Bodossaki Lectures on Demand

Οικονομική διακυβέρνηση: ποιες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν;

Sterdyniak Henri, Παγουλάτος Γιώργος, Κατσίκας Δημήτρης

12 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1402
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών « Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα; », το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με  το Παρατηρητήριο για την Kρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσαν έναν διάλογο σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιλογές οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη.
 

Η χρηματοοικονομική κρίση οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους και έφερε στο φως την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπερσκελίζουν οι αναδυόμενες χώρες, αλλά κυρίως τη χαμηλή προσαρμοστικότητα του μοντέλου διακυβέρνησής της στο φαινόμενο της κρίσης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκούσια ή κατόπιν πιέσεων, απάντησαν στην κρίση επιλέγοντας τη λιτότητα και τη μαζική μείωση του δημόσιου χρέους.
 

Το ερώτημα τίθεται στο εάν η στρατηγική αυτή δεν κινδυνεύει να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και να σημάνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου;
 

Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει αυτό το δίπολο ανάπτυξης και λιτότητας; Ποιες επιλογές της προσφέρονται; Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να επιλέξουμε μια ανάπτυξη συνδυασμένη με περισσότερη αλληλεγγύη;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Γάλλος οικονομολόγος Henri STERDYNIAK, Διευθυντής του Τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », στο Γαλλικό Παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών της Sciences Po Paris.

Μετά την ομιλία του, ακολουθεί συζήτηση με τον Γιώργο ΠΑΓΟΥΛΑΤΟ, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρο της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τη  συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης ΚΑΤΣΙΚΑΣ, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Κρίση (το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»), και χαίρει της υποστήριξης του Institut français (Paris) και του Ομίλου Economia.

Ευχαριστούμε θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video.

Sterdyniak Henri Διευθυντής του τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », Γαλλικό παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών, Sciences Po Paris
Ο Henri STERDYNIAK είναι οικονομολόγος, Διευθυντής του τμήματος “Οικονομία της παγκοσμιοποίησης” του Γαλλικού παρατηρητηρίου οικονομικών συγκυριών (OFCE). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με θέμα τη μακροοικονομία, την οικονομική πολιτική, τη νομισματική και διεθνή οικονομία, την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και διάφορα κοινωνικά, φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine, θεμελίωσε, σε συνεργασία με τρεις άλλους γάλλους οικονομολόγους, το “Κίνημα των ανήσυχων οικονομολόγων” οι οποίοι, στο Μανιφέστο τους, αποκηρύσσουν, το 2010, την απουσία διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται στη Γαλλία και στην Ευρώπη καθώς και την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών.
Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe, καθώς και ανώτερος Σύμβουλος του Macro Advisory Partners (MAP). Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανώτερος Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Έχει υπάρξει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-2013), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις αφορούν: την Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, τη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, την Κρίση της Ευρωζώνης, την Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική, την Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων, την Αποκρατικοποίηση και την Κανονιστική Μεταρρύθμιση, τα Μοντέλα Καπιταλισμού, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και τις Κεντρικές Τράπεζες, την Κοινωνία Πολιτών.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατσίκας Δημήτρης Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, ΕΛΙΑΜΕΠ
Ο Δημήτρης Κατσίκας σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά και στην διεθνή πολιτική οικονομία στο London School of Economics. Στην συνέχεια εργάστηκε ως Management Associate σε τμήμα Corporate Banking πολυεθνικής τράπεζας στην Ελλάδα. Κατόπιν, επέστρεψε στο London School of Economics όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα την διακρατική ρυθμιστική εξουσία στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Η επιστροφή του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την εκλογή του στην θέση του Λέκτορα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές επιθεωρήσεις και συνέδρια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά και με την ελληνική κρίση.

Σχετικές ομιλίες