το 1984 υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Pierre Mauroy.

Από το 1984 έως το 1994, στις Βρυξέλλες, ασκούσε καθήκοντα Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors. Το 1994, έγινε Γενικός διευθυντής της Crédit lyonnais, συμβάλλοντας στην ανάκαμψή της μέχρι που ιδιωτικοποιήθηκε, το 1999.

Ο Pascal Lamy επέστρεψε στις Βρυξέλλες το 1999, όπου και ανέλαβε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα διεθνούς εμπορίου, την οποία και διατήρησε έως το Νοέμβριο του 2004, κατά τη διάρκεια της θητείας του Romano Prodi στην προεδρία της Επιτροπής.

Μετά τη θητεία του στις Βρυξέλες, ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα καθήκοντα προέδρου στην ομάδα εργασίας "Notre Europe", η οποία ιδρύθηκε από τον Jacques Delors και εργάζεται επί ζητημάτων ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ έγινε Αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο πολιτικών επιστημών του Παρισιού αλλά και σύμβουλος του Poul Nyrup Rasmussen, προέδρου του ευρωπαϊκού σοσιαλιστκού κόμματος.

Ο Pascal Lamy απέδειξε επίσης τη δέσμευσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς και το όραμά του για την παγκοσμιοποίηση δημοσιεύοντας αρκετά έργα, απότοκο στοχασμού: 
- La Démocratie-monde – Pour une autre gouvernance globale [Η Δημοκρατία-κόσμος – Για μια άλλη παγκόσμια διακυβέρνηση] (Seuil, 2004) 
- L'Europe en première ligne [Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή] (Seuil, 2002) 
- L'Europe de nos volontés [Η Ευρώπη που θέλουμε] (μαζί με τους J. Pisani-Ferry, Plon, 2002 ; The Europe we want, Arch Press/The Policy Network, 2002).

Υπήρξε πρόεδρος του Ινστιτούτου Notre Europe από το 2004 ως το 2005, ενώ έκτοτε είναι επίτιμος πρόεδρος.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 έως τις 31 Αυγούστου 2013, ο Pascal Lamy ήταν Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Σχετικές ομιλίες